2013. augusztus 27.

Hogyan díjazzák a márkatulajdonosok az ügynökségeiket?

Erre kereste a választ egy amerikai kutatás. Bár vannak változások, és előtérbe kerül a teljesítmény, még mindig a fee alapú díjazás a legjellemzőbb.

Erre kereste a választ egy amerikai kutatás. Bár vannak változások, és előtérbe kerül a teljesítmény, még mindig a fee alapú díjazás a legjellemzőbb.

Továbbra is fee alapon díjazza a márkatulajdonosok többsége az ügynökségeit, bár a teljesítményhez kötött díjazás is terjed - derül ki az amerikai hirdetőket tömörítő ANA és az R3:JLB kutatásából, melyet a WARC ismertet.

A 98 jelentős márkatulajdonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint 81% él fee alapú modellekkel, míg a teljesítmény alapú díjazást 61% használja, szemben a 2010-es 46 százalékkal.

A teljesítményhez kötött díjazás terjedése felveti a kérdést: hogyan mérik az ügyfelek az ügynökségi teljesítményt. 75% rendszeres felülvizsgálatokat tart, 71% a márkaismertséget nézi, míg 52% az értékesítési célok teljesülését kéri számon.

Az ügynökségi teljesítményre jutó nagyobb figyelem oka egyrészt a költségkontroll, másrészt az, hogy így kívánják az ügyfelek jobb teljesítményre ösztönözni partnereiket. Más kérdés, hogy a partneri viszonynak mennyiben használ a beszerzői szemlélet erősödése: a beszerzési osztály 82 százaléknál növelte befolyását az ügynökségek díjazását érintő döntésekre, szemben a 2010-es 56 százalékkal.

A beszerzési osztály mellett a márkamenedzser csapatok, azaz a marketingesek szólhatnak bele a kérdésbe 67% esetében (szemben a 2010-es 47 százalékkal), míg a reklámrészleg 58 százalék esetében döntéshozó, szemben a három évvel korábbi 56 százalékkal.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

11 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.