Kövess minket!

Marketing

Intuitív analitikusok előnyben

2004 óta van jelen a magyar piacon a Maximize, amely az utóbbi években intenzív időszakot élt meg, beleértve a nyakunkba szakadt válságot is. Mindez azonban Kerti Attila ügyvezető igazgató szerint nem érintette olyan keményen az ügynökséget, amely a legnehezebb időszakban is költött a munkatársai képzésére. Erre annál is inkább szükség van, mert a piac – beleértve a fogyasztókat és a hirdetőket is – igényei rohamosan változnak. A szakember úgy véli, a jövő az analitikus gondolkodású, a technológiával jó barátságot ápoló ügynökségi embereké. Ügynökségi portré.

Kerti Attila

2004-ben indult el a magyar piacon a Maximize, amely immár nyolcéves történetre tekinthet vissza. A kezdeti intenzív kommunikáció mostanra lecsendesedett, amit Kerti Attila ügyvezető igazgató részben a „suszter cipője” hatással, részben pedig a cég fejlődésével magyaráz. „Úgy tekintek a cégekre, mint organizmusokra: nőnek, fejlődnek, csökkennek, elkorcsosulnak vagy éppen túlburjánzanak. A Maximize még a gyerekkorát éli, miközben nagyon intenzív éveken vagyunk túl. Az indulásunk körülményei annyiban szerencsések voltak, hogy akkor még erős konjunktúra jellemezte a piacot, legalábbis makroszinten mindenképpen. Bár részben magyar tulajdonban van az ügynökség, a megbízóink döntő része nemzetközi cég, ami éppen e konjunktúra miatt fontos tényező volt” – mesél a kezdetekről a Maximize vezetője.

A nemzetközi fókusz azóta is megmaradt, mivel a szakember szerint üzletileg nem éri meg kifejezetten a magyar tulajdonú hirdetőkre összpontosítani. „Ráadásul mielőtt a Maximize élére kerültem, kifejezetten multinacionális hátterű vállalatoknál dolgoztam, így az én hátterem sem igazán alapoz meg egy ilyen stratégiát” – teszi hozzá. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a Maximize valójában több magyar márkán dolgozik, ezeknek azonban külföldi hátterük van. „A kezdetektől végigkísér minket, hogy számos olyan márkát tudhatunk ügyfélkörünkben, amelyek külföldi tulajdonban vannak, nincs viszont olyan nemzetközi konzisztenciájuk, ami miatt hálózatos ügynökséget kellene választaniuk. Ilyen például a Trilak, amely magyar brand, kapcsolatunk hosszú évekre tekint vissza, ugyanakkor a tulajdonos mögötte a PPG nevű amerikai–holland cég” – mondja az ügyvezető.

A médiaügynökség még mindig fiatal, ám elég hamar jött a válság, s azt megelőzően már 2006-tól érezhető volt a magyar gazdaság lassulása, az egyéb feszültségekről nem is beszélve. A Maximize viszont nem kapott akkora pofont, mint a piac nagyobb, megállapodottabb szereplői, állítja Kerti Attila: „A legjobb évünk messze a 2008-as volt, de még 2009 is nagyon erősnek bizonyult, és azóta szerencsére sikerült megint megközelíteni azt a szintet. Szerkezeti átrendeződés is végbement ezalatt: a bankok egészen a kifulladásig fontos szerepet játszottak, és a költésükön az utolsó pillanatig nem látszott a belső fogyasztás visszaesése, valószínűleg éppen a hitelpumpa miatt. Azóta viszont visszaszorultak a fontos költők között, ahogyan 2009-től az autóipar is.”

A korábbi szinthez való visszatalálás módját a Maximize változatlan létszám mellett keresi, „sőt, most is keresünk új embert”, az összetétel ugyanakkor átrendeződött, mivel a korábbiaknál több technológiai beállítottságú munkatárs dolgozik a cégnél. „Az egyetlen állandó dolog a változás, ezt el kell fogadni, ezen nem szabad nyűglődni. Tíz éve még rutinból elfociztunk, most viszont nagyon fontos, hogy folyamatosan képezze magát minden médiás, vezetői szinten is. A munkatársak nagyon sok képzésen vettek részt, és több, korábban partnerekhez kiszervezett tevékenységet visszavettünk. A tévés vásárlást eleinte kiszerveztük, de 2008-ban bevontuk, és a digitális tervezés-vásárlás is hamar – a generalista médiaügynökségek piacát kicsit megelőzve – házon belülre került” – árulja el a túlélés titkát az ügynökségi vezető. Az, hogy a válság alatt költöttek a munkatársak továbbképzésére, Kerti Attila szerint azért volt lehetséges, mert a magyar tulajdoni rész miatt másképp érvényesül a profitnyomás, „a tulajdonosokkal közösen magunkra erőltettünk egyfajta belső türelmet”.

Mostanra a digitális integráció vált a Maximize-propozíció egyik lényegi elemévé: „ezzel az utóbbi két évben igenis lehetett ügyfelet nyerni, mivel sokan csak beszéltek róla, de ténylegesen nem valósították meg”. A szakember szerint szintén lényeges a kis szervezet, ami lehetővé teszi, hogy „olyan ügyfél is szenior szintű tudást kapjon a marketingkommunikációs stratégiája támogatásához, aki ebben egy nagyobb ügynökségnél nem részesülhetne. Ott a vezetőség energiája elmegy a hálózat, a cégvezetés és a HR ügyeire. Pedig az odafigyelés érezhetően számít.” A harmadik tényezőnek Kerti Attila azt tartja, hogy a – WPP többségi tulajdona ellenére erős – magyar háttér olyan piacismeretet tesz lehetővé, amelyet a Maximize stratégiája szempontjából fontos nemzetközi hátterű magyar márkák jól ki tudnak használni.

Bár ez az ajánlat az ügynökségi vezető szerint stabil, nem ülhetnek a babérjaikon sem ők, sem senki más. „Sajnos bejött az a januári jóslatom, hogy ebben az évben az állami szektor share of voice-a rekordot dönt a reklámpiacon. Az állami köldökzsinór hatása más ágazatok mellett a médiapiacon is érezhető. Szerencsére minket ez nem igazán érint, és a brandeknek is be kell látniuk, hogy ez a helyzet nem maradhat örökké így. Mutatkoznak pozitív jelek, vannak olyan átalakuló szektorok, ahol egyértelműen helye van a marketinginvesztíciónak. Arra a márkáknak figyelemmel kell lenniük, hogy a fogyasztók megváltoztak: költségtudatosabbak lettek, támogatást várnak az életükhöz” – magyarázza az ügyvezető. A piac átalakulása a Maximize esetében abban is megnyilvánult az utóbbi években, hogy nőtt az ügyfelek száma, amely mostanra kis híján eléri a harmincat, miközben a legnagyobb költő részaránya nem haladja meg a 20 százalékot, szemben a korábbi akár 50 százalékos hányaddal. Ez Kerti Attila szerint egészségesebb ügyfélszerkezetet jelent.

Ami a jövőt illeti, az ügynökségi szakember két-három éven belül egy már-már technológiai cégnek tekinthető Maximize-ot látna szívesen, „nem annyira az output, hanem a működés tekintetében”. „Nemrégiben egy londoni kollégával beszélgettem, aki azt mondta, hogy tíz év alatt teljesen lecserélődött a médiatervezői és -vásárlói gárda. A régebbi szakemberek tudásával nincs semmi baj, viszont a korábbiaknál sokkal matematikusabb, analitikusabb gondolkodásra van szükség. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl csak mobilalkalmazást meg weboldalt kínálunk a márkáknak, hanem a hozzáállást, a mentalitást jelzi, amivel bármilyen marketingkommunikációs feladathoz hozzá akarunk állni” – mondja Kerti Attila, aki szerint a folyamatok automatizálása a munkaerő létszámának csökkenését is maga után vonja. Ez nem újdonság, hiszen „egy tévékampány elkészítése már most is technológiavezérelt folyamat, nem megérzések alapján tervezünk. Ahogyan az olimpiai aktivitásoknál sem a lelkesedés visz minket, tudniillik hogy milyen sok magyar arany lesz, vegyünk egy csomó szpotot, hanem visszamenőleg elemezni lehet az olimpiákat és a hirdetők aktivitásait.” „A szakmai intuíciót ennek ellenére hiba lenne kivenni a rendszerből, a szubjektumnak van ereje, és képes előrevinni a dolgokat” – finomítja a képet.

„A rádióval gondok vannak, a NeoFM helyzete például nagyon rossz üzenet a hirdetők felé, pedig a rádiózás mértéke nem csökkent. Én egyébként hiszek a rádióban, de fontos lenne, hogy a médiaügynökségnek ne kelljen attól félnie, ha az ügyfélnek rádiós ajánlatot visz, hogy a rádió direkt értékesítője már ötször volt a hirdetőnél, egy sokkal olcsóbb ajánlattal. A közterület helyzete némileg hasonló, bár van olyan ügyfelünk, aki többet költ itt. Fejlődési lehetőség lenne, ha több látványos felületet kínálnánk, ez a beruházás viszont csak konjunktúra idején lenne reális. A sajtóval is gond van, de akik rájöttek, hogy nem a platform a fontos, hanem a tartalom, ami bármilyen digitális felületre is vihető, azok már kapisgálják a monetizálást. Az újságolvasók egyébként nem haltak ki, én is nagyon szeretem a print lapokat. A tévé esetében a fogyasztói érdeklődés változatlan, ezen a piacon a fragmentálódás okoz üzleti problémát, konszolidáció várható e szegmensben. A digitális piacon a szerkesztett tartalom esetében láthatóak a finanszírozási nehézségek, amit tetéz a globális szereplők, főleg a Google–YouTube páros támasztotta verseny, de a Facebook-vízfej – amely sajátosan kelet-európai jelenség – szintén kihívást jelent. A konverzió mérhetősége viszont nagy előnye a digitális közegnek, ezt a többi médiatípusnak is el kell tanulnia, még ha ez nagy kihívás is” – sorolja a piaci kihívásokat a szakember, aki ugyanakkor nem borúlátó: „Egészében véve optimista vagyok. A világgazdaságban vannak döccenők, de nincs az a fajta mélyrepülés, amit mi csinálunk itt néhány éve. Szerintem van remény, rendbe kell tenni néhány dolgot, és idővel visszajönnek azok a hirdetők a magyar piacra, akik elpártoltak.”

 

A Maximize

  • Alapítás éve: 2004
  • A Maximize számokban: 10 alkalmazott, listaáron 2011-ben 11,5 milliárd forintos kezelt költés (forrás: Kantar Media)
  • Ügyvezető igazgató: Kerti Attila
  • Főbb ügyfelek: Viasat, Trilak, Allegroup, Mol, Gyermelyi, Wizz Air, Generali, Invitel
  • Web: maximize.hu

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom

Marketing

Versenyfelügyeleti eljárás indul a Temu online piactérrel szemben

Valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Közzétéve:

Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Felidézik, hogy a GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Kiemelték, a rendelkezésre álló információk, adatok alapján

az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A vállalkozás az általa értékesített termékek esetében „akár 95 százalék” (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kommunikál bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között – írják a közleményben.
Részletezik, a GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a honlapon, illetve a mobilalkalmazáson elérhető termékekre vonatkozó akciós ajánlataival összefüggésben a teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű tájékoztatásokat tesz közzé, például:

  • „már csak 4 maradt”,
  • „majdnem elfogyott”,
  • „megvásárolva 1 perccel ezelőtt”,
  • „Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket”,
  • „Keresett! x eladva az utolsó 24 órában”,
  • A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”.

Ezek az üzenetek tartalmuk és vizuális megjelenítésük révén összhatásukban valószínűsíthetően alkalmasak arra, hogy a fogyasztókat sürgessék, illetve pszichés nyomásgyakorlás alá helyezzék a termék megvásárlására vonatkozó döntésük meghozatalában – tették hozzá.

A GVH észlelte azt is, hogy a honlapon a „Temuról” szóló linken közzétett és vallott értékek között a „Társadalmilag felelősségteljes – Jót tenni a világgal” kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásai szempontjából.

Továbbá a GVH azt is valószínűsíti,

a vállalkozás az általa népszerűsített, és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek „CE” megfelelőségi jelöléssel

– olvasható a közleményben.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal a Temu online piacteret működtető Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indít.

Felhívták a figyelmet, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A vizsgálat lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet.

A GVH észlelte azt is, hogy a Temu a különböző közösségi médiumokban nagy követőtáborral rendelkező magyar influenszerekkel is népszerűsíti a termékeit.

Ezzel kapcsolatban a nemzeti versenyhatóság – összhangban a 2022 novemberében közzétett, influenszereknek szóló útmutatójával – fokozottan felhívja az érintett véleményvezérek figyelmét a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására, illetve ennek elmaradása esetén a lehetséges jogkövetkezményekre.

A GVH elnöke felszólító levéllel élt a Temu termékeit is népszerűsítő egyik hazai influenszer felé, hogy hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel

– tájékoztatott a GVH.

Hangsúlyozták, a GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

Kitértek arra, hogy a magyar versenyhatóság 2023 februárjában fejezte be vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-sel szemben, tavaly november végén pedig lezárta a TikTok vizsgálatát, amely során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el.

Tovább olvasom