2013. augusztus 27.

Hogyan díjazzák a márkatulajdonosok az ügynökségeiket?

Erre kereste a választ egy amerikai kutatás. Bár vannak változások, és előtérbe kerül a teljesítmény, még mindig a fee alapú díjazás a legjellemzőbb.

Erre kereste a választ egy amerikai kutatás. Bár vannak változások, és előtérbe kerül a teljesítmény, még mindig a fee alapú díjazás a legjellemzőbb.

Továbbra is fee alapon díjazza a márkatulajdonosok többsége az ügynökségeit, bár a teljesítményhez kötött díjazás is terjed - derül ki az amerikai hirdetőket tömörítő ANA és az R3:JLB kutatásából, melyet a WARC ismertet.

A 98 jelentős márkatulajdonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint 81% él fee alapú modellekkel, míg a teljesítmény alapú díjazást 61% használja, szemben a 2010-es 46 százalékkal.

A teljesítményhez kötött díjazás terjedése felveti a kérdést: hogyan mérik az ügyfelek az ügynökségi teljesítményt. 75% rendszeres felülvizsgálatokat tart, 71% a márkaismertséget nézi, míg 52% az értékesítési célok teljesülését kéri számon.

Az ügynökségi teljesítményre jutó nagyobb figyelem oka egyrészt a költségkontroll, másrészt az, hogy így kívánják az ügyfelek jobb teljesítményre ösztönözni partnereiket. Más kérdés, hogy a partneri viszonynak mennyiben használ a beszerzői szemlélet erősödése: a beszerzési osztály 82 százaléknál növelte befolyását az ügynökségek díjazását érintő döntésekre, szemben a 2010-es 56 százalékkal.

A beszerzési osztály mellett a márkamenedzser csapatok, azaz a marketingesek szólhatnak bele a kérdésbe 67% esetében (szemben a 2010-es 47 százalékkal), míg a reklámrészleg 58 százalék esetében döntéshozó, szemben a három évvel korábbi 56 százalékkal.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.