A karácsonyról szóló beszélgetések elkezdődtek, a Twitteren is. Az emberek izgalmas tv-reklámokról, vásárlásokról, akciókról, vagy éppen a karácsonyi menüről társalognak. A közösségi oldal új felmérése azt vizsgálta, hogy az egyes márkák hogyan hozhatják ki a maximumot a karácsonyi időszakból.

Tavaly novemberben és decemberben 110 millió „ünnepekkel” kapcsolatos kifejezést rögzített a Twitter. Az angolszász országokban a Halloween, Magyarországon pedig a Mindenszentek után kezdenek az év végi ünnepekre készülődni az emberek. Ez pedig azt jelenti, hogy a karácsonyi időszak már nyolc héten át tart.

November elejétől hazánkban is megnövekedett forgalmat és érdeklődést látunk a karácsonyi témák, Tweetek és bejegyzések iránt. Mindez kiváló lehetőséget biztosít a hirdetők számára, hogy a megfelelő helyen, időben és kontextusban jelenjenek meg a potenciális vásárlók számára. Már itthon is elérhetőek a Twitter legújabb, videós hirdetési formátumai, amelyek új szintre emelik a mobil videó hirdetési megoldásokat

- mondta Valu Róbert, a Httpool akvizíciós csapatának vezetője.

A Twitter tapasztalatai szerint a nyolc hetes időszak elején a cégek először a #BlackFriday akcióikról kezdenek kommunikálni, megkönnyítve az ünnepekre való felkészülést és tippeket adva az ajándékvásárláshoz. Nem sokkal később a televíziók műsorra tűzik az első karácsonyi filmeket, majd a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnapok nyüzsgése után végül elérkezik az ünnep fénypontja, karácsony napja.

Az előző évek aktivitásait vizsgálva kiderült, hogy a nyolchetes karácsonyi időszak két részre válik: míg novemberben a karácsony eljövetelének elsöprő érzése tartja izgalomban az embereket, addig a Black Friday, vagyis november utolsó péntekje után az emberek gondolkodásmódja megváltozik, és beköszönt „A karácsony már itt van a nyakunkon” stresszel teli érzése.

A karácsonyi kihívás

A Twitteren zajló, karácsony témájú beszélgetésekből kiolvashatóak az emberek változó vágyai és igényei, ez pedig a márkáknak is jó lehetőség, hogy egyedülálló módon kommunikáljanak egy fontos, befolyással bíró közösséggel.

Mindegy hogy offline vagy online, a karácsony a tömegekről szól, és ez a Twitterre is igaz. A márkákra vonatkoztatva ez két dolgot jelent:

  • Először is, a figyelem korlátozott. Egy átlagembert ma nyolc másodpercig köt le egy médiatartalom
  • Másodszor, a Twitter új kutatásában azt látta, hogy az egyes témákhoz, így a hírekhez, kultúrához, sportokhoz, vagy brandek kampányaihoz kapcsolódó üzenetek közé beékelődnek a természetes kíváncsiságból fakadó üzenetek is, amikről az emberek elkezdenek beszélgetni, vagy amelyek cselekvésre késztetik őket.

Ez kihívás és egyben lehetőség is: Hogyan használhatják ki a márkák a természetes emberi kíváncsiságot és hogyan tarthatják fenn az érdeklődést nyolc héten át? A Twitter öt kulcsfontosságú tippet ad ehhez:

1. A várakozás kihasználása

Az emberek az első karácsonyi hirdetések láttán szembesülnek a gondolattal, hogy mindjárt itt a karácsony, így ez egy optimális pillanat időzítés szempontjából. Igazából egy évben csak egyszer fordul elő, hogy az emberek valóban izgatottan várják a karácsonyi hirdetéseket, ezért érdemes ezekből a legtöbbet kihozni. Ebben a periódusban teaser tartalmakkal, rövid videókkal, gifekkel kelthető fel a kíváncsiság, mielőtt az adott brand a karácsonyi TV-hirdetését megmutatná. A @marksandspencer tavaly például ezzel a megoldással vezette fel a 24 órával később, TV-ben megjelenő #MrsClaus reklámját.

2. Hatásos belépő

A Twitter úgy tapasztalta, minden hírértékű pillanat ablakot nyithat a természetes érdeklődés felé: a ‘Promoted Trend’ funkcióval például a karácsonyi TV reklám közvetlenül a befolyással bíró és elkötelezett közönségnél jelenhet meg. Az eszközöket érdemes kiegészíteni egyedi emoji tartalommal és figyelemfelkeltő hashtaggel a még hatékonyabb kommunikációért.

3. Az érdeklődés fenntartása

Novemberben a hirdetések sokkal jobban megragadnak az emberek emlékezetében, ezért érdemes arra fókuszálni, hogy ezen időszakban folyamatosan jelen legyünk a megfelelő csatornákon. Tavaly több brand is ezt használta ki a ‘Promoted Video’ funkció segítségével. Ebben az évben új lehetőségek nyílnak a ‘Clickable Video Card’ megoldásnak köszönhetően: ez a videós hirdetési formátum jelentősen lerövidíti a fogyasztói utat a hirdetés megtekintése és a weboldal felkeresése között azáltal, hogy már a videó megtekintése közben megnyílhat a hirdető weboldala a felhasználó számára.

4. A személyesség varázsa

Ahogy eljön december, a „közeledik a karácsony” átvált az „itt van a karácsony” érzéssé. Eljön a karácsonyi menük előkészítése, a vendégségek leszervezése és az utolsó pillanatos tennivalók ideje. Egyszóval személyessé válik az ünnep. Más platformtól eltérően a Twitteren a kommunikáció jellege meg tud változni: a kitárulkozó, nyilvános hangvétel helyét privát, bensőséges beszélgetések vehetik át. A Twitter egy új funkciója, a ‘Direct message’ segíthet az üzeneteket még inkább testre szabni: milyen jó lenne, ha egy kedves Mikulás felbukkanna az idővonalon és ajándékötleteket adna! A Twitter lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerűen kiválaszthassák azt, akinek az ajándékvásárlásban segíteni szeretnének, így a Mikulással együtt segíthetnek a beszerzésben.

5. Frissnek maradni

Nyolc hét hosszú idő, így igazi kihívás, hogy a hirdetők üzenetei naprakészek maradjanak, és a célcsoport is eljusson a tervezgetéstől a cselekvésig. De ez nemcsak a vásárlásról szól, hanem az utolsó napok stresszel teli ötleteléseiről is. A fogyasztók nagyra fogják értékelni, ha ebben az időszakban a márkák segítő kezet nyújtanak. Ezt tette például a @marksandspencer a tavalyi a kampánya során. A Twitter segítségével hasznos tippeket és trükköket adott a vásárlóknak az utolsó pillanatig.