Már tíz éve, hogy a keresőcég megvásárolta a videómegosztót, de csak most tette lehetővé, hogy a felhasználókról gyűjtött adatait reklámok célzására használja.

Diya Jolly, a YouTube termékmenedzsmentért felelős igazgatója egy blogposztban jelentette be, hogy a felhasználók Google-fiókjához tartozó (demográfiai és keresési) adatokat felhasználhatják arra, hogy a YouTube-on megjelenő reklámokat személyre szabják.

Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a Customer Match opció segítségével már eddig is használhatták a hirdetők a YouTube adatait, most viszont a tényleges keresésekhez is szite azonnal csatlakozhatnak.

A lépést részben a mobilhasználat túlsúlyba kerülése indokolta, miközben a reklámozók is egyre relevánsabb, hasznos hirdetéseket szeretnének megjeleníteni a felhasználók különböző eszközein.

Egyúttal a YouTube bejelentette, hogy korlátozni fogja a cookie-k és pixelek alkalmazását, mivel azokat eredendően egyképernyős használatra tervezték és így egyre kevésbé alkalmasak a mai videómegtekintési trendek követésére.

Ezzel párhuzamosan bejelentették egy saját mérési rendszer, az Ads Data Hub kifejlesztését is – számol be a Warc. Ezzel kapcsolatban vegyesek a reakciók, sokak szerint inkább az inventory értékesítését célozza, semmint a hirdetői hatékonyság növelését, míg mások a marketing jövőjét látják benne.