2013. december 09.

Honnan tájékozódunk a gasztrofesztiválokról?

A fesztiválszervezők még mindig a hagyományos médiaeszközökben hisznek, de a közönség már az online térben tájékozódik elsősorban.

A fesztiválszervezők még mindig a hagyományos médiaeszközökben hisznek, de a közönség már az online térben tájékozódik elsősorban – derül ki a CME Hungary Zrt. gasztrofesztivál-elemzéséből.

Az első ilyen jellegű felmérést készítő CME Hungary Zrt. célja az volt: kiderüljön kik az igazi fesztiválozók, honnan tájékozódnak és mennyit költenek.

A fesztiválokon megkérdezettek az ismerősök (27%), plakát, illetve járműreklámok (18%) után leginkább online hírportálok formájában értesültek a rendezvényekről, a hagyományos TV, rádió csak 5-6. helyen áll a versenyben. Ennek oka a szervezők által használt médiamixben keresendő.

„A szervezők még mindig erősen támaszkodnak hagyományos médiaeszközökre, pedig a közönség már régen az online csatornákat részesíti előnyben. Sok fesztiválnak még rendes weboldala sincs, és a közösségi médiát is csak promócióra használják. Magyarországon több mint 200 gasztrofesztivál van, de ezekből csak alig 20-nak van értékelhető honlapja” – mondta el Poór Csaba, a kutatást végző, egyik főprofiljaként gasztro-kommunikációval foglalkozó CME Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A kutatás rámutatott: ha hétvégi programhoz, kikapcsolódáshoz keresünk információkat, akkor a barátok, ismerősök után első helyen áll az online média és dobogós lett még a közösségi média is. A hagyományos eszközök, mint a TV, rádió és a nyomtatott lapok lemaradtak a dobogóról.

A válaszadók több mint fele szívesen felkeresi a rendezvényt megelőzően a fesztivál Facebook, illetve weboldalát, és közel 80% tartja fontosnak ezeknek a platformoknak a meglétét, így a szervezőknek érdemes kiemelt figyelmet fordítania ezekre a csatornákra.

A 4000 fős reprezentatív felmérésből kiderül, a bor, a hungarikumok, valamint holtversenyben a pálinka, és az édességek a legnépszerűbb fesztivál-témák. A gasztrofesztiválok tipikus vendége olyan 39 éves, párkapcsolatban élő, budapesti nő, aki a párjával együtt látogat ki az eseményekre és átlagosan 6200 Ft-ot költ a belépő árán felül. Az átlagos látogató évi 1-4 gasztrofesztivált keres fel, és csupán néhány nappal a fesztivált megelőzően dönt a részvételről.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.