2012. szeptember 03.

Javított az Est Media

A még mindig nehéz helyzetben lévő médiacég folytatta a reorganizációs programot. A román és a bolgár piacon sem könnyű.

A még mindig nehéz helyzetben lévő médiacég folytatta a reorganizációs programot. A román és a bolgár piacon sem könnyű.

475 millió forintos konszolidált árbevétel mellett -2,084 milliárd forintos konszolidált adózott vállalkozási eredményt produkált 2012 első félévében az Est Media Nyrt. A Sziget-részesedés értékesítéséből eredő egyszeri hatások kiszűrése nyomán az adózott vállalkozási eredmény -246 millió forintot tett ki, ami a tavalyi év ugyanezen időszakában mértnél 170 millió forinttal kedvezőbb, áll a médiacég közleményében. A cégcsoport konszolidált üzemi szintű eredménye és az EBITDA-ja a 2011 első félévi adatokhoz képest 108, illetve 91 millió forinttal kevesebb. Ez a közlés szerint az anyavállalat első negyedévben egy pályázattal kapcsolatosan elszámolt költségeinek tudható be.

A 49 százalékos Sziget-részesedés értékesítésével megszűntek a cégcsoportot és a média üzletágat terhelő nagyhitelek. A média üzletágnak így egyetlen nagyhitelezője maradt, maga az Est Media Nyrt., amely mintegy 2,8 milliárd forintnyi követelésével eddig is magasan a média tevékenység és az event akvizíció legnagyobb finanszírozója volt. "A reorganizáció zárószakaszában így kiemelt fontosságú a finanszírozások megszűnésével felszabaduló eszközök olyan új operatív struktúrába rendezése, amely egyaránt biztosítja majd a Média Üzletág termékeinek eredményes működését és az anyavállalat hitelezői érdekeinek védelmét" - közölte az Est Media.

"A média üzletágban Magyarországon tovább folytatódott a 2011 során meghatározott reorganizációs program. A legfontosabb feladatok az összezsugorodott piachoz idomuló, fenntartható költségszint elérése, a sales tevékenység megerősítése, illetve a cégcsoport nagy presztízsű márkáinak megújítása voltak. Ezek mindegyikében jelentős előrelépések történtek az elmúlt hat hónapban: a második negyedév elején piacra került mobilEST azóta már számottevő felhasználói bázist tudhat magáénak, miközben zajlik nem csak a következő verzió fejlesztése, de a nyomtatott termékek megújítása is; a cégcsoport termékei a reklámpiacon ismét a megszokott, professzionális képviseletet kapják, és drasztikusan csökkentek a média tevékenységhez kapcsolódó költségek az előző év azonos időszakához képest" - mondta el a magyar piacról Pankotai Csaba, vezérigazgató.

"Habár az eredeti célkitűzés más volt, Romániában a legégetőbb feladattá a politika okozta gazdasági instabilitás negatív hatásainak csillapítása vált, amiben fontos lépéseket tett a helyi cégvezetés. Emellett sikerült a termékek piaci pozícióit javítani, miközben a három országban zajló munka összehangolásának egyik elemeként jelentős nemzetközi termékfejlesztési feladatok is átkerültek a román kollégákhoz. Bulgáriában a minden előrejelzésnek ellentmondó, leginkább a nyomtatott médiát sújtó további reklámpiaci csökkenés kompenzálása volt a legfőbb feladat, amire az ottani leányvállalatunk menedzsmentje az értékesítés átszervezésével, a digitális platformok előtérbe helyezésével, és stratégiai együttműködésekkel válaszolt. Általánosságban elmondható, hogy a tervezetthez képest lassabban ugyan, de a vállalatcsoport sikeresen haladt előre a média üzletág újjászervezésével, és eredménytermelő pályára állításával 2012 első félévében" - tette hozzá a két másik piaccal kapcsolatban.