2010. december 22.

Ipsos: nagyon rosszul vagyunk

Százból hét hazánkfia szerint áll remekül a hazai gazdaság, ez csekély arány, ráadásul csökkent is, majdnem a felére.

Százból hét hazánkfia szerint áll remekül a hazai gazdaság, ez csekély arány, ráadásul csökkent is, majdnem a felére. A globális általános lakossági konjunktúraindex 42-ről 41 százalékra esett vissza, folytatva a maga normális és természetes – pár százalékpontnyi – ritmikus ingadozását. Mindez az Ipsos most publikált kutatásából derül ki.

Lassú, de biztos javulás észlelhető: 2009 novembere és 2010 áprilisa között a gazdaságok állapotát tükröző mérőszám 38%-on állt, 2010 májusában és júniusában 39%-on jegyezték, júliusban 40, augusztusban 41% volt, majd a szeptemberi 1 pontnyi visszaesés után októberre 2-öt nőtt, novemberre pedig 1százalékpontot csökkent. A mögöttünk álló 12 hónapban 3 pontnyi emelkedés észlelhető. Általánosságban elmondható, hogy a világ két területe küzd - 20%-os indexben mérhető - gazdasági nehézségekkel: Európa, valamint az Egyesült Államok és Mexikó. A nyertes India, ahol százból 88-an érzik jónak vagy nagyon jónak a gazdasági helyzetet, őket Szaúd-Arábia 81, Svédország pedig 75 ponttal követi; Kína és Ausztrália egyaránt 74 pontot szerzett, s ezzel pont lemaradtak a képzeletbeli dobogóról.

 figyelemre méltó tapasztalatok között említik, hogy az Egyesült Államok konjunktúraindexe 5 százalékpontot emelkedett az elmúlt két hónapban, de korai volna még azt állítani, hogy az USA kilábalt a nehézségekből. Németország 67%-on dübörög. Először sikerült kivívnia a G8 legstabilabb gazdaságának megtisztelő pozícióját. Argentína 7 pontot ugrott felfelé. A politikai nehézségek feszítése és Észak-Korea háborús szomszédsága ellenére, Dél-Korea egyetlen hónap alatt 9 pontot emelkedett. Mexikó mutatója 25-ről 20-ra, Kínáé 79-ről 74-re esett, ennél jóval többen voltak, akik jelentősen javítottak. Argentína egy hónap alatt hét, Szaúd-Arábia és Dél-Korea öt Nagy-Britannia négy, Németország három, míg Lengyel- és Oroszország egy-egy pontt javított.

A 24-es listán nálunk volt a legnagyobb a kedvező hangulatot érzők számának csökkenése; az októberi 13-ról hat százalékot lépett vissza – ebben a tekintetben a mezőny élére ugrottunk.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.