A karácsonyról szóló beszélgetések elkezdődtek, a Twitteren is. Az emberek izgalmas tv-reklámokról, vásárlásokról, akciókról, vagy éppen a karácsonyi menüről társalognak. A közösségi oldal új felmérése azt vizsgálta, hogy az egyes márkák hogyan hozhatják ki a maximumot a karácsonyi időszakból.

Tavaly novemberben és decemberben 110 millió „ünnepekkel” kapcsolatos kifejezést rögzített a Twitter. Az angolszász országokban a Halloween, Magyarországon pedig a Mindenszentek után kezdenek az év végi ünnepekre készülődni az emberek. Ez pedig azt jelenti, hogy a karácsonyi időszak már nyolc héten át tart.

November elejétől hazánkban is megnövekedett forgalmat és érdeklődést látunk a karácsonyi témák, Tweetek és bejegyzések iránt. Mindez kiváló lehetőséget biztosít a hirdetők számára, hogy a megfelelő helyen, időben és kontextusban jelenjenek meg a potenciális vásárlók számára. Már itthon is elérhetőek a Twitter legújabb, videós hirdetési formátumai, amelyek új szintre emelik a mobil videó hirdetési megoldásokat

- mondta Valu Róbert, a Httpool akvizíciós csapatának vezetője.

A Twitter tapasztalatai szerint a nyolc hetes időszak elején a cégek először a #BlackFriday akcióikról kezdenek kommunikálni, megkönnyítve az ünnepekre való felkészülést és tippeket adva az ajándékvásárláshoz. Nem sokkal később a televíziók műsorra tűzik az első karácsonyi filmeket, majd a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnapok nyüzsgése után végül elérkezik az ünnep fénypontja, karácsony napja.

Az előző évek aktivitásait vizsgálva kiderült, hogy a nyolchetes karácsonyi időszak két részre válik: míg novemberben a karácsony eljövetelének elsöprő érzése tartja izgalomban az embereket, addig a Black Friday, vagyis november utolsó péntekje után az emberek gondolkodásmódja megváltozik, és beköszönt „A karácsony már itt van a nyakunkon” stresszel teli érzése.

A karácsonyi kihívás

A Twitteren zajló, karácsony témájú beszélgetésekből kiolvashatóak az emberek változó vágyai és igényei, ez pedig a márkáknak is jó lehetőség, hogy egyedülálló módon kommunikáljanak egy fontos, befolyással bíró közösséggel.

Mindegy hogy offline vagy online, a karácsony a tömegekről szól, és ez a Twitterre is igaz. A márkákra vonatkoztatva ez két dolgot jelent:

  • Először is, a figyelem korlátozott. Egy átlagembert ma nyolc másodpercig köt le egy médiatartalom
  • Másodszor, a Twitter új kutatásában azt látta, hogy az egyes témákhoz, így a hírekhez, kultúrához, sportokhoz, vagy brandek kampányaihoz kapcsolódó üzenetek közé beékelődnek a természetes kíváncsiságból fakadó üzenetek is, amikről az emberek elkezdenek beszélgetni, vagy amelyek cselekvésre késztetik őket.

Ez kihívás és egyben lehetőség is: Hogyan használhatják ki a márkák a természetes emberi kíváncsiságot és hogyan tarthatják fenn az érdeklődést nyolc héten át? A Twitter öt kulcsfontosságú tippet ad ehhez:

1. A várakozás kihasználása

Az emberek az első karácsonyi hirdetések láttán szembesülnek a gondolattal, hogy mindjárt itt a karácsony, így ez egy optimális pillanat időzítés szempontjából. Igazából egy évben csak egyszer fordul elő, hogy az emberek valóban izgatottan várják a karácsonyi hirdetéseket, ezért érdemes ezekből a legtöbbet kihozni. Ebben a periódusban teaser tartalmakkal, rövid videókkal, gifekkel kelthető fel a kíváncsiság, mielőtt az adott brand a karácsonyi TV-hirdetését megmutatná. A @marksandspencer tavaly például ezzel a megoldással vezette fel a 24 órával később, TV-ben megjelenő #MrsClaus reklámját.

2. Hatásos belépő

A Twitter úgy tapasztalta, minden hírértékű pillanat ablakot nyithat a természetes érdeklődés felé: a ‘Promoted Trend’ funkcióval például a karácsonyi TV reklám közvetlenül a befolyással bíró és elkötelezett közönségnél jelenhet meg. Az eszközöket érdemes kiegészíteni egyedi emoji tartalommal és figyelemfelkeltő hashtaggel a még hatékonyabb kommunikációért.

3. Az érdeklődés fenntartása

Novemberben a hirdetések sokkal jobban megragadnak az emberek emlékezetében, ezért érdemes arra fókuszálni, hogy ezen időszakban folyamatosan jelen legyünk a megfelelő csatornákon. Tavaly több brand is ezt használta ki a ‘Promoted Video’ funkció segítségével. Ebben az évben új lehetőségek nyílnak a ‘Clickable Video Card’ megoldásnak köszönhetően: ez a videós hirdetési formátum jelentősen lerövidíti a fogyasztói utat a hirdetés megtekintése és a weboldal felkeresése között azáltal, hogy már a videó megtekintése közben megnyílhat a hirdető weboldala a felhasználó számára.

4. A személyesség varázsa

Ahogy eljön december, a „közeledik a karácsony” átvált az „itt van a karácsony” érzéssé. Eljön a karácsonyi menük előkészítése, a vendégségek leszervezése és az utolsó pillanatos tennivalók ideje. Egyszóval személyessé válik az ünnep. Más platformtól eltérően a Twitteren a kommunikáció jellege meg tud változni: a kitárulkozó, nyilvános hangvétel helyét privát, bensőséges beszélgetések vehetik át. A Twitter egy új funkciója, a ‘Direct message’ segíthet az üzeneteket még inkább testre szabni: milyen jó lenne, ha egy kedves Mikulás felbukkanna az idővonalon és ajándékötleteket adna! A Twitter lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerűen kiválaszthassák azt, akinek az ajándékvásárlásban segíteni szeretnének, így a Mikulással együtt segíthetnek a beszerzésben.

5. Frissnek maradni

Nyolc hét hosszú idő, így igazi kihívás, hogy a hirdetők üzenetei naprakészek maradjanak, és a célcsoport is eljusson a tervezgetéstől a cselekvésig. De ez nemcsak a vásárlásról szól, hanem az utolsó napok stresszel teli ötleteléseiről is. A fogyasztók nagyra fogják értékelni, ha ebben az időszakban a márkák segítő kezet nyújtanak. Ezt tette például a @marksandspencer a tavalyi a kampánya során. A Twitter segítségével hasznos tippeket és trükköket adott a vásárlóknak az utolsó pillanatig.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.