A Media Rating Council (MRC) standardjai szerint 2015 3. negyedévében csupán az online hirdetések 43 százaléka számított láthatónak, és még arra sincsen tudományos bizonyíték, hogy ezek a viewability-szintek valóban korrelálnának a reklám hatékonyságával. Az IPG Media Lab, a Cadreon és az Integral Ad Science most arra vállalkozott, hogy nagymintás kutatásban teszteli az összefüggést a láthatóság és a márkamutatók alakulása között.

A kutatás közel 10 000 fő részvételével és 185 különböző reklámforgatókönyv használatával készült. Célja, hogy felmérje a láthatóság mértéke és a márkával kapcsolatos teljesítménymutatók közötti kapcsolatot. Bár a tanulmány a meglévő normákat nem kívánja újrafogalmazni, az eredményei fontos iránymutatást és eszközt adhatnak a hirdetők és médiatulajdonosok kezébe ahhoz, hogy növeljék a hirdetések hatékonyságát.

A főbb megállapítások a következők:

  • Az MRC-standard nem egy mágikus küszöbérték, de a láthatóság mértéke erős kapcsolatot mutat a reklámhatékonysággal: minél magasabb, a fogyasztók annál inkább odafigyelnek a hirdetésre, illetve annál jobban visszaidézik.
  • Az MRC (Media Ratings Council) minőségi színvonalát meghaladó hirdetések az átlagnál 16%-kal magasabb reklám-visszaidézési arányt mutatnak, míg azoknál a reklámoknál, amelyek ennek épp megfelelnek, ugyanez csupán 2%.
  • Néhány olyan reklám is hatékony lehet, amely nem éri el az MRC-féle küszöböt, míg mások a láthatóság ellenére sem hatékonyak. Mivel a mérés kétdimenziós (látható méret és láthatósági idő), ezek összes kombinációja is befolyásolhatja az eredményt.
  • Az idő a fontosabb faktor: a reklámmal eltöltött idő jobban befolyásolja annak hatékonyságát, mint az, hogy hány százalékát látják.
  • Hatékony módszerek léteznek arra, hogy a nem teljesen látható reklám eredményességét is befolyásolni tudjuk.

A teljes tanulmány (angol nyelven) mellékelten letölthető.

Kapcsolódó dokumentumok