2016. május 03.

Jó ügyért is játszanánk

A felhasználók elsősorban szórakoztató, unaloműző tevékenységként tekintenek a mobiljátékokra, inspirálná őket, ha a játék nemes célt is szolgálhatna.

A bárhol és bármikor játszható mobiljátékok népszerűsége dinamikusan nő: hazánkban mára 2,8 millió okostelefon-használó és 1,1 millió tablethasználó szokott készülékén mobiljátékokkal játszani – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából.

Az eNET 2016 áprilisában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők életének szerves része a játék, legyen szó akár logikai és kvízjátékról, társasjátékról, kártyáról, szerencsejátékról vagy számítógépes játékról. Nem véletlen, hogy 71 százalékuk szokott játékokat vásárolni, és nem is csak a család kiskorú tagjainak, hanem akár saját magának, felnőtt barátainak és rokonainak is.

Az okoseszközök terjedése továbbra is megállíthatatlan: mára a felnőtt magyar netezők 78 százaléka használ okostelefont, tabletet pedig 32 százalékuk. Az okoseszközök térhódításával a hagyományosnak tekinthető játékok mellett megjelent a játékok egy új, bárhol és bármikor játszható formája is: a mobiljáték. Többé nincs szükség arra, hogy például utazáshoz kézi konzolt vagy unaloműző játékot vigyünk magunkkal, hiszen az okostelefonunk és/vagy a tabletünk amúgy is mindig velünk van, így bármikor játszhatunk kedvenc játékunkkal vagy válogathatunk az alkalmazásboltok széles kínálatából is. A mobiljátékok nyújtotta szabadságot az okostelefonosok 69 százaléka (2,8 millió fő), míg a tabletet használók 28 százaléka (1,1 millió fő) ki is szokta használni, és többségük legalább heti rendszerességgel teszi ezt.

Rövid üresjáratokat töltünk ki a mobiljátékokkal

Míg a hagyományos és a számítógépes játékok fő célja, hogy hosszabb időre lekössék a figyelmünket, addig a mobiljáték jellemzően rövidebb idejű elfoglaltság, tökéletes megoldás az „üresjáratok” kitöltésére. A netezők is egyértelműen szórakoztató, unaloműző tevékenyégként tekintenek rá, ennek megfelelően leginkább pihenés (61%) és utazás, közlekedés (53%) közben játszanak mobiljátékkal.

Bár a válaszadók között akad, aki egyenesen mobiljáték-függőnek vallja magát, a fentieknek megfelelően a többség nem érzi úgy, hogy a játékkal családjától, barátaitól rabolna el időt, hiszen általában akkor játszanak, mikor egyedül vannak, és nem is töltenek el vele túl sok időt. Az egy napra jutó átlagos játékidő többségüknél hétköznap és hétvégén egyaránt fél óránál kevesebb. Ráadásul sokaknak a családtagjai, barátai is szívesen játszanak okoseszközeiken, így a mobiljáték akár közös program is lehet, hiszen online akkor is játszhatnak egymással, ha éppen nincsenek együtt.

A mobiljátékok típusát tekintve a szójáték a hazai kedvenc 41 százalékkal, ezt követi a kártyajáték (37%), a stratégiai játék (33%) és a kirakós játék (27%).

Szívesen játszunk jó ügyért

A mobiljáték azonban nemcsak szórakozás lehet, hanem szolgálhat akár társadalmilag hasznos ügyet is, például adatokat gyűjthet a felhasználókról valamilyen betegség megelőzése vagy gyógyítása érdekében. Ilyen játékról egyelőre még csak a felnőtt magyar netezők 11 százaléka hallott.

A válaszadók egy ilyen játék letöltését a legnagyobb arányban attól tették függővé, hogy van-e anyagi vonzata (59%); mennyire érdekes (53%), illetve mit kell egy ilyen játékban csinálni (41%). Mindemellett a névtelenséget (50%) és az adatkezelési jogszabályok maradéktalan betartását (48%) is kiemelkedő fontosságúnak ítélték meg a játék használata során.

Mindazonáltal az okoseszköz-használók nyitottnak mutatkoztak az ilyen típusú játékokra: 73 százalékukat inspirálná, ha mobiljáték használatával egyúttal egy jó ügyet támogathatna, 62% az ismerőseinek is ajánlaná, 57% pedig akár több időt is áldozna mobiljátékra, ha ezzel betegségek gyógyítását segíthetné elő. Csupán 9 százalék válaszolta azt, hogy semmiképp sem töltene le egy ilyen játékot.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)