Kutatássorozatot indított a SAKKOM Interaktív az influencer marketing átfogó feltérképezésére, melynek első állomásaként a megbízói és ügynökségi oldal tapasztalatait vizsgálták.

A SAKKOM Interaktív a Kreatívval és a Special Effects Mediával közös felmérésében azt vizsgálta, hogy a megbízói és ügynökségi oldalon dolgozó szakemberek mit gondolnak az influencerek szerepéről a vállalati kommunikációban, és milyen trendeket látnak ezen a területen.

Már abban is megoszlanak a vélemények, hogy a válaszadók kiket tartanak influencereknek, vagy ahogy a legtöbb esetben magyarra fordították, véleményformálónak. A marketingesek szerint a kifejezés leginkább a youtubereket (vloggereket) fedi le, amit sorrendben a bloggerek, Facebook- és Instagram-sztárok, illetve a hagyományos médiában szereplő ismert emberek, hírességek követnek"

– emelte ki Kozarek Andrea, a SAKKOM Interaktív szakmai igazgatója.

Ha egy influencer konkrét kampányhoz történő kiválasztására kerül sor, akkor az elsődleges szempont, hogy a véleményformáló a célcsoport körében hiteles legyen, ezáltal képes legyen befolyásolni rajongói döntéseit. „Ezt jelezheti egy kiugróan magas – akár 100 ezer főt meghaladó – rajongói tábor is, ugyanakkor önmagában ez még nem elég. Az sem árt, ha a kiszemelt influencer személyisége, kommunikációs stílusa passzol a márkához, így lehet csak egy-egy kampány arca, illetve közvetítő csatornája” – jegyezte meg Kozarek Andrea.

"Az influencereknek is fontos, hogy követőik körében megőrizzék a hitelességüket, ezért ők is kifejezetten megválogatják, hogy milyen kampányhoz adják az arcukat” – tette hozzá Szabó Gergő, a Special Effects Media vezérigazgatója.

Háromból két marketinges maga is rajong valakiért

Célcsoportok tekintetében a szakemberek leginkább a 17-18 éves korosztály esetében gondolják úgy, hogy hatékony az influencerekkel való közös munka a márka szempontjából. Ez nem véletlen, hiszen

ezt a korosztályt hagyományos médiacsatornákon már szinte lehetetlen elérni.

A marketingesek persze saját maguk is követnek véleményformálókat: a válaszadók háromnegyede „figyel” legalább egy influencert, igaz, harmaduk ezt kizárólag csak szakmai okokból – a terület még jobb megismerése érdekében – teszi.

A kutatás háttere

A kutatásban közel 90 megbízói és ügynökségi oldalon dolgozó szakember vett részt. Az online adatfelvételre 2017. május 30. és június 17. között került sor.