2012. április 18.

Innovál a Ringier

A Ringier 2011-ben ott folytatta, ahol 2010 végén abbahagyta – tudtuk meg Mihók Attilától a kiadó éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A Ringier 2011-ben ott folytatta, ahol 2010 végén abbahagyta – tudtuk meg Mihók Attilától a kiadó éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A Ringier 2011-ben ott folytatta, ahol 2010 végén abbahagyta – tudtuk meg Mihók Attila ügyvezető igazgatótól a kiadó éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A rendezvényt felvezető svájci filmben Michael Ringier azt mondta, 2011 nehéz év volt a nemzetközi kiadóvállalat számára, a hazai leányvállalat tevékenysége ezt kevésbé tükrözi. Miközben az IFRS adatai szerint az éves árbevétel a 2009. évi 14,638 milliárdos rekordszintről 13,998 milliárdra csökkent, az EBITDA 13,4 %-ra nőtt, ami a válság előtti békeévekben is figyelemre méltó eredménynek számított volna.

Mihók Attila értékelésében elmondta, a válság következtében a piacon folytatódnak a koncentrációs folyamatok, a költségcsökkentések, a leépítések, a termékbezárások. A napilapok példányszáma és hirdetési bevétele tovább erodálódik, ami nem kizárólag minőségi okokra, hanem az áremelkedésre és a vásárlóerő csökkenésére vezethető vissza. A magazinpiacon hasonló, egyes szegmensekben még nagyobb is a visszaesés, de például a gasztrolapok és a "mid-market" magazinok képesek voltak növekedésre.

Az online piac konszolidálódik, szaporodnak a startupok, de a bevételek nagy része a globális szereplőkhöz vándorol, a hazai vállalkozások bevétele inkább stagnál. A mobilpiac körüli hype nagyon erős, de nincsenek sem átütő sikerek, sem működőképes üzleti modellek. Mihók Attila aláhúzta, a mobil iparág is rálépett arra az ingoványos ösvényre, amire az online másfél évtizeddel ezelőtt: a fejlesztések, appok túl nagy hányada ingyenes.

A Ringier tavalyi fejlesztéseiről Mihók Attila elmondta, az összes brand építésére odafigyeltek. Megújult a Blikk és a teljes print portfolió, a női magazinok tematikus számai is hozták az elvárt eredményeket, a nyomda pedig kiemelkedően jól teljesített tavaly, a már az idei első negyedév extra növekedése is nagyrészt a nyomdai munkákból származik. 2011-ben sokat fektettek a digitális fejlesztésekbe, amelynek leglátványosabb eleme az MSN Mai Nap elindítása és piaci bevezetése volt. Növelték e-kereskedelmi bevételeiket, és több mobilalkalmazást fejlesztettek ki. Új üzletként megjelent a Ringier kínálatában a külsősök számára is szolgáltató fotó- és videostúdió, a jegyértékesítés, a rendezvények, a Live Event üzletág. A Ringier a különböző platformok fejlesztésével a lehető legnagyobb elérés biztosítására és ezek hatékony monetizálására törekszik - hangzott el.

A kiadó 2012-ben is a piac csökkenésével, a hirdetések további visszaesésével és az online piac konszolidációjával számol. Az idei év első nagy átszervezése révén létrejött a Szórakoztató és Sport, valamint a Digitális Üzletág. A következő hónapok kiemelt feladata lesz a Népszabadság integrációja, a print üzletág további fejlesztése és az "entertainement business" erősítése. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a "Ringier a válságra innovációval, hatékonyságnöveléssel reagált, ami a jövő dinamikus növekedését segíti."

Azt is megtudtuk, hogy a Népszabadság Zrt. maradék harminc százalékát napokon belül megvásárolhatják, a referencialap szerkesztősége pedig júniusban vagy júliusban költözhet a Futó utcába. A főszerkesztői pályázat kérdése a médiacég közlése szerint nincs napirenden a kiadóban.