A brit szupermarketlánc kampánystratégiájának története máig inspirálóan hat az élelmiszer kereskedelmi szereplőkre – véli a Magyar Lapkiadók Egyesülete.

A 80-as években a szupermarketek messze nem voltak „szuperek”, csupán nagy, barátságtalan és funkcionális terek, ahová a vásárló betért, beszerezte, amire szüksége volt, majd gyorsan továbbállt. Ilyen volt a Sainsbury’s is, de mindez örökre megváltozott egy kis ügynökségnek hála.

A megújulást és áttörést az Abbott Vead Vickerst (AMV) hozta el, amely minden hírverést mellőzve készítette elő a szupermarket reklámkampányának teljesen új koncepcióját – „a Sainsbury’s fogyasztó sokkal jobbat érdemel” kulcsgondolat mentén –, megváltoztatva ezzel egy egész nemzedék szemléletét.

A korábbi, főleg bulvármédiára fókuszáló kampányaikat fényes papírra nyomott, minőségi glossy magazinokban megjelenő hirdetésekkel egészítették ki, amelyek megjelenésüknél fogva minőséget sugalltak. A korábbi egyoldalas és zsúfolt hirdetéseket dupla oldalas és letisztult hirdetésekre cserélték, a szövegek pedig intelligensek, érthetőek és szórakoztatóak voltak – egy termékhez csak egy kulcsüzenetet társítottak, amelyek lényege mindig az volt, hogy a Sainsbury’s ételei jobbak mindenki más termékeinél.

Mivel a kezdeti újító szándékú lendület hamar alábbhagyott és nem folytatódott a kampány, így a Sainbury’s piacvezető pozícióját hamar elvesztette, helyét más szupermarketláncok vetté át. Viszont az AMV és a Sainsbury’s vitathatatlanul örökre megváltoztatta a britek szupermarketekről és az élelmiszerhirdetésekről alkotott képét, olyan mozgalmat indítva el, amely a mai napig meghatározó. A Sainsbury’s kampánya nélkül feltehetően ma nem lennének minőségi szupermarketek, vagy Nigella, Jamie, Planet Organic, Observer Food Monthly, MasterChef...

Lehallgatással is felléphet a GVH

2020. október 14.

Két rendkívül fontos, az eddigi versenyjogi szabályozást átíró változás is történt a közelmúltban, amely bővíti a Gazdasági Versenyhivatal mozgásterét a kartellek elleni küzdelemben.