2011. április 27.

Jobb sajtópiaci becslést szeretne az MLE

Egyre nehezebb valós képet kapni a hirdetési költésekről, ezért a lapkiadók új módszertanon dolgoznak.

Egyre nehezebb valós képet kapni a hirdetési költésekről, ezért a lapkiadók új módszertanon dolgoznak.

Még idén tavasszal új módszertant dolgoz ki a valós hirdetési bevételek sajtópiaci becslésére a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), döntött a szervezet elnöksége legutóbbi ülésén. A módszertan kidolgozását követően adatokat kér be tagjaitól, illetve bármely olyan sajtóipari cégtől, amely csatlakozik a kezdeményezéshez.

Azután jutottak erre az elhatározásra, hogy megjelentek a tavalyi évre vonatkozó reklámpiaci becslések (MEC, MRSZ), amelyek kapcsán maguk az összeállítók is elmondták, hogy mind nehezbb a becslés a fragmentálódó piacon. Ezt fejelte meg az is, hogy a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) idén módszertant is váltott.

Az MLE jelenleg 70 taggal rendelkezik, ugyanakkor Magyarországon több mint 4500 nyomtatott médium van jelen a piacon. Ezek egy része szem előtt van, egy sor szegmenst, főképp a kisebb szereplőket viszont nehéz felmérni.

Az MRSZ 2010-es évre vonatkozó becslése szerint a sajtó 27,2 százalékot hasított ki a reklámtortából, ami 43,7 milliárd forintos költésnek felel meg. Ugyanakkor első alkalommal belevették a becslésbe az önkormányzati lapokat is, amelyek 2,9 milliárdos reklámbevételt könyvelhettek el a szakmai szervezet szerint. Az MEC becslése szerint tavaly 16 százalékkal csökkent a sajtó hirdetési bevétele.