Kövess minket!

Marketing

Hogyan nyerjünk oroszlánt?

Bronz oroszlánt nyert az idei Cannes Lions-on a Novartis ViaOpta Daily alkalmazása Mobil kategóriában. Rendhagyó esettanulmányunkban nem magát az appot, hanem a győzelemig vezető utat mutatjuk be az alkalmazást kitaláló és fejlesztő ARworks vezetőjének, Budaházy Szabolcsnak és a pályázatot külső szakértőként elkészítő Szabó Ákosnak, a Studio Binär ügynökség tulajdonosának segítségével. Szavaikból kiderült: marketinges, kommunikációs versenyekre pályázni legalább olyan gondos tervezéssel érdemes, mint ahogyan kampányt vagy épp appot fejlesztünk. S ha valami ilyen szinten tervezhető, akkor bizonyára akadnak másolható sikerkritériumok. Ezeket kerestük.

 

A ViaOpta Dailyről röviden

A ViaOpta Daily a Novartis látássérülteknek, vakoknak készült mobilalkalmazása, amely mások mellett színfelismerővel és bankjegyfelismerővel segíti a célcsoport mindennapi eligazodását. A koncepció és a megvalósítás az ARworks feladata volt a bázeli Novartis-központ felkérése alapján.

A pályázati stratégián külső szakértőként Szabó Ákos dolgozott. A Cannes Lions mellett az IAB MIXX és a CLIO Healthcare versenyekre nevezték be az applikációt.

Az eddigi eredmények között egy Cannes Lions bronz szerepel Mobil kategóriában, emellett a Cannes Lions Health versenyen két shortlistes helyezést ért el a pályázat.

Az alkalmazás bemutatkozó filmje a Cannes Lions archívumában itt tekinthető meg:

http://www.canneslionsarchive.com/winners/entry/569565/viaopta-daily-smartphone-application

Az ügyfelek és a mobil

Ez az első nehéz kérdés, mint Budaházy Szabolcs mondja: „A mobilalkalmazás, mint kreatívtermék egészen más, mint egy reklám. Ha egy márka valóban jól akarja használni a mobilt, ezt el kell fogadnia. A felhasználó nem fog letölteni egy cégreklámot a telefonjára. Ahogyan nem keresünk aktívan olyan tévécsatornát, amelyen csak reklámok vannak, és az újságot sem a hirdetésekért lapozzuk át. Ez egy olyan koncepcionális különbség, amelyet az ügyfelek egy jelentős része még nem ért.”

A márkatulajdonosoknak tehát azt kell belátniuk, hogy az applikációknak nem a márkákról kell szólniuk, hanem olyan funkciókat, szolgáltatásokat kell kínálniuk, amelyek a felhasználók számára igazán hasznosak vagy izgalmasak. A szakember szerint éppen az a jó a ViaOptában, hogy valódi segítséget nyújt a célcsoport számára gyakran előforduló helyzetekben. Ez egyébként nem kizárólag az olyan speciális igényű célcsoportok számára fontos, mint amilyenek a vakok. Hasonló okokból jó irány a Nike vagy az Adidas futóapplikációja, amely ahelyett, hogy a klasszikus reklámlogikát követve például a cipőkínálatot mutatná be, inkább segíti a futóedzéseket.

Miközben az ügyfelek óvatossága versenyszempontból jó hír is lehetne, mivel kevesebb erős megoldás mérettetik meg a mobilhoz kötődő kategóriákban, ez a hozzáállás valójában inkább hátrány, hiszen egy app fejlesztéséig sok esetben nagyon küzdelmes eljutni. A cégek jellemzően érzik, hogy a mobilterülettel kell valamit kezdeni, de ennél nem feltétlen jutnak tovább. A cég piaci helyzetén, a vállalati kultúrán túl kiemelten fontos a döntéshozó személye is.

Nem volt ez másképp a Novartis esetében sem. A gyógyszeripar a számos megkötés miatt eleve speciális szektor, ugyanakkor az m-egészség óriási potenciállal bír, így egyszerűen muszáj a cégeknek a mobilos jövőn gondolkodniuk. A Novartis részéről a svájci központban dolgozó mobilmarketingért felelős vezető volt az ügyfél, aki az elmondás alapján igazi geek, nemcsak tudja, hogy a mobil fontos, hanem át is érzi, hogy miért. A már említett okokból azonban a Novartis – ahogyan más gyógyszercégek is – inkább óvatos, így egy-egy ilyen projekt nemcsak a fogyasztóknak szól, hanem felfogható látványos belső edukációs projektként is.

Nemcsak ügyféloldalon merültek fel személyes ambíciók, mint Szabó Ákos mondja, ő is régóta szeretett volna már egyszer Cannes Lions-on vagy hasonló nemzetközi pályázaton dolgozni. Különösképp akkor merült ez fel, amikor a rich media megoldásokat bevezették a magyar piacon, és egy-egy megjelenés rendkívül jól sikerült. Ám volt olyan eset, hogy hiába látszott világosan a potenciál, a megvalósító kreatívügynökség időhiányra hivatkozva nem volt partner a nevezésben. Pedig, mint mondja, egyáltalán nem igaz, hogy a magyar piacon ne születnének erős munkák. Épp ellenkezőleg, csakhogy ezekkel megfelelően kell foglalkozni, és a versenyekhez is jóval tudatosabban érdemes hozzáállni.

Nem TCR, hanem kemény üzlet

Az interjú során felvetettük, hogy a magyar és a nemzetközi mezőny gyakran TCR-ekkel vagy ezekhez nagyon közeli munkákkal arat sikert, és miközben ezek gyakran zseniális megoldások, mégis mások az érzéseink e győzelmekkel kapcsolatban, mintha kőkemény piaci helyzetben születne frappáns megoldás. Ezzel részben Szabó Ákos is egyetértett: „Tudható, hogy ha jó témát választunk, és azt jól dolgozzuk fel, az sok könnycseppet csal a zsűri szemébe, és szar alaknak fogják magukat érezni, ha kiszórják ezeket a shortlistről.”

A ViaOpta Daily ugyan egy komoly, akár sajnálatot is keltő témával foglalkozik, ám szó sincs TCR-ről. Mint Budaházy Szabolcs elmondta: a látássérülteknek szóló termékek komoly üzletet jelentenek a Novartis számára, és ennek fényében gondolkodtak az appról, de a versenyeken való indulás marketingértékéről is. Hogy mást ne mondjunk: ez utóbbi marketingérték kiaknázásához külső szakértőt vontak be.

„Amikor a vaksággal kapcsolatban megszondáztam az ismerőseimet, kiderült, hogy sokaknak van életszerű tapasztalata. A világon negyedmilliárd vak és súlyos látáskárosult él, és ha ezt felszorzod a barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal, tízmilliós nagyságrendű az érintettek száma még a fejlett országokban is. A téma tehát jól működik, de nem azért választottuk ki, mert zokogó zsűritagokat vizionáltunk”, foglalta össze Szabó Ákos.

Budaházy SzabolcsNézze meg Budaházy Szabolcs teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Így épült fel a projekt

Az ARworks 2014 novemberében-decemberében kezdett el Szabó Ákossal beszélgetni, kifejezetten a pályázati stratégia elkészítéséről. Ezt követően a munka jelentős részét a szükséges háttérinformációk, insightok gyűjtése, rendszerezése jelentette. Szabó Ákos ennek nyomán egy olyan háttértanulmányt készített, amely részben az app szempontjából szóba jöhető versenyeket, kategóriákat rendszerezte, másfelől piaci elemzést készített egy potenciális bevezető kampányt előkészítendő. (Ez utóbbi egyelőre nem valósult meg a tervezett formában.) Az előkészítő munka során több archívumba regisztrált, és 3-4 évre visszamenőleg megnézte, milyen pályázatokat adtak be a cégek, és ezek közül melyek voltak a befutók. Azt találta egyébként, hogy látássérülteknek szóló szolgáltatásokkal az utóbbi időben viszonylag ritkábban pályáztak. Nemcsak a témákat vizsgálta azonban, hanem azt is, hogy a győztes pályázatok formailag hogyan néznek ki.

Szabó Ákos szerint fontos nagyon részletesen megvizsgálni a közeget, a versenyt, a zsűrizési körülményeket és szempontokat. „A különbség az indulás és a győzelem között olyan, mint nyelvet tanulni és nyelvvizsgát letenni. A kettő nagyon nem ugyanaz. Megvannak a vizsga sajátos követelményei, közege, környezete. Azaz a vizsgának kell ott és akkor megfelelni, nem pedig a nyelvtudás valamiféle általános követelményeinek. Ettől persze a megfelelő nyelvtudás alap.”

E munka alapvetően fejnehéz, azaz az előkészítés, elemzés sokkal több energiát és időt vesz igénybe, mint maga a pályázás. A versenyek szelektálásán túl a megfelelő kategóriák kiválasztása is fontos. A ViaOpta például többnyire a mobil kategóriába illeszthető, de az IAB Mixxen a Branded Utility kategóriában indul. A cél az, hogy megtaláljuk azt a versenyterepet, ahol a legjobb pályázatot tudjuk beadni, a legokosabb közelítéssel.

A versenynaptár áttekintése azért is segít, mert akkor a pályázati „pakk” legyártásakor már előre lehet illeszkedni az egyes pályázatok követelményeihez. Ha az alap jó, bár vannak specifikumok, viszonylag kevés energia-befektetéssel lehet mutálni az anyagokat az egyes versenyek között. Szabó Ákos szerint érdemes egyébként eleve több versenyben gondolkodni, mivel így lehet a marketingértéket maximalizálni, és értelemszerűen nő a nyerési esély. Ez nem jelenti azt, hogy ne priorizálhatnánk a versenyeket, ő például a ViaOpta anyagait alapvetően Cannes-nal a fejében készítette el, de mivel sok a pillanatnyi elem (zsűri összetétele, hányadikak vagyunk a sorban, stb.), nem érdemes mindent egy lapra feltenni.

A ViaOpta versenyeken indítása – bár a pályázás többnyire az ügynökségek, szolgáltatók szívügye – az ügyfélnek is fontos volt, talán épp a fentebb említett mobiledukációs és személyes szempontok miatt, ám aztán nem szólt bele a folyamatba. Nemcsak ez volt azonban érdekes a versenyprojektben, hanem a külső szakértő bevonása is. A versenyeken való indulást többnyire az ügynökségek menedzselik, ám Budaházy Szabolcs azt mondta, ők belátták, hogy megfelelő minőségben ők maguk nem tudják a pályázatokat elkészíteni. Nemcsak a kapacitáshiány volt azonban szempont, hanem a külső szem is: egy olyan szakértő, akinek nincsen köze a marketingmegoldáshoz, azaz nem lesz elfogult, mert nem szerelmes a termékbe.

Szabó ÁkosNézze meg Szabó Ákos teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A vizsgahelyzet, avagy mi kell a zsűrinek?

Budaházy Szabolcs korábbi zsűrizési tapasztalataiból tudta, hogy ez egy speciális helyzet. Az első rostán a zsűritagok gyakran néhány másodpercnyi benyomások alapján szórnak ki, vagy éppen engednek tovább alkotásokat. Azaz egy versenymunkának – főleg ha nem divatos vagy szexi a termék/az ügynökség/a piac – ennyi ideje van jó színben feltűnnie, hogy aztán megkaphassa második körben a nagyobb figyelmet. Az tehát egy fontos taktikai kérdés, hogy mit veszünk előre egy pályázatban, mit emelünk ki e döntő másodpercekben.

„Ha gyerekeken tesztelünk egy reklámot, hamar kiugranak azok az elemek, amik megfog(hat)ják a felnőtteket is. A gyerek ilyen szempontból amplifier. Panni, a lányom sokszor elcibálta a telefonjaimat, és pontosan mutatta, hogy mik lesznek azok a feature-ök, amik megfoghatnak egy nem vak embert. Mert, ne felejtsük el, a pályázatot olyan szakemberek értékelik ki, akiknek jó eséllyel fogalmuk sincs arról, hogy a vakok hogyan használják a mobiltelefonjukat. Panni két funkciót imádott: a színfelismerőt és a bankjegy-felismerőt, ami miatt lopkodta az euróimat, hogy valóban azonosítja-e azokat a telefon”, említ egy érdekes nézőpontot Szabó Ákos.

A tervezés mellett tehát fontos az intuíció, a kevéssé formalizálható, beleérzésen alapuló tesztelés. Talán meglepő, de amúgy a vakok is a színfelismerőt tartják a legérdekesebbnek. Szabó Ákos dolgozott egy kisebb csoporttal a bécsi vakok iskolájában, és itt szerzett nem-evidens tapasztalatokat a témáról: „Látóként nehéz megérteni a színekkel kapcsolatos percepcióikat, de a vak gyerekek rajonganak a színekért és szeretnek színesen öltözködni. Hasonlóan érdekes, hogy a vak Facebook-felhasználók átlagosan több képet töltenek fel, mint a nem vakok.”

A zsűri megnyerésének egyik kulcspontja, hogy megtaláljuk azokat a kulcselemeket, amelyek nagy eséllyel bárkit megfognak nagyon rövid idő alatt. Ezeknek akkor is működniük kell, ha a pályázatunk a nap végén 166. pályamunkaként kerül a zsűri elé. Azonban vannak olyan helyzetek és versenyek, amikor és ahol a zsűrizés nem annyira futószalagszerű, és ekkor kerül elő a másik szempont: hitelesnek kell lennünk, nemcsak menőnek. Azaz ha valaki alaposabban ránéz a pályázatra, ne lógjon ki a lóláb. E két szempont – a gyors hatás és a tényleges tartalmi mélység – nem könnyen összeegyeztethető, emelte ki Szabó Ákos.

Mi nyer ma?

Idén jól sikerült Cannes a magyaroknak, három bronzot is elhoztak, ezek közül az egyik a ViaOpta volt. Miközben elmondható, hogy mobilterületen talán egyelőre könnyebb kitűnni, a két szakember arra figyelmeztet, hogy az iparág szédületes iramban fejlődik, így a mobilos siker lehetősége egy viszonylag szűk ablak, amely akár már jövőre bezárulhat. Szabó Ákos szerint a divatokat azért érdemes figyelni, beépíteni, de aztán dobjuk is el azokat, hogy ne ragadjunk bele mások kereteibe.

Budaházy Szabolcs szerint pedig az látható, hogy a mobil kategóriában zömmel olyan munkák kaptak díjat Cannes-ban, amelyek valóban jól és erőteljesen építenek a mobiltelefonok funkcióira. Azaz nem tesznek erőszakot a készüléken, nem alibiznek, hanem 100 százalékig kihasználják. Jó példa a L’Oréal által piacra dobott Make-up Genius. Ez önmagában nem tud semmi újat: beszkenneli az arcunkat, és aztán sminket rakhatunk magunkra. Ilyet sokat láttunk már, de például ha csücsörítünk, a smink tökéletesen követi a szánk mozgását. Az app ötlete tehát nem annyira eredeti, ám a mögöttes technológiai megoldás magas szintű, és nem elégszik meg azzal, hogy ilyen-olyan módon bohóckodunk a tükörképünkkel, hanem teljesen kiaknázza a mobilképernyőt.

 

Mit tanultunk mindebből?

• A versenypályázatok elkészítése nagy erőforrást fog le akkor is, ha rosszul csináljuk, így érdemes inkább jól… Tekintsünk a versenyekre legalább olyan tudatosan, mint magára a kampány/szolgáltatás/termék elkészítésére, piacra vezetésére. Ez is marketing, csak más piacon.

• A külső szem aranyat ér. A bevonása többféle formában is hatékony lehet.

• Nem érdemes mindent egy lapra feltenni, a marketingbefektetés jobb eséllyel térül meg, ha a lehető legtöbb releváns versenyen indulunk el. Ezen belül priorizáljunk.

• Elemezni muszáj, de emellett nem elhanyagolható az intuíció.

• Vizsgáljuk meg, mi az ügyfél motivációja.

• A verseny éppen olyan, mint bármelyik más vizsga: mint versenyzők mérettetünk meg, és ehhez nemcsak a versenypiacot kell érteni, hanem a zsűrizési helyzetet is szem előtt kell tartani.

• Hallgassunk a gyerekekre;)

 

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom

Marketing

Versenyfelügyeleti eljárás indul a Temu online piactérrel szemben

Valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Közzétéve:

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Felidézik, hogy a GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Kiemelték, a rendelkezésre álló információk, adatok alapján

az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A vállalkozás az általa értékesített termékek esetében „akár 95 százalék” (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kommunikál bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között – írják a közleményben.
Részletezik, a GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a honlapon, illetve a mobilalkalmazáson elérhető termékekre vonatkozó akciós ajánlataival összefüggésben a teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű tájékoztatásokat tesz közzé, például:

  • „már csak 4 maradt”,
  • „majdnem elfogyott”,
  • „megvásárolva 1 perccel ezelőtt”,
  • „Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket”,
  • „Keresett! x eladva az utolsó 24 órában”,
  • A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”.

Ezek az üzenetek tartalmuk és vizuális megjelenítésük révén összhatásukban valószínűsíthetően alkalmasak arra, hogy a fogyasztókat sürgessék, illetve pszichés nyomásgyakorlás alá helyezzék a termék megvásárlására vonatkozó döntésük meghozatalában – tették hozzá.

A GVH észlelte azt is, hogy a honlapon a „Temuról” szóló linken közzétett és vallott értékek között a „Társadalmilag felelősségteljes – Jót tenni a világgal” kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásai szempontjából.

Továbbá a GVH azt is valószínűsíti,

a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek „CE” megfelelőségi jelöléssel

– olvasható a közleményben.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal a Temu online piacteret működtető Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indít.

Felhívták a figyelmet, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet.

A GVH észlelte azt is, hogy a Temu a különböző közösségi médiumokban nagy követőtáborral rendelkező magyar influenszerekkel is népszerűsíti a termékeit.

Ezzel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság – összhangban a 2022 novemberében közzétett, influenszereknek szóló útmutatójával – fokozottan felhívja az érintett véleményvezérek figyelmét a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására, illetve ennek elmaradása esetén a lehetséges jogkövetkezményekre.

A GVH elnöke felszólító levéllel élt a Temu termékeit is népszerűsítő egyik hazai influenszer felé, hogy hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel

– tájékoztatott a GVH.

Hangsúlyozták, a GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

Kitértek arra, hogy a magyar versenyhatóság 2023 februárjában fejezte be vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-sel szemben, tavaly november végén pedig lezárta a TikTok vizsgálatát, amely során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el.

Tovább olvasom