Szalay Dániel 2012. szeptember 19.

ITBN: fókuszban a kiberhadviselés és a mobilok

Jövő héten lesz az Informatikai Biztonság Napja, röviden az ITBN. A lakosság, a cégek és a nemzetek biztonságáról cserélnek majd eszmét.

Jövő héten lesz az Informatikai Biztonság Napja, röviden az ITBN. A lakosság, a cégek és a nemzetek biztonságáról cserélnek majd eszmét. A fő téma, hogy több szakértő szerint a következő terrortámadás már nem közvetlenül fizikai módszerekkel, hanem ″virtuálisan″, az interneten keresztül történik, és ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat, de sok szó esik majd a mobilok biztonságáról is.

Tizenegy évvel a New York-i terrortámadás után is sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon lesz-e újabb akció? És ha igen, hol, milyen formában? Több szakértő szerint ez a támadás már egészen más lesz, nem fizikai, virtuális, de ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat. A terrorizmust, egy "digitális szeptember 11." lehetőségét tehát mindennapjaink részének is tekinthetjük. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy legyen ez az idei ITBN egyik legfontosabb témája. Azé a két napos konferenciáé, amely megpróbálja összehozni az IT biztonsági szervezeteket, cégeket és ahol minden évben 2000 szakember részvételével vitatják meg az IT-biztonsági problémákat.

Az idén a világ leghíresebb hackere és biztonsági szakértője, Kevin Mitnick ad interjút a Magyarországon kifejezetten az ITBN-re megjelenő könyvével kapcsolatban. A budapesti Aréna Pláza mozitermeiben két napon át, szeptember 25-én és 26-án összesen mintegy 70 programon vehetnek részt az érdeklődők, akik megismerkedhetnek a legújabb, innovatív megoldásokkal, vitákon vehetnek részt, és négyszemközt is eszmét cserélhetnek, akár az üzleti lehetőségekről is.

Szó esik majd a kiberhadviselés szempontjából fontos kérdések között Kínáról, a NATO-ról, a Stuxnet féregvírusról és az Észtországot néhány évvel ezelőtt ért súlyos IT-incidens tanulságairól is.

Milyen eszközökkel, fegyverekkel és egyáltalán milyen célok ellen folyhat a kiberhadviselés? Vannak-e ennek az új hadviselésnek - a hagyományos hadviseléshez hasonló - nemzetközi szabályai? Melyek azok az országok, amelyek kiberhadviselésre alkalmas csapatokat állítanak fel? Hol áll hazánk a kiberhadviselés területén? Milyen szerepe lehet a védelemben a szerveződő önkéntes kibervédelmi összefogásnak? Ezekre a kérdésekre olyan előadók is igyekeznek majd válaszolni mint például Prof. Dr. Kovács László mk. alezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese. De persze nem maradhatnak el az egyéb, szintén fontos IT-biztonsági kérdések sem.

Veszélyben az okosmobilok

Szó esik majd például a mobil eszközökre (okostelefon, notebook, táblagép stb.) leselkedő veszélyekről is, hiszen ezen eszközök jelentős részén már fontos, kritikus vállalati és magán adatokat is tárolunk. A vállalatoknál használt eszközök 79%-án megtalálható a teljes vállalati levelezés, 47%-án ügyféladatokat, 38%-án pedig hálózati jelszavakat és hozzáféréseket tárolnak. A számítógépek szerepét egyre jobban átvevő, illetve a kritikus folyamatokban kiegészítő mobil eszközök ezért jelentenek nagyon komoly biztonsági kockázatot. Ráadásul a mobil eszközök operációs rendszerei, illetve a futtatott alkalmazások fölötti kontroll jelentős része ma még az eszköz gyártók és a szolgáltatók kezében van, amely teljesen új megvilágításba helyezi a magánemberek és a vállalatok biztonsági teendőit. Lehet, hogy a mobil eszközök biztonságosabbnak tűnnek, mint a laptopok, de hogy ez tényleg így van-e, valójában fogalmunk sincs. Mint ahogy arról sem, hogy a kórokozók a jövőben milyen mobil eszköz sérülékenységeket használnak ki, illetve, hogy titokban nem futnak-e már ma is az okos telefonjainkban.

Így hát az ITBN-en is sok szó esik majd a mobil rendszerek adatszivárgásának megakadályozásáról, és a megfelelően biztonságos alkalmazások fejlesztéséről is fontos előadások hangzanak majd el.Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.