2018. január 22.

Hogyan készülnek Beyoncé slágerei?

Erre a kérdésre is fény derül február 1-jén az Artisjus által szervezett Dalszerző Expón.

Közép-kelet-európai szinten is egyedülálló eseménnyel várja a könnyűzene alkotóit február 1-jén a Dalszerző Expo (DEX) a Budapest Music Centerben. Az egynapos rendezvényen az Artisjus a pályájuk elején járó zenészeknek és a már befutott szerzőknek, producereknek teremt új lehetőséget a fejlődésre, kapcsolatépítésre és alkotásra. Ismert hazai előadók mellett Svédországból, Németországból és az Egyesült Államokból érkeznek a zeneipar nemzetközi nagyágyúi, hogy elárulják sikerük receptjét a hazai és környező országokból érkező látogatóknak.

A program keretében a dalszerző szakma élvonalbeli képviselői osztják meg tapasztalataikat, így például a számos világsztárral – többek között Beyoncéval, Chris Brownnal és Kelly Rowlanddel – együtt dolgozó, Grammy-díjas Courtney Harrell (USA), a Forbes Magazin Harmincan 30 alatt listáján is szereplő Ebonie Smith (USA) vagy a Disney-vel és Lady Gagával is együttműködő producer, Niclas Molinder (SE).

A külföldi szakemberek mellett a hazai zenész szakma kiemelt alkotóművészei is képviselik magukat az eseményen: életmű-beszélgetés keretében lép színpadra Bródy János, a legfontosabb munkafolyamatok részleteit ismerteti az Eurovíziós Dalfesztivált duplán is megjárt Szakos Krisztián, Palya Bea különleges alkotási módszereinek kulisszatitkaiba avatja be a látogatókat.

Önálló teremben kap helyet az elsősorban film- és reklámzenével foglalkozó alkalmazott zenei műfaj. Itt olyan kérdésekre lehet majd választ kapni, mint például hogyan lesz valakiből elismert reklámzeneszerző, vagy mik a legfontosabb szempontok és technikák, amelyekkel a szerző a történetmesélést segítheti. Az előadások alkalmával a legtöbbet foglalkoztatott magyar szakemberek szólalnak meg, így például a Müpa és a Klasszik Rádió hangarculatának megalkotója, Alpár Balázs, a Coca-Colának, a McDonald’s-nak vagy a Vodafone-nak is alkotó Fodor Máriusz, illetve a Terápia című sorozat, az Oscar-díjas Mindenki vagy az idei Oscar-shortlisten szereplő Testről és lélekről című film zeneszerzője, Balázs Ádám.

A Dalszerző Expo napja az Artisjus-díj ünnepélyes átadójával zárul, ahol kiderül, hogy kiket szavazott meg a szakma a könnyűzene, a komolyzene és az irodalom legjobb szerzőinek 2017-ben.

Címkék: kultúra zene artisjus

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.