2010. november 18.

Google: a divatmárka

Tegnap még csak a pletykáról írtunk, de pár órával később tényleg bejelentették a világ legnagyobb internetes keresőjének új vállalkozását.

Tegnap még csak a pletykáról írtunk, de pár órával később tényleg bejelentették a világ legnagyobb internetes keresőjének új vállalkozását. Érzelmi háttérrel megspékelt vásárlási élményt kínál a Google az új online bevásárlóközpontban. A cég egyértelműen a személyhez kötött és a luxusportálokra tett a tömegmárkákkal szemben. Földrajzilag igencsak korlátozott a hozzáférők köre.

A szerda esti bejelentés szerint valóban elindított a társaság a Boutiques.com-ot, amelynek lényege, hogy egy helyen szerezhet be menő holmikat a kedves júzer. A felhasználók beiratkozhatnak az egyes boltokba, követhetik az ott történteket, értesülhetnek az újdonságokról. Ha akarják, akár saját üzletet is nyithatnak az oldalon, vagy barátaikkal, ismerőseikkel osztozhatnak termékeken.

Az új portál a Google-tulajdonú Like.com-é; ezt a társaságot augusztus végén vette meg a keresőcég. A projekt célja valódi vásárlási élményt kínálni a felhasználóknak, noha a történetben a Google-é nem a kereskedői, hanem csupán a forgalomirányítás feladata, mindebből pedig két módon jut pénzhez. Egyfelől kattintás-alapon, másrést a vásárlások után jár nekik díjazás. A „boltnyitással” párhuzamosan egy ingyenesen letölthető iPad-alkalmazással is elérhetővé tették az oldalt.

A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokból érhető el, hivatalosan pedig még nem jelezték, a világ más tájain mikor indulhat el a szolgáltatás. Akkorra viszont teljessé teszik a termékpalettát is, hiszen a start idején csak női divattermékek kerültek a kínálatba.

Tegnap ilyenkor még azt találgattuk, beszáll-e, s ha igen, mennyire a divatiparba a Google. Az, hogy mit jelentenek be szerdán, már sejthető volt, noha a Boutiques.com portálra alapozott kereskedés hírét a társaság nem kommentálta. Csupán annyit jeleztek: lesz New York-ban egy bemutatójuk, amelyre elsősorban divatcégek képviselőit várják. Jól értesült források azonban arra emlékeztettek: az informatikai cégóriás eddig mintegy másfél tucatnyi tervezővel és divatházzal lépett együttműködésre. Vannak köztük személyhez kötődő márkák; ilyen a Szex és New Yorkból ismert Sarah Jessica Parkeré vagy Katie Holmes-é.