2010. július 15.

Globálisan fut a szekér

Nyolcadával volt nagyobb a reklámköltés az év első negyedében, mint az előző esztendő azonos időszakában. Itt az alagút vége?

Nyolcadával volt nagyobb a reklámköltés az év első negyedében, mint az előző esztendő azonos időszakában. Itt az alagút vége?

A Nielsen adatai szerint pont 12,5 százalékot szépített a szektor. A kérdés már csak az, hogy mindez a válság végét és a piaci bizalom (ezt jelző, vagy éppen kiváltó) megerősödését mutatja, vagy jön a sokak által rettegett W-effektus. Azaz némi fellendülés után ismét padlót fog a gazdaság – ezzel együtt pedig a hirdetési piac is.

A hirdetők szívéhez nem a legközelebb álló, de méretes piacot jelentő Dél-Amerika húzott a legjobban: ott majdnem másfélszer annyi pénz forgott januártól márciusig a hirdetési iparban, mint egy évvel korábban. A legrobusztusabb piacként elkönyvelt Egyesült Államok négy, Európa hét százalékkal teljesített túl magán, míg a népesség és az ipari teljesítmény terén is az élmezőnybe sorolt Kína 16 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A tévé 16, a rádió 10, a print piac kilenc, míg az online egyetlen százalékkal tudott javítani. Utóbbi eredmény értékelésekor nem árt szem előtt tartanunk, mennyivel lettek olcsóbbak a válság hatására a tévés spotok, és hogy milyen mértékben áramlott át hirdetői pénz a hagyományos médiumokból a bet-szeleteb.