Horváth Ambrus, Varga Tamás 2014. június 16.

Házakat építenek a japán reklámosok

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Következzék az első nap rövid összefoglalója

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Következzék az első nap rövid összefoglalója.

Senkinek nem okozott meglepetést, hogy Mr. Hasselhoff reggeli beugrója elég szórakoztatóra sikerült. Ennél azonban nem volt több benne, bármennyire is szerették volna relevánssá tenni azt. Azért álljon itt három említésre méltó dolog ezzel kapcsolatban:

  1. A HoffOrNot ugyan bugyuta, de azért igenis vicces. Ebédszünetben megér egy próbát.
  2. Érdekes volt hallani, mekkora hatással volt rá a Google által fejlesztett Self-driving Car projekt, amely úgy néz ki, 32 évvel a Knight Rider sorozat készítését követően végre valóra váltja az önjáró autó koncepcióját.
  3. A Hoff véleménye szerint az emberek bevonására nincs titkos recept. A márkatulajdonosoknak folyamatosan próbálkozniuk kell, és engedni, hogy az emberek eldöntsék, mi tetszik nekik, és mi nem.

Kockáztatni kell.

Bármennyire is szeretnénk, az embereket nem tudjuk irányítani. A Facebook és a Twitter olyan szabadságot ad a felhasználók kezébe, amelyet nem befolyásolhatunk. Az egyetlen lehetőségünk, ha őszintén és szórakoztató módon kapcsolódunk be a párbeszédbe.

Sir Patrick Stewart is ezt csiripeli. A digitális világ egy színházhoz hasonlítható – mondta. Minden cselekedetünk azonnali reakciót vált ki a közönségből. Ez pedig szuper dolog. Az internet számtalan lehetőséget kínál, de azért ne essünk abba a hibába, hogy a személyes kontaktushoz hasonlítjuk. Legyünk őszinték és viccesek. Ha mi nevetünk valamin, akkor valószínűleg a közönség is fog.

A jelenlegi ügynökségi modell sokak szerint elavult. Változtatni kell. Pontos képet azonban senki nem mer festeni a jövőről. Nem így volt ez Cannes-ban, ahol a japán Hakuhodo ügynökség megmondta a tutit. Véleményük szerint a jövőben három kulcsszó határoz meg majd egy sikeres reklámcéget: hybrid expertise, united ventures és life design. Elmosódnak a határok a feladatkörök között, így holnaptól olyan emberekre lesz szükségünk, akik több területen is otthon érzik magukat. Segítségükkel olyan ügynökséget építhetünk, amelynek nem kell beérnie a tradicionális reklámpiac adta lehetőségekkel. Kórházakat, hoteleket tervezhetünk, ahogy a japánok teszik. Vállalkozásaink kis egységeket fognak alkotni, üzleti modelljeik pedig kényelmesen megférnek egymás mellett. A Sensei, Morihiko Hasebe szerint nem csak reklámokat készíthetünk, munkánk az élet minden területére kiterjed majd. Az emberek jövője és Japán is a mi segítségünkkel lehet szebb, tisztább vagy éppen termékenyebb. Egyszóval, a kreativitás hatalmas fegyver, amely az élet több területén is hasznunkra lehet. Aknázzuk ki, mert így több pénzt kereshetünk.

Több pénzt kereshetnénk azzal is, ha nagyobb figyelmet szentelnénk a nőknek. Ez derült ki a nap utolsó előadásából. Illetve az, hogy a helyzetük nem túl rózsás. 90 százalékuk úgy gondolja, hogy nem érti meg őket a reklámipar. Hogy is tenné, hiszen a kreatívigazgatók mindössze 3 százaléka nő, annak ellenére, hogy a vásárlások 80 százalékáért nők felelnek, valamint dominálják a közösségi médiát. Collyn Ahart szerint a probléma forrása, hogy míg a férfiak jó kapcsolatokat ápolnak a munkahelyen, a nőknél ez nem jellemző. Meg kell változniuk, hogy jobban tudják segíteni egymás karrierjét.

Morzsák:Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

4 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.