2011. június 28.

Greenpeace fricska a VW Darth Vader kampányának

Az idei Super Bowlra készült reklámot fordította a zöld szervezet az autógyár ellen, amelynek környezetvédelmi politikáját támadja.

Az idei Super Bowlra készült reklámot fordította a zöld szervezet az autógyár ellen, amelynek környezetvédelmi politikáját támadja.

A nagy sikert aratott mini Darth Vaderes kampányt használja fel a Greenpeace arra, hogy a Volkswagennek odavágjon. A zöld szervezet ugyanis elégedetlen az autógyár azon törekvéseivel, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányulnak. "A Volkswagen sötét oldala" című jelentésükből kiderül: az autógyár Európa legnagyobbjaként nem tesz eleget a környezeti hatások mérsékléséért.

A dokumentumban a Greenpeace azzal vádolja a cégcsoportot, hogy csak a szavak szintjén tesz a környezet védelméért. Miközben látványos bejelentéseket tesznek a gazdaságos és takarékos prototípusok elkészültéről, ezek valójában soha nem kerülnek tömegforgalomba. Ha pedig valamely modell mégis zöldebb, mint az átlag, azért sokkal többet kell fizetni a mesterségesen felhajtott árak miatt - olvasható.

A Greenpeace számításai szerint 2010-ben mindössze a globális eladások 6 százalékát tették ki a környezetbarátabb modellek a Volkswagennél. A szervezet szerint a Volkswagen zöld retorikája azért is visszatetsző, mert a cég jelentős alkupozíciójával élve inkább keresztbefeküdt az autóipart érintő szigorúbb szabályozási szándéknak. Úgy vélik, éppen e pozíciókkal és a már lekutatott hatékony technológiák elterjesztésével tehetnének többet a környezetért, nem kevés pénzt spórolva a fogyasztóknak.

Bár a mondanivaló komoly, a megvalósítás nem nélkülözi a humort. A Greenpeace-kampány weboldalán Jedinek lehet jelentkezni, hogy fellázadjunk a Birodalom zsarnoksága ellen. A Star Wars tematika a Volkswagen azon kampányából jön, amely a Super Bowl kapcsán indult. Ebben egy kisfiú Darth Vadert játszva próbál tárgyakat mozgatni, no meg a papa autóját beindítani. A fogyasztók szerették a film humorát, a Kantar Media szerint az amerikai foci döntője után ez a szpot nyerte a legtöbb ingyen médiát a vírus effekt nyomán. Kérdés, hogy a paródiát is szeretni fogják-e.

Íme az eredeti:

A Volkswagen szpot

 

És a Greenpeace verzió:

A Greenpeace verzió

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

3 órája

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.