Gondolta volna, hogy a cuki gyerekek és kiskutyák egyszer kihívóra találnak? Ráadásul pont a főzőcskézés taszítja le őket a marketingvilág trónjáról? A Kantar Media lapunknak készített kutatásában azt vizsgálja, mi mindent tolnak gasztrovideókkal a YouTube-on és a Facebookon.

Az utóbbi évek legnagyobb durranása hirdetési szempontból egyértelműen a social media video volt. A netezők egyszerűen imádják: iparági adatok szerint fejenként hetente átlagosan hatórányit fogyasztanak ezekből a tartalmakból.

Még a márkázott videókat is szívesen megnézik: az amerikai és a nyugat-európai online videó fogyasztók 40-45 százaléka nyilatkozott úgy egy tavalyi kutatásban (Brightcove), hogy néz márkázott social videókat. Nem csoda, hogy a hirdetők is rákaptak a gyártásukra és – különösen a Facebookon való – posztolásukra.

A Kantar Media 2014 óta gyűjti kreatív-adatbázisába a YouTube-ról a pre-roll videókat, 2016-tól pedig a Facebook-videókat is (a nagy hirdetők hivatalos Facebook-oldalaira kitett és a hírfolyamban hirdetésként megjelenő márkázott videókat). Közöttük vannak pár másodperces animált videók és többperces miniprogramok is, és nagyjából ugyanilyen széles a műfaji skála is. Van azonban egy olyan téma, amely egyértelműen kiemelkedik a többi közül: a gasztronómia.

Főzzön hitelkártyával!

A 2017. január–szeptemberében legyűjtött közel hatezer közösségimédia-videó 7,5 százalékában valamit sütöttek vagy főztek a márkák: ünnepi menüt, sörkorcsolyát, kávékülönlegességet, reggeli finomságot stb.

Az esetek 40 százalékában élelmiszer- és italgyártók, 36 százalékában kereskedelmi láncok, 13 százalékában háztartásikisgép-gyártók, a maradék 10 százalékban pedig olyan márkák, amelyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a gyomrukon keresztül keresik az utat a fogyasztókhoz.

 

A legmeglepőbb közülük talán a Jófogás, a Mastercard (gasztrokalandok Mautner Zsófival), a Kika (tízórai- és palacsintareceptekkel) és a Danubius Hotels (egy villanyrezsón bárzongora-aláfestéssel lefőzött receptekkel)

A vizsgált időszakban összesen 56 márka választotta social video készítéskor ezt a műfajt: a kereskedelmi láncok (Aldi, Interspar, Lidl, Metro, Tesco) és az Electrolux koncepciózusan, szinte minden héten kijött egy-egy újabb recepttel, míg a húsipari márkák (Herz, Família) inkább a húsvétra vagy a nyári grillszezonra koncentrálva, a szeszesital-gyártók (Aperol, Staropramen, Törley) pedig főleg a nyári időszakban jelentkeztek főzős videókkal.

Variációk egy kézre

Átnézve ezt a több mint négyszáz gasztrovideót, úgy tűnik, a hirdetőket nem nagyon zavarja, ha nem igazán egyedi az, amit ebben a műfajban alkotnak (közülük 18-an a Nosaltyra bízták a kivitelezést, amely saját logóját is rendre rátette a filmekre).

A videók – bár hosszuk 5 másodperc és közel 8 perc között szóródik – eléggé egy kaptafára készülnek: látunk egy kezet, amely – főételeknél általában tempósabb, desszertek, biohozzávalók esetén többnyire andalító – zenére aprít, kever, süt-főz, tálal.

Ehhez társulhat még menet közben némi felirat; ha ismert blogger vagy szakács főz, akkor időnként látszik az arca, vagy hallatszik a hangja. Azok a netezők, akik a gasztotartalmak tekintetében minden evők, valószínűleg észre sem veszik ezt az egyformaságot, a kérdés inkább az, érdemes-e így márkát építeni a közösségi médiában.

Hacsaknem a jelenlét a lényeg, az, hogy elkészüljön és posztolható legyen bármilyen videotartalom, aztán jöhetnek a lájkok.

(A Kantar Media kutatását eredetileg a Médiapiac 2017/9-10. számában közöltük. A lap számára készített felmérés a tévés gasztroműsorokkal és videókkal foglalkozó összeállításunk keretében jelent meg.)

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

18 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)