2014. január 08.

Itt a lengyel reklám-mélypont

Jövőre már túllendül a válság okozta lejtmeneten a térség volt szocialista államai közül a legnagyobb reklámpiaccal rendelkező Lengyelország.

Jövőre már túllendül a válság okozta lejtmeneten a térség volt szocialista államai közül a legnagyobb reklámpiaccal rendelkező Lengyelország. A nyomtatott sajtó viszont náluk is küzd.

A ZenithOptimedia helyi szaksajtóban idézett elemzése szerint ugyanis a 2013-as év a mélypont, a maga 5,6 százalékos csökkenésével és forintra átszámítva mintegy 460 milliárdos forgalmával. Azaz az ország lemarad a globális trendről, amely az előrejelzés szerint már idén is 3,6, jövőre pedig 5,3 százalékos bővülést mutat. 2014-ben ugyanis alig 1,2 százalékkal haladják meg a tavalyi évit a lengyelországi reklámköltések. Más kérdés, hogy az 5,6 százalékos csökkenésnek is örülhetnek a helyi szereplők, hiszen a korábbi prognózis még ennél is négy ezrelékkel erősebb visszaesést jövendölt.

A tévés hirdetések piaca 5,1 százalékkal szűkült, idén viszont már 1,1 százalékkal bővülni fog, míg az online tagozat tavalyi, 7,3 százalékos növekedése 2014-ben már 12,2 százalékos lesz. A nagy vesztes továbbra is a nyomtatott lappiac, amely a 2013-as 25,2 százalékos reklámbevétel-zsugorodást a következő évben további 16,1 százalékkal fejelheti meg az előrejelzés szerint. Az outdoor 11,2 százalékos, javarészt a távközlési ágazat reklámköltség-lefaragásai miatt bekövetkezett bevételcsökkenése idén egy százalék alá eshet.

A reklámpiaci növekedés motorja lehet több kiskereskedelmi lánc megnövekvő hirdetési hajlandósága, valamint egyes bankok, valamint online hiteltársaságok aktívabb ügyfélkeresése.