2016. március 10.

Indul a Fölszállott a páva új évada

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep.

A Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorba 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják a következő négy kategóriában:

  • énekes szólisták – énekegyüttesek
  • hangszeres szólisták – zenekarok
  • táncos szólisták – táncospárok
  • néptáncegyüttesek

A részletes versenykiírás elérhető a Fölszállott a páva Médiaklikk oldalán. Nevezni egy darab hétperces demófelvétellel és a kitöltött jelentkezési lappal tudnak a gyerekek 2016. április 10-ig.

A Fölszállott a páva területi válogatóit 2016. május-júniusában tartják majd, a műsor zsűrijének elnöke továbbra is Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész lesz.

„A Fölszállott a páva tavalyi gyermek versenyzői bebizonyították, hogy érdemes megőrizni és magas szinten művelni a magyar kultúrát és mindenekelőtt azt, hogy érdemes magyarnak lenni úgy Zselickisfaludban, Kosteleken, Kolozsváron, ahogyan Budapesten is. Meggyőződésem, hogy a népművészetünknek nem a divatja jött el, hanem ismét az ideje. A közmédia eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen gyermekek és ifjak váljanak az újabb nemzedékek példaképévé igazi közszolgálat” – mondta Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője ,aki elárulta az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap az idén összesen 90 millió forint címzett kerettel támogatja a Fölszállott a páva által életre hívott mozgalmat.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzátette, hogy nagyon nagy felelőssége van a közmédiának, hogy kultúránk, így a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának a mai társadalmat is gazdagító, összetartó értékeit közvetítse, népszerűsítse. Ugyanakkor a Hagyományok Háza szakmai munkájával azért is felel, hogy mindezt Bartókék, Marzinék szellemében a lehető legmagasabb színvonalon tegye meg.

Változik a tápszerek reklámozásának szabálya

22 órája

Február 22-től hatályba lép a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekre vonatkozó jogszabály, amely szerint nem tartalmazhat egészségre gyakorolt állítást a reklám.