Szalay Dániel 2012. szeptember 19.

ITBN: fókuszban a kiberhadviselés és a mobilok

Jövő héten lesz az Informatikai Biztonság Napja, röviden az ITBN. A lakosság, a cégek és a nemzetek biztonságáról cserélnek majd eszmét.

Jövő héten lesz az Informatikai Biztonság Napja, röviden az ITBN. A lakosság, a cégek és a nemzetek biztonságáról cserélnek majd eszmét. A fő téma, hogy több szakértő szerint a következő terrortámadás már nem közvetlenül fizikai módszerekkel, hanem ″virtuálisan″, az interneten keresztül történik, és ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat, de sok szó esik majd a mobilok biztonságáról is.

Tizenegy évvel a New York-i terrortámadás után is sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon lesz-e újabb akció? És ha igen, hol, milyen formában? Több szakértő szerint ez a támadás már egészen más lesz, nem fizikai, virtuális, de ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat. A terrorizmust, egy "digitális szeptember 11." lehetőségét tehát mindennapjaink részének is tekinthetjük. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy legyen ez az idei ITBN egyik legfontosabb témája. Azé a két napos konferenciáé, amely megpróbálja összehozni az IT biztonsági szervezeteket, cégeket és ahol minden évben 2000 szakember részvételével vitatják meg az IT-biztonsági problémákat.

Az idén a világ leghíresebb hackere és biztonsági szakértője, Kevin Mitnick ad interjút a Magyarországon kifejezetten az ITBN-re megjelenő könyvével kapcsolatban. A budapesti Aréna Pláza mozitermeiben két napon át, szeptember 25-én és 26-án összesen mintegy 70 programon vehetnek részt az érdeklődők, akik megismerkedhetnek a legújabb, innovatív megoldásokkal, vitákon vehetnek részt, és négyszemközt is eszmét cserélhetnek, akár az üzleti lehetőségekről is.

Szó esik majd a kiberhadviselés szempontjából fontos kérdések között Kínáról, a NATO-ról, a Stuxnet féregvírusról és az Észtországot néhány évvel ezelőtt ért súlyos IT-incidens tanulságairól is.

Milyen eszközökkel, fegyverekkel és egyáltalán milyen célok ellen folyhat a kiberhadviselés? Vannak-e ennek az új hadviselésnek - a hagyományos hadviseléshez hasonló - nemzetközi szabályai? Melyek azok az országok, amelyek kiberhadviselésre alkalmas csapatokat állítanak fel? Hol áll hazánk a kiberhadviselés területén? Milyen szerepe lehet a védelemben a szerveződő önkéntes kibervédelmi összefogásnak? Ezekre a kérdésekre olyan előadók is igyekeznek majd válaszolni mint például Prof. Dr. Kovács László mk. alezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese. De persze nem maradhatnak el az egyéb, szintén fontos IT-biztonsági kérdések sem.

Veszélyben az okosmobilok

Szó esik majd például a mobil eszközökre (okostelefon, notebook, táblagép stb.) leselkedő veszélyekről is, hiszen ezen eszközök jelentős részén már fontos, kritikus vállalati és magán adatokat is tárolunk. A vállalatoknál használt eszközök 79%-án megtalálható a teljes vállalati levelezés, 47%-án ügyféladatokat, 38%-án pedig hálózati jelszavakat és hozzáféréseket tárolnak. A számítógépek szerepét egyre jobban átvevő, illetve a kritikus folyamatokban kiegészítő mobil eszközök ezért jelentenek nagyon komoly biztonsági kockázatot. Ráadásul a mobil eszközök operációs rendszerei, illetve a futtatott alkalmazások fölötti kontroll jelentős része ma még az eszköz gyártók és a szolgáltatók kezében van, amely teljesen új megvilágításba helyezi a magánemberek és a vállalatok biztonsági teendőit. Lehet, hogy a mobil eszközök biztonságosabbnak tűnnek, mint a laptopok, de hogy ez tényleg így van-e, valójában fogalmunk sincs. Mint ahogy arról sem, hogy a kórokozók a jövőben milyen mobil eszköz sérülékenységeket használnak ki, illetve, hogy titokban nem futnak-e már ma is az okos telefonjainkban.

Így hát az ITBN-en is sok szó esik majd a mobil rendszerek adatszivárgásának megakadályozásáról, és a megfelelően biztonságos alkalmazások fejlesztéséről is fontos előadások hangzanak majd el.A GVH a dr. Gődénnyel hirdető céget vizsgálja

1 napja

A vizsgálatot azért indult a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozással szemben, mert az feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.