2012. január 04.

Húszezer cégfelszámolás karácsonyra

Az Opten adatai szerint december 23-án lépte át a cseppet sem álomszerű határt a magyar cégvilág.

Az Opten adatai szerint december 23-án lépte át a cseppet sem álomszerű határt a magyar cégvilág.

2011. december 23-án lépte át a húszezres határt a magyarországi cégfelszámolások száma - derül ki az Opten friss adataiból. Karácsonyig egészen pontosan 20 078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 16 százalékos növekedést jelent éves szinten.

"Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban egész évben regisztráltunk 11 ezer fizetésképtelenségi eljárást; a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban" - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzáteszi: ez rekord, ahogyan a végelszámolások terén is, ám sajnos "mégis azt gondoljuk, hogy számuk 2012-ben továbbra is növekedni fog”.

Idén már csaknem 23 ezer vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedést jelent a megelõzõ év egészéhez képest. Az Opten kiemeli: a problémát alapvetõen nem a végelszámolások magas száma okozza, mivel ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond  inkább az, hogy jelentõsen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak. Emellett a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett.

"Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülõ cégek döntõ többsége a tulajdonosok józan ítélõképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa" - fest sötét képet Csorbai Hajnalka.

A romló tendencia tehát nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentõ nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belsõ kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelõ vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvezõ versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon - zárul az Opten elemzése.

Címkék: vállalkozás opten