2011. június 28.

Greenpeace fricska a VW Darth Vader kampányának

Az idei Super Bowlra készült reklámot fordította a zöld szervezet az autógyár ellen, amelynek környezetvédelmi politikáját támadja.

Az idei Super Bowlra készült reklámot fordította a zöld szervezet az autógyár ellen, amelynek környezetvédelmi politikáját támadja.

A nagy sikert aratott mini Darth Vaderes kampányt használja fel a Greenpeace arra, hogy a Volkswagennek odavágjon. A zöld szervezet ugyanis elégedetlen az autógyár azon törekvéseivel, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányulnak. "A Volkswagen sötét oldala" című jelentésükből kiderül: az autógyár Európa legnagyobbjaként nem tesz eleget a környezeti hatások mérsékléséért.

A dokumentumban a Greenpeace azzal vádolja a cégcsoportot, hogy csak a szavak szintjén tesz a környezet védelméért. Miközben látványos bejelentéseket tesznek a gazdaságos és takarékos prototípusok elkészültéről, ezek valójában soha nem kerülnek tömegforgalomba. Ha pedig valamely modell mégis zöldebb, mint az átlag, azért sokkal többet kell fizetni a mesterségesen felhajtott árak miatt - olvasható.

A Greenpeace számításai szerint 2010-ben mindössze a globális eladások 6 százalékát tették ki a környezetbarátabb modellek a Volkswagennél. A szervezet szerint a Volkswagen zöld retorikája azért is visszatetsző, mert a cég jelentős alkupozíciójával élve inkább keresztbefeküdt az autóipart érintő szigorúbb szabályozási szándéknak. Úgy vélik, éppen e pozíciókkal és a már lekutatott hatékony technológiák elterjesztésével tehetnének többet a környezetért, nem kevés pénzt spórolva a fogyasztóknak.

Bár a mondanivaló komoly, a megvalósítás nem nélkülözi a humort. A Greenpeace-kampány weboldalán Jedinek lehet jelentkezni, hogy fellázadjunk a Birodalom zsarnoksága ellen. A Star Wars tematika a Volkswagen azon kampányából jön, amely a Super Bowl kapcsán indult. Ebben egy kisfiú Darth Vadert játszva próbál tárgyakat mozgatni, no meg a papa autóját beindítani. A fogyasztók szerették a film humorát, a Kantar Media szerint az amerikai foci döntője után ez a szpot nyerte a legtöbb ingyen médiát a vírus effekt nyomán. Kérdés, hogy a paródiát is szeretni fogják-e.

Íme az eredeti:

A Volkswagen szpot

 

És a Greenpeace verzió:

A Greenpeace verzió

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.