A Médiapiac ez évi első számában az év legfontosabb trendjeiről ír, és az egyik ilyen meghatározó elem a humán erőforrás. A HRENKO Digital Agency ugyanezen az állásponton van, amikor azt állítja, hogy 2019 hot topicja az employer branding lesz.

Úgy gondoljuk, hogy a vállalatok között folyó versenyben azok fognak győztesen kijönni, akik a jobb munkavállalókat meg tudják szerezni és természetesen meg is tartani a jövőben. Mivel hazánkban is jelentős munkaerő- és szaktudás hiány van, a vállalatok rákényszerültek, hogy új módszerekkel próbálják a foglalkoztatási problémáikat menedzselni. Senkinek nem újdonság, hogy amikor valaki munkahelyet keres, már jóval a döntés előtt információkat gyűjt a kiszemelt cégről az online felületekről, sőt kialakult egyfajta elvárás a munkavállalók részéről, hogy megfelelően tájékoztatást kapjanak a vállalatoktól. A toborzás során a korábban jól működő hirdetési csatornák mellett ma már aktívan használnunk kell az online hirdetési felületeket is, így bátran kijelenthetjük, hogy a munkaerőpiac a digitális térbe költözött. Tapasztalataink szerint azonban ezekkel a platformokkal még csak most ismerkedik a HR szakma jelentős része, nekik még szokni kell, hogy itt is kommunikáljanak a munkavállalókkal - mondja Hrenkó András Managing Director.

Majd hozzáteszi, hogy a HR-esek jövőbeli feladata, hogy a toborzási folyamatokban kiaknázzák azokat az online csatornákat is, amiket eddig főleg a marketingesek használtak, gondolok itt a social media platformokra és a digitális hirdetési eszközökre. Ehhez azonban a legtöbb esetben hiányzik a szaktudás és a valós tapasztalat. Kézenfekvővé válik, hogy külső szakértői segítséget vegyenek igénybe, mert szeretnék megismerni, hogy milyen lehetőségeik vannak, illetve a kivitelezéshez és az online kampányok menedzseléséhez is támogatásra van szükségük.

Az munkáltatói márkaépítés komponensei nagyon hasonlóak, mint a hagyományos márkaépítésé, de a célok mások. Az employer branding nem csak arról szól, hogy hatékonyan megszólítsuk a képzett munkaerőt, hanem arról is, hogy mit gondolnak a cégünkről és a márkánkról az emberek. A jövőben szoros együttműködést kell kialakítani a marketingesek és a HR-esek között, ugyanis sok az átfedés az eszköztárakban. Az is könnyen belátható, hogy egy jó hírű cégnél vagy egy nagyobb márkánál szívesebben dolgoznak az emberek.

A szolgáltatásaik egyik kulcseleme is ez, meséljenek azokról a tapasztalataikról, amikor a tevékenységük oda jutott, hogy eseményt is szervezzenek a téma köré.

Közel 10 éves fennállásunk óta testreszabott digitális marketing megoldásokat szállítunk a partnereinknek, azonban az elmúlt időszakban nagyon sok olyan megkeresés érkezett, ahol a vállalatok segítséget kértek tőlünk munkáltatói márkaépítés és a digitális toborzás különböző területein. Úgy látjuk, hogy 2019-ben ez a trend tovább erősödik majd és átalakítja a vállalatok kommunikációját, sőt a munkaerőpiacon jelenleg ismert módszereket is meg fogja reformálni.

A korábbi évek tapasztalatai alapján egyre jobban látjuk, hogy milyen problémákkal kell szembenézniük a cégeknek, ha túl kevés a nyitott pozíciókra jelentkezők száma és ezekre már konkrét megoldásokat is kidolgoztunk. Úgy döntöttünk, hogy szeretnénk megosztani a tudásunkat és egy jó hangulatú, színvonalas rendezvényt szervezzünk. Egyébként is jellemző ránk, hogy szeretjük a rendezvényeket, korábban több mint 30 digitális marketinggel és márkaépítéssel foglalkozó saját szervezésű eseményen találkozhattak velünk az érdeklődők.

Milyen szempont alapján kerestek előadókat? Mit tartottak szem előtt?

Szerettünk volna olyan előadókat találni, akiknek a vállalatai sikeresen kommunikálnak a digitális térben is, és már eredményeket értek el, melyeket megoszthatnak a közönségünkkel. Természetesen fontos volt az is, hogy szakértői oldal is képviseltesse magát. Szerettük volna bebizonyítani, hogy az employer branding nem csak egy újabb buzzword, amire sok pénzt el lehet költeni.

Miben érzik a különbözőségüket, mint ügynökség?

Hasonlóan a marketing és sales támogató tevékenységeinkhez, end-to-end szolgáltatást nyújtunk azoknak a vállalatoknak, akik az employer brandingben szeretnének eredményeket elérni. A stratégia szemlélet mellet erős social media és évtizedes fejlesztési tapasztalattal rendelkezünk, így képesek vagyunk olyan felületeket létrehozni, amik amellett, hogy professzionálisak és megfelelnek a technológiai elvárásoknak, könnyen integrálhatók más rendszerekkel, miközben szem előtt tartják a munkáltatói márkaépítés legfontosabb céljait. Szemléletünk egyik alappillére, hogy mindent mérhetővé tegyünk, így a partnereink nem kell, hogy zsákbamacskát vegyenek.

Azt hiszem, hogy a cégünk sokszínűsége a HR-marketing területén még jobban kidomborodik és sikersessé teszi az együttműködéseinket.


Az ügynökség - a Médiapiac támogatásával - 2019. március 6-án a Millenáris Startup Campus rendezvénytermében tartja meg Digital Session – Employer branding című konferenciáját, amelyre korlátozott számban jegyek még elérhetőek, érdemes lecsapni rájuk, hiszen hasznos és szórakoztató napnak nézünk elébe, a remek szakemberek mellett Mérő László témába vágó előadása miatt is kiemelten érdemes eljönni. Várunk mindenkit!

Jegyek és információk: itt.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

20 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)