2012. január 06.

Ilyen volt a médiapiac 2011-ben

A Whitereport adatai szerint tavaly több mint 9300 médium volt itthon, ennek 80 százaléka semmilyen iparági kutatásnak nem része.

A Whitereport adatai szerint tavaly több mint 9300 médium volt itthon, ennek 80 százaléka semmilyen iparági kutatásnak nem része.

A Mrs. White Consulting összeszedte a 2011-es év legjellemzőbb, gyakran meglepő tényeit a médiapiacról. Íme:

 • Magyarországon 2011 3. negyedévében több mint 9300 médium létezett (nyilvántartások, terjesztési adatok vagy iparági kutatások független forrásai szerint). Ezek több mint 80 százaléka, azaza a long tail, semmilyen iparági kutatásban nem szerepel.
 • Több mint 5000 nyomtatott sajtótermék jelent meg 2011. 3. negyedévében, a digitális lapok száma azonban egyelőre csak 157, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy számos sajtóterméknek weboldala sincsen.
 • A "végtelen" számú online tartalom közül 2623 online médiamárka emelkedik ki. 1880 internetes sajtóterméket tartott nyilván az NMHH 2011. 3. negyedévében, és 1069 site szerepelt valamilyen hazai iparági kutatásban.
 • A megyeszékhelyeken 70-100 helyi médium működik: sajtótermékből van a legtöbb, pár mozi, helyi tévé és tucatnyi rádió mellett. Az egyik legdominánsabb helyi médiaeszköz az outdoor: többnyire 1000 fölött van az óriásplakátok és citylightok együttes száma a megyeszékhelyeken.
 • A legnépszerűbb tematikák közé tartozik az egészség(ügy)-orvosi téma, a rejtvény, a vallás, egyház téma. Az ezekben megjelenő médiumok - jellemzően lapok - száma megközelíti a 300-300-at!
 • Közel 200 olyan televízió fogható Magyarországon, amely nincs hazai nyilvántartásban, köztük számos magyar nyelvű.
 • A hazai médiapiacon kb. 5000 szervezet üzemeltet médiumot, ezeknek alig ötöde, közel ezer cég az, amelyik ténylegesen médiavállalatnak tekinthető.
 • A médiumot üzemeltető non-profit szervezetek legnagyobb részét önkormányzatok alkotják, de jelentős az alapítványok és egyházak száma is.
 • A válság hatására a médiapiac össz-árbevétele csökken, de a médiumok száma ennek ellenére mégsem.
 • A 2010-es éves pénzügyi nettó árbevétel szerinti top 20 médiavállalat adta a teljes médiapiac 60 százalékát (938 médiavállalat éves nettó árbevétele alapján). Ez közel azonos a médiaügynökségi koncentrációval (pénzügyi nettó árbevétel szerint).
 • A médiapiacon – közel ezer médiavállalat adatai alapján - 2008-ban 5% volt az átlagos adózott eredmény rátája a nettó árbevételhez képest. A válság óta azonban a médiapiac - a piaci átlagot tekintve - veszteséges.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.