2010. december 22.

Ipsos: nagyon rosszul vagyunk

Százból hét hazánkfia szerint áll remekül a hazai gazdaság, ez csekély arány, ráadásul csökkent is, majdnem a felére.

Százból hét hazánkfia szerint áll remekül a hazai gazdaság, ez csekély arány, ráadásul csökkent is, majdnem a felére. A globális általános lakossági konjunktúraindex 42-ről 41 százalékra esett vissza, folytatva a maga normális és természetes – pár százalékpontnyi – ritmikus ingadozását. Mindez az Ipsos most publikált kutatásából derül ki.

Lassú, de biztos javulás észlelhető: 2009 novembere és 2010 áprilisa között a gazdaságok állapotát tükröző mérőszám 38%-on állt, 2010 májusában és júniusában 39%-on jegyezték, júliusban 40, augusztusban 41% volt, majd a szeptemberi 1 pontnyi visszaesés után októberre 2-öt nőtt, novemberre pedig 1százalékpontot csökkent. A mögöttünk álló 12 hónapban 3 pontnyi emelkedés észlelhető. Általánosságban elmondható, hogy a világ két területe küzd - 20%-os indexben mérhető - gazdasági nehézségekkel: Európa, valamint az Egyesült Államok és Mexikó. A nyertes India, ahol százból 88-an érzik jónak vagy nagyon jónak a gazdasági helyzetet, őket Szaúd-Arábia 81, Svédország pedig 75 ponttal követi; Kína és Ausztrália egyaránt 74 pontot szerzett, s ezzel pont lemaradtak a képzeletbeli dobogóról.

 figyelemre méltó tapasztalatok között említik, hogy az Egyesült Államok konjunktúraindexe 5 százalékpontot emelkedett az elmúlt két hónapban, de korai volna még azt állítani, hogy az USA kilábalt a nehézségekből. Németország 67%-on dübörög. Először sikerült kivívnia a G8 legstabilabb gazdaságának megtisztelő pozícióját. Argentína 7 pontot ugrott felfelé. A politikai nehézségek feszítése és Észak-Korea háborús szomszédsága ellenére, Dél-Korea egyetlen hónap alatt 9 pontot emelkedett. Mexikó mutatója 25-ről 20-ra, Kínáé 79-ről 74-re esett, ennél jóval többen voltak, akik jelentősen javítottak. Argentína egy hónap alatt hét, Szaúd-Arábia és Dél-Korea öt Nagy-Britannia négy, Németország három, míg Lengyel- és Oroszország egy-egy pontt javított.

A 24-es listán nálunk volt a legnagyobb a kedvező hangulatot érzők számának csökkenése; az októberi 13-ról hat százalékot lépett vissza – ebben a tekintetben a mezőny élére ugrottunk.

„Széndobálókat” keres a Heineken

13 órája

Fenntarthatósági témákra érzékeny egyetemistáktól, főiskolásoktól vár ötleteket ökológiai lábnyomának további csökkentésére a társaság.