2014. március 12.

Intren-győzelem az AllThingsFacebookon

Több mint 300 fő részvételével zajlott az AllThingsFacebook, a Facebook hivatalos partnerrendezvénye. A kapcsolódó versenyt az Intren nyerte.

Több mint 300 fő részvételével zajlott az AllThingsFacebook konferencia, a Facebook hivatalos partnerrendezvénye. A kapcsolódó versenyt az Intren nyerte.

Több mint 300 szakmabeli részvételével zajlott március 6-án az AllThingsFacebook Budapesten, a ThinkDigital és a Médiapiac.com szervezésében. Megtudhattuk: a Facebook él és virul, túlzóak tehát a hírek a közösségi hálózat haláláról, ugyanakkor a platform okos használatához még hosszú edukációs folyamat vezet.

„A konferenciát, ahogyan előtte jeleztük is, tudásmegosztó platformnak szántuk, és utólag is azt látjuk, hogy ez egy jó cél volt. A tanulás igényét mutatja, hogy a résztvevők több mint fele márkatulajdonosi oldalról érkezett, míg az ügynökségek között egyaránt találtunk kis, lokális és nagy, nemzetközi szereplőket, média-, kreatív- és PR-ügynökségeket egyaránt” – mondta Szabó Ákos, a Thinkdigital magyarországi vezetője, a konferencia főszervezője.

Az AllThingsDigital előadói között szerepelt Sebastian Szmigielski, a Facebook ügynökségi kapcsolatokért felelő regionális vezetője, aki a Facebookról, mint performancemarketing-eszközről beszélt. Mint elmondta: a Facebook nem Google, azaz nem érdemes az utóbbinál megszokott stratégiákat erőltetni, ha performance szemlélettel kívánunk megjelenni a közösségi hálózaton. Az általa mutatott magyarországi adatok szerint a Facebook elérése a 18-34 évesek körében főműsoridőben vetekszik a hazai televíziók összelérésével. (Forrás: Nielsen Közönségmérés, Facebook. A vizsgált időszak: 2013. december 9-15.)

A grafikon a célcsoport eléréséről

Ryszard Sroka, a Facebook - pályafutása során számos nemzetközi díjat nyert - kreatív stratégája a Facebookban rejlő kreatívpotenciált mutatta be gyönyörű példákon keresztül, ismét megerősítve azt, hogy a közösségi hálózat mára nem egy egyszerű PPC-platform, ami a jobb sávról szól.

A konferencia keretében több kutatást – szemkamerás vizsgálatokat és tartalomfogyasztási szokásokat felmérőket -, valamint hasznos esettanulmányokat is prezentáltak az előadók.

Az esemény zárásaként Sebastian Szmigielski és Szabó Ákos átadták a leginspiratívabb Facebook-kampánynak járó díjat.

Szabó Ákos, Gandera Balázs és Sebastian Szmigielski a díjjal

A díj nyertese, az Intren már jó ideje együtt dolgozik az Extreme Digitallal, a keresőmarketing kampányaikat már az elmúlt években is a csapat kezelte. Most a social media terület is bővül, így különböző közösségépítő és aktivizáló tevékenységekkel segítik az online műszaki áruházat. Az ügynökség győztes esettanulmányát is bemutatták a konferencián. A szakmai elismerés nettó félmillió forint értékű Facebook kampánnyal járt együtt.

A zsűrizést a Facebook nemzetközi szakemberei végezték, szigorú bírálati szempontokat figyelembe véve. A versenyre bármely olyan kampánnyal lehetett nevezni, amely 2013-ban futott, és a magyar piacot célozta meg. Inspiráló kampánynak pedig leginkább azokat tekintették, melyek a közeghez illeszkedő, magas színvonalú kreatív megvalósítással értek el számszerűsíthető, üzletileg is igazolt eredményt. Kiemelt hangsúlyt fektettek arra is, hogy a Facebook aktivitás komplex legyen, valamint a kampány világos, valódi, reális és mérhető célokat tartalmazzon.

A Megastore kampánnyal az ügyfél célja az volt, hogy elektronikai cikkek áruházából valódi online plazává váljon. Elvárás volt a megtérülés mérhetősége is. A kampányban számos eszközt és mérőrendszert felhasználtak. Minden héten jól célzott extrém ajánlatokat támogattak hirdetéssel, ezen kívül játék-applikációkat is használtak. Az értékesítést is különböző appokkal (új termék bevezetési kvíz, karácsonyi ajándéklista) segítették. Az esettanulmány prezentációjában elhangzott, hogy a hirdetések összességükben 18-szoros megtérülést produkáltak, és a Facebook-eredmények egyes területeken konkuráltak a Google-höz köthetőkkel. Az ügyfél ennek hatására fokozta a közösségi aktivitását, és több országban is Facebook-alapú piacralépési kampányt tervez.

„A beérkezett pályázatok között néhány egészen kiváló megoldással is találkozhattunk, ugyanakkor értékes visszajelzést is kaptunk a magyar piac jelenlegi gondolkodásáról. Sebastian Szmigielskinek a díj átadásakor elmondott szavait tudom idézni: a pályázatokból az látható, hogy az ügyfelek és az ügynökségek gondolkodása egyelőre döntően eszköz alapú, ha a Facebookról van szó. Gondolkodnak applikációkban, lájkokban, megosztásokban, szponzorált szpotokban, de egyelőre ritkább a közösségi jelenlét céljának és lehetőségeinek mély, koncepcionális szintű megértése. Az Intren kampányát azért választotta a Facebook győztesnek, mert esetükben világosan látszott a közösségimédia-jelenlét átgondoltsága, a mögöttes koncepció és a KPI-ok is világosak voltak” - nyilatkozta a döntés kapcsán Szabó Ákos.

„Remélem a jövőben is növekedni fog azoknak a kampányoknak a száma, amelyek valódi üzleti eredményeket hoznak amellett, hogy kreatív mivoltukból adódóan felkeltik a Facebook felhasználók figyelmét” - mondta Gandera Balázs, az Intren ügyvezetője.

A konferenciáról készült élő tudósításunk itt, az első fotók pedig itt érhetőek el.

A részletes program az esemény honlapján olvasható, hamarosan ide fog felkerülni az előadások publikus változata is.