2010. július 15.

Globálisan fut a szekér

Nyolcadával volt nagyobb a reklámköltés az év első negyedében, mint az előző esztendő azonos időszakában. Itt az alagút vége?

Nyolcadával volt nagyobb a reklámköltés az év első negyedében, mint az előző esztendő azonos időszakában. Itt az alagút vége?

A Nielsen adatai szerint pont 12,5 százalékot szépített a szektor. A kérdés már csak az, hogy mindez a válság végét és a piaci bizalom (ezt jelző, vagy éppen kiváltó) megerősödését mutatja, vagy jön a sokak által rettegett W-effektus. Azaz némi fellendülés után ismét padlót fog a gazdaság – ezzel együtt pedig a hirdetési piac is.

A hirdetők szívéhez nem a legközelebb álló, de méretes piacot jelentő Dél-Amerika húzott a legjobban: ott majdnem másfélszer annyi pénz forgott januártól márciusig a hirdetési iparban, mint egy évvel korábban. A legrobusztusabb piacként elkönyvelt Egyesült Államok négy, Európa hét százalékkal teljesített túl magán, míg a népesség és az ipari teljesítmény terén is az élmezőnybe sorolt Kína 16 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A tévé 16, a rádió 10, a print piac kilenc, míg az online egyetlen százalékkal tudott javítani. Utóbbi eredmény értékelésekor nem árt szem előtt tartanunk, mennyivel lettek olcsóbbak a válság hatására a tévés spotok, és hogy milyen mértékben áramlott át hirdetői pénz a hagyományos médiumokból a bet-szeleteb.

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.