2018. március 22.

Hamarosan lehull a lepel az új Toyotáról

A vadonatúj, 2019-es Toyota RAV4 világpremierkét a New York-i Nemzetközi Autókiállításon, március 28-án, helyi idő szerint 09:10-kor tartják.

Nem csupán a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, környezetbarát hibrid modelljeiről ismert, és a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota, de a teljes autóipar számára fontos dátum lesz 2018. március 28.-a, amikor leleplezésre kerül a világ legnépszerűbb SUV-ja, a Toyota RAV4 legújabb generációja.

Mára el sem tudnánk képzelni az utcaképet SUV-ok és crossoverek, más szóval ’városi terepjárók’ nélkül, ezelőtt közel negyed évszázaddal azonban a Toyota RAV4 volt az első úttörő modell, amely világhódító útjára indította a kategóriát. A most negyedik generációjánál járó modell azóta is a világ legnépszerűbb SUV-ja, és hosszú évek óta egyike a világ 10 legnépszerűbb autójának (ezen a rangsoron egyébiránt a Toyota rendre két másik modellel, a világelső Corollával, és az egyelőre Európában még nem forgalmazott Camryval is szerepel, egyetlen gyártóként amelynek három autója is felkerül a listára).

Más tekintetben is úttörő volt ugyanakkor a RAV4-es: ez volt az első nem luxus SUV, amelyben már 2016-tól elérhető volt a környezetbarát, a fékezési energiát elektromos energiává alakító, és így a városi közlekedés során akár 50-70 százalékában tisztán elektromos, károsanyag kibocsátás mentes közlekedést lehetővé tevő hibrid hajtás. (A világ első hibrid SUV-ja egyébiránt a szintén a Toyota által jegyzett luxusmárka, a Lexus legendás crossovere, az RX volt.)

A hibrid hajtás egyébiránt a RAV4 esetében különösen betalált: a modell mára hazánkban a C-HR-hez hasonlóan 85 százalékában hibrid elektromos hajtással talál gazdára. Hogy mennyire fontos modell idehaza? Sokatmondó, hogy 1292 darabos eladásával 2017-ben a RAV4-es volt a D SUV szegmens magasan legnépszerűbb modelljre 20,1 százalékos szegmensrészesedéssel, de a Toyota értékesítésein belül is kiemelkedően fontos: ennél több csak Yarisból fogyott. Számokban ez annyit tesz, hogy a márka minden hetedik idehaza eladott modellje RAV4 volt.

Még egy adat arra, hogy világszinten is mennyire brutális sikernek bizonyult a hibrid hajtás a RAV-es esetében: a Toyota és a Lexus az elmúlt 20 évben világszerte mára több, mint 12 millió hibrid elektromos autót értékesített, a csupán 2016-óta hibridben is elérető RAV4-esből pedig már most közel 250 000 hibrid darab talált gazdára világszerte.