Ezúttal a MediaCom szedte össze, milyen tanulságokkal szolgált a világ legnagyobb kreatívversenyének idei kiadása.

Idénre számos korábbi hype beérett, míg akad egy sor téma, ami még mindig élénk vitát okoz. A MediaCom hat pontban foglalta össze, miről szólt idén a Cannes Lions.

1. Szolgálj valamilyen ügyet.

A márkaaltruizmus eddig is kiemelt téma volt, mostanra azonban valódi tétje van, mivel a fogyasztók tömegei nem elégednek meg a jófejséggel, hanem tényleg azt várják a brandektől bizonyos témákban, hogy "csináljanak valamit". Mármint valami fontosat, aminek tényleg van hatása. A marketing emiatt egyre inkább nem pusztán az eladásról szól, hanem arról is, hogy a márkák valódi előnyöket kínáljanak és az erejüket kihasználva tényleges változásokat kényszerítsenek ki a világban.

2. A nemi egyenlőség fontos

A jót tenni, jól gondolkodni törekvésén belül a nemi egyenlőség kiemelt témának bizonyult idén, és nem kizárólag abból a szempontból, hogy miként érdemes kezelni a női célcsoportokat. A 21 zsűrielnökből hat volt nő, az előadók/beszélgetés-résztvevők körében majdnem egyenlő volt az arány, és létrehozták a témának dedikált Glass Lion díjat is.

3. Tartalom és terjesztés kéz a kézben

Az ügynökség gondolkodása szerint egy márka kommunikációs rendszere két pilléren alapszik. Ezek egyike a tartalom (content), másika pedig a terjesztés (connections). A tartalom gyakorlatilag bármi lehet, a tweettől kezdve a klasszikus reklámfilmig, ez a kommunikáció alapja. A "connections" pedig arra utal, hogy milyen módon terjesztjük a márkaüzeneteket; e rendszernek hatékonynak, pazarlás nélkülinek kell lennie. A tartalom idén kiemelt téma volt Cannes-ban, ez jelentette számos pályázat kiindulópontját is, ám a MediaCom szerint sok esetben még nem tudták a márkák konzisztensen végigvinni a tartalomközpontú szemléletet az egyes projektekben. A tartalomgyártás tehát gyakran öncélú maradt, nem kapcsolódott igazán a marketingstratégiához.

4. Az innováció és a technológia hajtja a kreativitást

Aa AdAge szerint Cannes következő nagy dobása az lehet, ha sikerül a startupokat és az irántuk érdeklődő befektetőket tömegesen a fesztiválra vonzania. Ezt a törekvést jelzi, hogy volt az eseményen startup akadémia, de például a Unilever is elhozta Cannes-ba Fondry50 kezdeményezését, amely a világ 50 legjobb marketingtechnológiai startupjára fókuszál. Az ügynökség azonban úgy látja, hirdetéstechnológiai fókusz, innovációra és adatfelhasználásra fókuszáló díj ide vagy oda, egyelőre szakadék tátong aközött, hogy a fesztiválon mi hangzott el a programban és milyen munkák nyertek valójában. Az idei díjazottak közül csak nagyon kevés épített a technológia kreatív felhasználására. A Creative Data zsűri nem is adott ki nagydíjat (ahogyan a márkázott tartalommal foglalkozó zsűri sem, lásd 3. pont - a szerk.).

5. Adatok

Az adatok helye a marketingben még mindig izgalmas, viszont látszik a beszélgetésekben egyfajta - a MediaCom szerint üdvös - súlyponteltolódás. Eddig az adatbányászat és a big data uralta az adattémát, mostanra viszont az adatok és a kreativitás kapcsolata látszik előtérbe kerülni. Számos olyan kampány mutatkozott be idén, amelyek ügyesen használták fel az adatokat annak érdekében, hogy kreatívan, hatásosan szólítsák meg a fogyasztókat. Sőt, sok esetben maga az adatfelhasználás módja adta a kreativitásfaktort.

6. Áradjon a szeretet;)

A fogyasztók nem mindig kegyesek, és a közösségi média bizony bárkinek a kezébe hangosbemondót ad. Ezért aztán az internetes "gyűlöletbeszéd" gyakori téma volt Cannes-ban: mit kezdjenek a márkák az irányukba vagy más fogyasztók, emberek irányába ömlő ellenszenvvel. Ahogyan a közösségi média eszköz a fogyasztók kezében, úgy a márkák is felhasználhatják azt a velük kapcsolatos percepciók, vagy éppen a társadalmilag fontos témákban alkotott vélemények befolyásolására. A Cyber Lions nagydíjasa például kiválóan fordította társadalmi célú kampányba a közösségi médiában megjelenő negatív véleményeket.

A további részletek megnézhetőek, illetve letölthetőek ezen a linken.