A sport inspirál, a sport hősöket teremt. A sportolók széles körű társadalmi beágyazottságuknak köszönhetően napjaink egyik legjelentősebb véleményvezérei, akik révén a márkák képesek rá, hogy jelentőségteljes kapcsolatot alakítsanak ki a fogyasztókkal.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Az influencer marketing az elmúlt évek egyik hot topicja, amely kifejezést téves csak a közösségi médiában nagy követői bázissal rendelkező személyiségekre korlátozni.

Ma már nem találkozunk olyan kommunikációs kampánnyal, amelynek ne lenne egyfajta influencerlába: legyen az egy vloggerrel, egy csapat mikroinfluencerrel, egy Instagram- vagy YouTube-celebritással, egy híres zenésszel, televíziós személyiséggel vagy éppen egy sportolóval való együttműködés. Létezik egy úgynevezett PRRR-modell, amely azt mutatja, hogy mi határozza meg egy véleményvezér erejét. Ezek a faktorok a személyiség (personality), az elérés (reach), a rezonancia (resonance) és a hitelesség (relevance).

Úgy gondolom, a megfelelő követői bázis, elérés mellett az illető személyisége, relevanciája, folyamatos kapcsolata a követőivel sokkal fontosabb tényezők egy adott márkával való együttműködés esetében. A globális trendek is azt mutatják, hogy a fókusz egyre inkább eltolódik a minőségi együttműködés irányába.

Egy véleményvezér ereje nem feltétlenül a követői számában rejlik, sokkal inkább az autentikusságában és az egyediségben.

Az influencerek a 21. század történetmesélői, akik egy márkával való együttműködésük során saját történetük révén építik a márka létezésének az okát, és az általuk képviselt értékeken keresztül építik a márka identitását.

Elérésben sem utolsók

A sportolók hétköznapi hősök, korunk egyik legbefolyásosabb influencerei, akik kiemelkedő sikereik, sportteljesítményük révén sokak számára a sport identitását jelentik, és a kimagasló eredményeknek köszönhetően valós értékeket képviselnek, melyekből a rajongók inspirációt és motivációt merítenek.

Olyan, a személyiségük alapját képező értékeket testesítenek meg, mint a tisztelet, a becsület, az alázat, a siker, a küzdeni tudás, a szenvedély vagy éppen a kemény munka. A sportolók globális jelenségek, az adott sportág, sportszervezet vagy márka legértékesebb befektetési eszközei, immateriális javai. Mind globális, mind hazai viszonylatban a topsportolók sokkal nagyobb eléréssel rendelkeznek, mint a sportklubjuk vagy mint az a sportverseny, amelyen szerepelnek.

Fotó: Cristiano Ronaldo a Nike-reklámban

Gondoljunk csak arra, hogy Cristiano Ronaldónak van a legtöbb követője a Facebookon.

A négyszeres aranylabdás portugált 122 millióan követik, csapata, a Real Madrid viszont csupán 108 millió követővel büszkélkedhet.

LeBron James 41 milliós Twitter követői bázissal bír, míg klubja, a Cleveland Cavaliers csak alig több, mint hárommillióval. Roger Federer az Instagramon közel hárommillió követővel veri a férfi teniszezők hivatalos szervezetét, az ATP-t és a wimbledoni bajnokságot, ahol nyolcszoros bajnokként rekorder a svájci sportoló a győzelmek számát illetően. De ugyanez a tendencia itthon is megfigyelhető.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy idehaza még csak bronzérmesek a sportolók a közösségi médiabeli követői bázisuk alapján a zenészek, televíziós személyiségek, celebritások, valamint a Z generáció influencerei mögött. Egyedül Dzsudzsák Balázs, Hosszú Katinka, Szalai Ádám, Jakabos Zsuzsanna és Michelisz Norbert tudja felvenni a versenyt a közösségi média menőivel. Ennek ellenére a Z generációs influencerekkel szemben nagy előnyük, hogy sportsikereik, teljesítményük révén olyan hozzáadott értékkel bírnak, amely a hagyományos média fogyasztói körében is közkedvelté teszi őket, így széles körű ismertséggel és indirekt követői bázissal, eléréssel rendelkeznek.

Az emberek figyelnek a sportolók megnyilvánulásaira, akik a különböző médiaszerepléseik révén hiteles személyként állnak a nagyközönség előtt, ezáltal mindig a figyelem középpontjában vannak.

Gondoljuk csak Muhammad Ali vietnami háború elleni fellépésére, amikor visszautasította a katonai behívóparancsot több tízezer ember előtt és a média kereszttüzében, aminek hatására felfüggesztették profi bokszolói engedélyét, és megfosztották addigi címeitől.

Vagy az elmúlt évekből David Beckhamre, aki a legutóbbi, UNICEF-fel közös kampányában a gyermekbántalmazásra hívta fel a figyelmet a testét borító tetoválások segítségével.

A sportoló értéke

Nehéz meghatározni, hogy mi jelenti a sportolók valós erejét, értékét. Mi teszi népszerűvé a sportolókat, mi az, ami miatt sokan fogják követni őket? A személyiségük és a történetük? A sportsikereik és a sportteljesítményük? A kommunikációjuk vagy éppen a fizikai jellemzőik vonzó volta?

Kozma Dominikot és Kenderesi Tamást sportsikereik mellett profi nyilatkozataik, kommunikációs képességeik emelték ki a tömegből. A jamaicai bobcsapatot vagy Eddie Edwardsot a történetük repítette képletesen a csúcsra. Nemzetközi szinten és hazánkban is minden évben jelennek meg különböző listák, amelyek azt értékelik, hogy kik voltak az előző évben a legértékesebb sportolók, kik a legértékesebb sportolói influencerek a márkák számára.

Lehetséges sportszakmai, média- és reklámpiaci szempontokat és az adott sportág értékék figyelembe véve listázni, vagy ezt bővítve például sportújságírói szempontokat is beépíteni az értékelésbe. Itthon eszerint Hosszú Katinka, Babos Tímea, Michelisz Norbert és Szilágyi Áron a legértékesebb sportoló.

Az amerikai Forbes magazin azt méri, hogy mennyit ér a sportolók márkaneve, személyes márkája. Ezt úgy határozzák meg, hogy összeadják az adott sportolóra nézve azoknak a szponzori bevételeknek, szerződéseknek az értékét, amik meghaladták az adott évben a tíz legjobban kereső sportoló átlagos szponzori bevételének az értékét.

Így a 2017-es év legértékesebb sportolója a világ negyedik legnépszerűbb sportágának legendája, Roger Federer lett 37,2 millió USA-dollárral, majd őt követte LeBron James 33,4 millió dollárral, valamint a tavaly visszavonult Usain Bolt 27 milliós értékkel.

A sport inspirál, és olyan influencereket teremt, akik sportteljesítményük révén kiemelkednek a tömegből, akikért az emberek rajonganak, és érzelmileg kötődnek hozzájuk.

A sportolóknak megvan az erejük ahhoz, hogy ne csak sikerre vigyék az egyes társadalmi ügyeket, de tovább írják az egyes márkák történetét, és jelentőségteljes kapcsolatot alakítsanak ki a márka és fogyasztói között.

A szerző a Havas Sports & Entertainment sportmarketing-menedzsere.

A Médiapiac legfrissebb száma megvásárolható ezeken a standokon, illetve itt előfizethető.