2011. május 09.

Innovációkat keresnek a befektetők a médiapiacon

Fontos a nemzetköziség, a hozam, az öt éven belül látható megtérülés, derült ki a Media Hungary előadásaiból. Az ötlet fontos, de messze nem elég.

Fontos a nemzetköziség, a hozam, az öt éven belül látható megtérülés, derült ki a Media Hungary előadásaiból. Az ötlet fontos, de messze nem elég.

Gyakran téves elképzeléseik vannak a médiapiacon dolgozóknak arról, hogy a befektetők hogyan értelmezik a médiát, és mit várnak az iparágtól - derült ki Oszkó Péter és Várdy Zoltán előadásaiból a múlt heti Media Hungaryn. Utóbbi szakember felhívta a figyelmet, hogy nem szabad saját szegmensünkbe beleragadni, mivel a pénzügyi befektetők eleve a média, a technológia és a telekommunikáció hármasságában gondolkodnak, mikor médiás befektetésről beszélnek.

Oszkó Péter szintén a technológia vonzerejére tért ki, mivel a pénzügyi befektetők a médiapiacon az innovációba akarnak beruházni. Azaz olyan célpontokat keresnek, amelyek tartósan meg tudják ragadni a fogyasztói, s ezzel a hirdetői figyelmet, emellett öt éves időtávon már jól látható az üzleti modell és megtérülés. Mindezek miatt kevésbé érdekesek a hagyományos médiaszereplők, s inkább a technológiai platformok, applikációk vonzóak. Noha utóbbiakban igen nagy a kockázat, de a várható nyereség is.

Mindkét előadásban visszatért az üzleti gondolkodás fontossága is. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a jó ötlet már elég, ám azzal gyakorlatilag "tele a padlás". Emellé szükséges az üzleti gondolkodás, a tervezőkészség és az elszánás a megvalósításhoz. Ezekhez viszont elengedhetetlen a jó csapat. Ha mindez nem áll rendelkezésre, bármilyen jó ötletet mutathat be egy induló cég a pénzügyi befektetőknek, nem lesz hihető, hogy valóban meg is tudják csinálni.

Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a honi pénzügyi befektetők kénytelenek más stratégiát követni, mint amerikai társaik. Oszkó Péter szerint kinn megkapják a cégek a pénzt, s aztán magukra vannak hagyva. Magyarországon, s általában a régióban nem lehet ezt megtenni, éppen az üzleti szemlélet hiányosságai okán. Az itteni pénzügyi befektetők sokkal nagyobb támogatást kénytelenek adni a menedzsmenteknek, mint az a nyugati piacokon megszokott. ez persze súrlódásokkal jár, amire Oszkó Péter annyit mondott, hogy nem az a pénzügyi befektető a legjobb, aki a "legkedvesebb", hanem akivel a legjobb üzletet lehet csinálni.

A most a PortfoLionnál ténykedő volt pénzügyminiszter összefoglalása szerint a befektetők szeretik az egyedi fejlesztéseket, a nehezen másolható szolgáltatásokat, s jó ha megvan az első piacralépő előnye. Ahogy a szabadalom, úgy a belépési korlát szintén védhet a másolástól, azonban utóbbi minél alacsonyabb, annál gyengébb ez a védelem. Szintén fontos a nemzetközi perspektíva, a piac bővíthetősége.

Várdy Zoltán előadásából pedig az derült ki, hogy a nemzetközi lehetőségek mellett a technológia vált ki érdeklődést. De nemcsak az új média- és technológiai fejlesztések vonzóak, hanem a régi média újracsomagolása is (pl. digital signage a közterület esetében).  Ezen túlmenően a célzott elérésnek van különösen értéke a befektetők szemében. Ami a szemléleti kérdéseket illeti, a TV2 volt vezére úgy látja, a menedzsment készségek fejlesztésén túl fontos lenne, hogy a befektetésre várók merjenek kimozdulni időnként a komfort zónájukból.

Címkék: media hungary

Növelte működési eredményét a Porsche

7 órája

Növelte eladásait és bevételét, tovább javította eredményét tavaly a Porsche AG autógyár, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó érdekeltsége a német auto.de beszámolója szerint.