2011. május 09.

Innovációkat keresnek a befektetők a médiapiacon

Fontos a nemzetköziség, a hozam, az öt éven belül látható megtérülés, derült ki a Media Hungary előadásaiból. Az ötlet fontos, de messze nem elég.

Fontos a nemzetköziség, a hozam, az öt éven belül látható megtérülés, derült ki a Media Hungary előadásaiból. Az ötlet fontos, de messze nem elég.

Gyakran téves elképzeléseik vannak a médiapiacon dolgozóknak arról, hogy a befektetők hogyan értelmezik a médiát, és mit várnak az iparágtól - derült ki Oszkó Péter és Várdy Zoltán előadásaiból a múlt heti Media Hungaryn. Utóbbi szakember felhívta a figyelmet, hogy nem szabad saját szegmensünkbe beleragadni, mivel a pénzügyi befektetők eleve a média, a technológia és a telekommunikáció hármasságában gondolkodnak, mikor médiás befektetésről beszélnek.

Oszkó Péter szintén a technológia vonzerejére tért ki, mivel a pénzügyi befektetők a médiapiacon az innovációba akarnak beruházni. Azaz olyan célpontokat keresnek, amelyek tartósan meg tudják ragadni a fogyasztói, s ezzel a hirdetői figyelmet, emellett öt éves időtávon már jól látható az üzleti modell és megtérülés. Mindezek miatt kevésbé érdekesek a hagyományos médiaszereplők, s inkább a technológiai platformok, applikációk vonzóak. Noha utóbbiakban igen nagy a kockázat, de a várható nyereség is.

Mindkét előadásban visszatért az üzleti gondolkodás fontossága is. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a jó ötlet már elég, ám azzal gyakorlatilag "tele a padlás". Emellé szükséges az üzleti gondolkodás, a tervezőkészség és az elszánás a megvalósításhoz. Ezekhez viszont elengedhetetlen a jó csapat. Ha mindez nem áll rendelkezésre, bármilyen jó ötletet mutathat be egy induló cég a pénzügyi befektetőknek, nem lesz hihető, hogy valóban meg is tudják csinálni.

Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a honi pénzügyi befektetők kénytelenek más stratégiát követni, mint amerikai társaik. Oszkó Péter szerint kinn megkapják a cégek a pénzt, s aztán magukra vannak hagyva. Magyarországon, s általában a régióban nem lehet ezt megtenni, éppen az üzleti szemlélet hiányosságai okán. Az itteni pénzügyi befektetők sokkal nagyobb támogatást kénytelenek adni a menedzsmenteknek, mint az a nyugati piacokon megszokott. ez persze súrlódásokkal jár, amire Oszkó Péter annyit mondott, hogy nem az a pénzügyi befektető a legjobb, aki a "legkedvesebb", hanem akivel a legjobb üzletet lehet csinálni.

A most a PortfoLionnál ténykedő volt pénzügyminiszter összefoglalása szerint a befektetők szeretik az egyedi fejlesztéseket, a nehezen másolható szolgáltatásokat, s jó ha megvan az első piacralépő előnye. Ahogy a szabadalom, úgy a belépési korlát szintén védhet a másolástól, azonban utóbbi minél alacsonyabb, annál gyengébb ez a védelem. Szintén fontos a nemzetközi perspektíva, a piac bővíthetősége.

Várdy Zoltán előadásából pedig az derült ki, hogy a nemzetközi lehetőségek mellett a technológia vált ki érdeklődést. De nemcsak az új média- és technológiai fejlesztések vonzóak, hanem a régi média újracsomagolása is (pl. digital signage a közterület esetében).  Ezen túlmenően a célzott elérésnek van különösen értéke a befektetők szemében. Ami a szemléleti kérdéseket illeti, a TV2 volt vezére úgy látja, a menedzsment készségek fejlesztésén túl fontos lenne, hogy a befektetésre várók merjenek kimozdulni időnként a komfort zónájukból.

Címkék: media hungary

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.