2019. december 04.

Influenszerek adják el a Fekete Pénteket

A SentiOne kutatása az elmúlt három év hazai Black Friday akcióit elemzi az interneten megjelenő szövegek alapján.

A Black Friday az Egyesült Államokból ered, és szorosan összesimul a november negyedik csütörtökén tartott Hálaadással. Mivel ilyenkor alig egy hónap van hátra december 24-ig, az emberek már pénteken – ami általában munkaszüneti nap - elkezdenek vásárolni Karácsonyra. Az üzletek kihasználják ezt az ajándékkeresésre szánt napot; hatalmas akciókkal csábítják a boltokba a fogyasztókat.

A Hálaadást követő pénteket eleinte Sales Friday-nek, vagyis Akciós Pénteknek nevezték. A baljóslatú ’fekete’ jelzőt azért kapta, mert az óriási leárazásoknak köszönhetően megnő az erőszakos balesetek és a rablások száma, akik dolgoznak, azok pedig beteget jelentenek, hogy vásárolhassanak – egy szóval egy kicsit elszabadul a pokol.

Ennek ellenére ez az egyetlen nap óriási forgalmat bonyolít mind az online, mint az offline kereskedelemben, ennek köszönhető, hogy lassan a világ más részei – olyanok is, amelyeken nem ünneplik a Hálaadást -, kezdik átvenni a szokást, és nagy akciókkal indítják meg a karácsonyi bevásárlások idényét.

Black Friday Magyarországon

Magyarországon az online keresések alapján a Fekete Péntek még nem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint Európa más területein, például Spanyolországban vagy Németországban. Még a lengyel eredmények is ötször magasabbak magyaroknál. Azonban még mindig népszerűbb ez az akció nálunk, mint a környező országokban – az osztrákoknál a cseheknél vagy a románoknál.

Érdekes tendencia a Black Friday-jel kapcsolatban, hogy bár évről évre csökken online téren az említések száma, az akciók és a Fekete Péntekkel kapcsolatos tartalmak mégis sokkal több emberhez érnek el. Bár a 2019-es adtok elkészültére még néhány napot várni kell, arra lehet számítani, hogy idén az online megjelenések (posztok, cikkek, kommentek, megosztások) száma 15.000, az elérések száma viszont 65 millió körül lesz a korábbi évek adatai alapján.

A nagy különbségért első sorban az akciókat népszerűsítő csatornák tehetőek felelőssé. Az évek során ugyanis a Black Friday egyre gyakrabban került említésre influenszerek által, míg egyre ritkábban márkákon és más médiumokon keresztül. 2017-ben az online véleményvezérek szerepe még viszonylag csekély volt, de 2018-ra 3-4-szeresére nőtt, ahogyan az influenszerek követőbázisa is, így bár az említések száma nem emelkedett, sőt, márka oldalról kifejezetten csökkent, az akciók híre több emberhez juthatott el.

A legtöbb magyar influenszer kapcsolatban áll valamilyen márkával, és így a Black Friday akciók népszerűsítésében is aktív szerepet vállal. 2017-ben a Videómánia az Extreme Digital termékeit reklámozta, Istenes Bence pedig a Playersroomot. 2018-ban k.polla a HairBunny-val állt össze, Rubint Réka pedig több vasat tartott a tűzben: a konyhai eszközökre specializálódott Delimanóról, a Szállásgururól, a sportstyle.hu-ról, a Dormeóról és a HairBunnyról is posztolt a Black Friday kapcsán. Dombóvári István az ExtremeAudio.hu-val fonódott össze, Hódi Pamela a Foreót, a mobilfox.hu-t, és a Playersroomot promótálta. Csecse Attilát a H&M nyerte meg magának, Borbás Marcsi pedig a saját könyvét ajánlotta a vásárlóknak.

Az amerikai hagyományokkal ellentétben, a hazai Black Friday akciók kevésbé időponthoz kötöttek, gyakran nemhogy a Hálaadáshoz nem kapcsolódnak, de még a Karácsonyhoz sem. A Tesco Utazás például 2017-ben július végére tette a Fekete Pénteket, amivel óriási sikert, és közel 4000 kommentet generált. Ennek köszönhetően 2018-ban már háromszor hirdetett pénteki akciót: először nagypénteken, majd júniusban és szeptemberben – egyszer sem a Black Friday valódi időpontjában.

2017-ben többen is előbb kezdték az akciózást. Az Xbox Magyarország, a CrystalNails és a MirageFashion korábban hirdetett Black Fridayt 2 millió felhasználót elérve. Tavaly pedig a Media Markt, a Nespresso és az Adidas Outlet Stores nem tudta kivárni a hivatalos időpontot. Számtalan online kereskedés nyújtja meg a Fekete Péntek akcióit, idén volt, amelyik nem is egyetlen napon, hanem egy teljes héten át kínált árengedményeket. Nagy visszhangja általában mégsincs az ilyenkor tartott kiárusításoknak.

Hogyan viszonyulnak a magyar felhasználók a Black Fridayhez?

A Black Friday-jel kapcsolatosan megjelenő tartalmak nem mindegyike pozitív. Minden évben akadnak bojkottáló cikkek is, 2017-ben például a megjelenések közel 10%-a szólt arról, hogy a Fekete Péntek akciói átverések, és valójában a vásárlók kihasználásáról szólnak. A szociális média platformokon közel 100 olyan poszt született, amely a Black Friday sötét oldalára irányítja a figyelmet. Így a fogyasztók nagyjából egynegyedének van negatív véleménye a Fekete Péntekről.

A Black Friday a leggyakrabban a Facebookon került megemlítésre, 97.173-szor posztoltak vagy kommenteltek róla. Ezt követték a direkt honlapok és a fórumok, a negyedik helyre pedig a magyarok körében kisebb népszerűségnek örvendő Twitter került, ahol meglepően sokszor, 5200-szor említették az akciókat.

Bár a leárazások általában a nőket vonzzák jobban, a Black Friday ebben a tekintetben rácáfol a papírformára, ugyanis 2017 óta egyre csökken a hölgyek és egyre nő az urak online aktivitása az akciókkal kapcsolatban. Az arány 2019-re teljesen megcserélődött. Míg a korábbi években főleg a nők beszélgettek a Fekete Péntekről, idénre az érdeklődésük 63%-ról 22%-ra csökkent, míg a férfiaké 78%-ra nőtt.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

16 órája

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.