2011. november 29.

Jó ügyeket keres az OTP

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank.

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek; alapítványok, egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért. A bank a közösségi oldalon is fel kívánja hívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, és lehetőséget kíván adni a civil szervezeteknek arra, hogy minél többeket tudjanak bevonni önkénteseik közé.

A közösség szempontjából kiemelt jelentőségű kezdeményezést kíván támogatni az OTP Bank új, Együttható programja. A program keretében kiírt pályázatra november közepéig közel 500 civil szervezet, alapítvány, egyesület indította el a regisztrációs folyamatot, melyből végül közel 120 pályázatot véglegesítettek. Közülük a bank szakmai partnere, a NIOK 30-at választott ki. A kiválasztott programok, illetve az ezeket szervező civil szervezetek, alapítványok és egyesületek az OTP Bank facebook oldalán található Együttható alkalmazásban kapnak bemutatkozási lehetőséget. Az Együttható programban az oldal rajongói szavazhatnak a szervezetekre és az ügyekre december 11-ig. A legtöbb szavazatot kapott 5 szervezet kap lehetőséget arra, hogy egy szakmai zsűri előtt is bemutassa projektjét és közülük kerül ki az az egy, amely elnyeri a 3-5 millió forint közötti támogatást. (A támogatás összege a program költségvetésének függvénye).

„Az OTP Bank nem csupán egy díjat kívánt létrehozni. Célunk, hogy minél hatékonyabb eszközökkel tudjuk támogatni a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség széles körű népszerűsítését, terjedését. Jelenleg közel 25.000-es rajongótáborral rendelkezünk a közösségi médiában és azt reméljük, hogy ezen a csatornán keresztül eredményesen tudjuk bevonni az embereket a jó ügyek támogatásába. Legyen szó egy szavazatról, vagy önkéntes munkáról” – mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója.

A programban a bemutatkozó civil szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy az OTP Bank facebook oldalának rajongói közül minél többeket megnyerjenek saját önkénteseiknek. Az önkéntes munka Magyarországon jelenleg nem annyira elterjedt, mint a nyugat-európai országokban, vagy az ezen a téren nagy hagyományokkal rendelkező Amerikában. Emellett a forráshiány miatt a Magyarországon működő több mint 50.000 civil szervezetnek csak töredéke tud valóban folyamatos aktivitással működni.

„A civil szervezetek és kezdeményezések sokszor szűk forrással rendelkeznek itthon és emiatt kiszolgáltatottabbak, mint Nyugat-Európában. Nálunk például az alapítványoknak legtöbbször nincs alapja, az egyesületeknek pedig elégséges bevétele a tagdíjból, pedig ezek biztosíthatnák számukra az igazi függetlenséget. Most a cél az adományozás fejlesztése, a működés fenntartása és az újabb módszerek bemutatása, elfogadtatása ebben a forráshiányos állapotban” – mondta Gerencsér Balázs, a NIOK vezetője.

Az OTP Bank együttműködése a NIOK-kal több évre nyúlik vissza. Az adhat.hu elnevezésű közös projekt - ami összehozott adományozót és adományozottat - is erről tanúskodik. Az Együttható pályázatnak is ez az elsődleges célja.

A zsűriben az OTP Bank marketingigazgatója és a NIOK vezetője mellett olyan ismert és elismert személyiségek kaptak helyet, mint Szalóki Ági énekes ésTill Attila műsorvezető. A kezdeményezés súlyát jól mutatja, hogy médiapartnerként csatlakozott hozzá az Origo és a TV2 is, amely az öt döntőbe jutott szervezet számára médiatámogatást nyújt.

„Korábban már volt szerencsém egy hasonló projektben önkéntesként zsűrizni. Ez komoly felelősséget jelentett, de ami a legfontosabb, sokat tanultam belőle. Minden egyes előre megtett apró lépés példaértékű lehet. Magyarországon sokan tesznek meg ilyen apró vagy akár nagyobb lépéseket. Ha anyagi támogatást kaphat egy-egy ilyen jó kezdeményezés, az ösztönzőleg hathat másokra is: van értelme a küzdelemnek” – mondta Szalóki Ági énekes, aki szívesen csatlakozik jó ügyekhez és maga is szervezett önkéntes akciókat a legnagyobb közösségi portálon keresztül.

„A segítségnyújtás egyszerű gesztus. Teljesen természetes dolog, majdhogynem azt is mondhatom, hogy az emberi léleknek szüksége van arra, hogy segíthessen. Az én esetemben ez még kézenfekvőbb: az ismertség tulajdonképpen hatalom, így nekünk kutya kötelességünk ezt az ismertséget jó dolgokra is felhasználni. Nem is igazán megterhelő, sőt, kifejezetten jó érzés, amikor adsz valamit” - tette hozzá Till Attila.

 

A facebook szavazásra bekerült szervezetek:

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány

Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

Gyermekvilág-Ágyszínház Közhasznú Alapítvány

Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület

Magyar ILCO Szövetség

Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete

Perspektíva a Jövőért Alapítvány

ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület

Valyo, Város és a Folyó - Artopolis Kulturális Egyesület

Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány

Oltalom Karitatív Egyesület

Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület (HHBK)

Kamasztér Alapítvány

Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

SosemArt Kulturális Egyesület

Magyar Közlekedési Klub

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége - Ifjúsági Tagozat

Baltazár Színház Alapítvány

Fugato Alapítvány

Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete álltal fenntartott AHA (A Hajléktalanok színpada)

Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért Egyesület

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Magyarországi Női Alapítvány (MONA)

Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány