2011. november 29.

Jó ügyeket keres az OTP

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank.

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek; alapítványok, egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért. A bank a közösségi oldalon is fel kívánja hívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, és lehetőséget kíván adni a civil szervezeteknek arra, hogy minél többeket tudjanak bevonni önkénteseik közé.

A közösség szempontjából kiemelt jelentőségű kezdeményezést kíván támogatni az OTP Bank új, Együttható programja. A program keretében kiírt pályázatra november közepéig közel 500 civil szervezet, alapítvány, egyesület indította el a regisztrációs folyamatot, melyből végül közel 120 pályázatot véglegesítettek. Közülük a bank szakmai partnere, a NIOK 30-at választott ki. A kiválasztott programok, illetve az ezeket szervező civil szervezetek, alapítványok és egyesületek az OTP Bank facebook oldalán található Együttható alkalmazásban kapnak bemutatkozási lehetőséget. Az Együttható programban az oldal rajongói szavazhatnak a szervezetekre és az ügyekre december 11-ig. A legtöbb szavazatot kapott 5 szervezet kap lehetőséget arra, hogy egy szakmai zsűri előtt is bemutassa projektjét és közülük kerül ki az az egy, amely elnyeri a 3-5 millió forint közötti támogatást. (A támogatás összege a program költségvetésének függvénye).

„Az OTP Bank nem csupán egy díjat kívánt létrehozni. Célunk, hogy minél hatékonyabb eszközökkel tudjuk támogatni a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség széles körű népszerűsítését, terjedését. Jelenleg közel 25.000-es rajongótáborral rendelkezünk a közösségi médiában és azt reméljük, hogy ezen a csatornán keresztül eredményesen tudjuk bevonni az embereket a jó ügyek támogatásába. Legyen szó egy szavazatról, vagy önkéntes munkáról” – mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója.

A programban a bemutatkozó civil szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy az OTP Bank facebook oldalának rajongói közül minél többeket megnyerjenek saját önkénteseiknek. Az önkéntes munka Magyarországon jelenleg nem annyira elterjedt, mint a nyugat-európai országokban, vagy az ezen a téren nagy hagyományokkal rendelkező Amerikában. Emellett a forráshiány miatt a Magyarországon működő több mint 50.000 civil szervezetnek csak töredéke tud valóban folyamatos aktivitással működni.

„A civil szervezetek és kezdeményezések sokszor szűk forrással rendelkeznek itthon és emiatt kiszolgáltatottabbak, mint Nyugat-Európában. Nálunk például az alapítványoknak legtöbbször nincs alapja, az egyesületeknek pedig elégséges bevétele a tagdíjból, pedig ezek biztosíthatnák számukra az igazi függetlenséget. Most a cél az adományozás fejlesztése, a működés fenntartása és az újabb módszerek bemutatása, elfogadtatása ebben a forráshiányos állapotban” – mondta Gerencsér Balázs, a NIOK vezetője.

Az OTP Bank együttműködése a NIOK-kal több évre nyúlik vissza. Az adhat.hu elnevezésű közös projekt - ami összehozott adományozót és adományozottat - is erről tanúskodik. Az Együttható pályázatnak is ez az elsődleges célja.

A zsűriben az OTP Bank marketingigazgatója és a NIOK vezetője mellett olyan ismert és elismert személyiségek kaptak helyet, mint Szalóki Ági énekes ésTill Attila műsorvezető. A kezdeményezés súlyát jól mutatja, hogy médiapartnerként csatlakozott hozzá az Origo és a TV2 is, amely az öt döntőbe jutott szervezet számára médiatámogatást nyújt.

„Korábban már volt szerencsém egy hasonló projektben önkéntesként zsűrizni. Ez komoly felelősséget jelentett, de ami a legfontosabb, sokat tanultam belőle. Minden egyes előre megtett apró lépés példaértékű lehet. Magyarországon sokan tesznek meg ilyen apró vagy akár nagyobb lépéseket. Ha anyagi támogatást kaphat egy-egy ilyen jó kezdeményezés, az ösztönzőleg hathat másokra is: van értelme a küzdelemnek” – mondta Szalóki Ági énekes, aki szívesen csatlakozik jó ügyekhez és maga is szervezett önkéntes akciókat a legnagyobb közösségi portálon keresztül.

„A segítségnyújtás egyszerű gesztus. Teljesen természetes dolog, majdhogynem azt is mondhatom, hogy az emberi léleknek szüksége van arra, hogy segíthessen. Az én esetemben ez még kézenfekvőbb: az ismertség tulajdonképpen hatalom, így nekünk kutya kötelességünk ezt az ismertséget jó dolgokra is felhasználni. Nem is igazán megterhelő, sőt, kifejezetten jó érzés, amikor adsz valamit” - tette hozzá Till Attila.

 

A facebook szavazásra bekerült szervezetek:

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány

Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

Gyermekvilág-Ágyszínház Közhasznú Alapítvány

Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület

Magyar ILCO Szövetség

Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete

Perspektíva a Jövőért Alapítvány

ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület

Valyo, Város és a Folyó - Artopolis Kulturális Egyesület

Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány

Oltalom Karitatív Egyesület

Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület (HHBK)

Kamasztér Alapítvány

Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

SosemArt Kulturális Egyesület

Magyar Közlekedési Klub

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége - Ifjúsági Tagozat

Baltazár Színház Alapítvány

Fugato Alapítvány

Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete álltal fenntartott AHA (A Hajléktalanok színpada)

Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért Egyesület

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Magyarországi Női Alapítvány (MONA)

Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány

 

 

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

18 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.