2013. július 17.

Gyanús kreativitás?

Egy nemzetközi kutatás szerint a cégvezetők úgy látják: az ügynökségek túl keveset foglalkoznak az üzleti eredményekkel és túl sokat a kreativitással.

Egy nemzetközi kutatás szerint a cégvezetők úgy látják: az ügynökségek túl keveset foglalkoznak az üzleti eredményekkel és túl sokat a kreativitással.

A cégvezetők zöme azt gondolja: a reklám- és médiaügynökségek túl sokat foglalkoznak a kreativitással és túl keveset az üzleti eredményekkel - írja a WARC a Fournaise Marketing Group nemzetközi felmérésére hivatkozva.

A megkérdezettek 76 százaléka szerint az ügynökségi partnerek túl sokat beszélnek a kreativitásról, mint megmentőről úgy, hogy közben ezt nem igazán tudják alátámasztani. Eközben hajlamosak benyújtani a számlát a más tényezőknek (is) betudható eredmények után - szólt a nem túl rózsás vélemény.

A megkérdezett cégvezetők 78 százaléka szerint az ügynökségek nem fókuszálnak kellően a teljesítményre, és emiatt nem is képesek megfelelően segíteni a cégek marketingrészlegeit. A kutatás alapján a CEO-k több adatot, kézzel fogható tudást várnának és kevesebb tippet, megkérdőjelezhető módszertant.

A pénz sok szempontból komoly feszültségforrás. A cégvezetők 70 százaléka szerint az ügynökségek az irreális büdzsékre és a lassan fizető ügyfelekre fogják, hogy nem képesek megfelelni az üzleti elvárásoknak. A legtöbben azt látnák megfelelő megoldásnak, ha az ügynökségeket valóban az eredményekhez kötve fizetnék meg.

Nemcsak a cégvezetők kritizálták azonban az ügynökségeket az elmúlt időszakban, hanem az ügynökségek oldaláról is érkezett komoly bírálat az ügyfelek felé. Sir Martin Sorrell, a WPP első embere egyszerűen közölte: "nem vagyunk bankok", válaszul arra, hogy a márkatulajdonosok közül mind többen mozdulnak el a 120 napos fizetési határidő felé. Könnyen látható, hogy ha hivatalosan 120 nap a határidő, az a valóságban sokkal több is lehet. Ez pedig komoly terhelést jelent az így is nehéz helyzetben lévő kommunikációs iparág számára.