2012. május 02.

Jobban mérhetőek az Apple kütyüi

Új módszertant fejlesztett ki az Apple készülékek adatainak gyűjtésére a Gemius. Dániában indultak el az újítással, itthon most vezetik be.

Új módszertant fejlesztett ki az Apple készülékek adatainak gyűjtésére a Gemius. Dániában indultak el az újítással, itthon most vezetik be.

Új módszertant dolgozott ki a Gemius, melynek célja, hogy jobban lehessen mérni az Apple eszközeiről érkező mobilos közönséget. Eddig az jelentett gondot, hogy az iOS-es kütyük blokkolták a harmadik féltől származó ún. "third party cookie"-kat.

A dán piacon tesztelt kutatás alapvetően az Apple készülékei által is támogatott HTML5 technológiában rejlő lehetőségekre épít: a  a "cookie" technológiát kombinálja a HTML5 "localStorage" funkciójával.

A dániai bevezetés után a Gemius megkezdi az új módszertan bevezetését közép-európai piacain is. Itthon ennek az is aktualitást ad, hogy a mobil közönségmérés tárgya a jelenleg zajló közönségmérési tendernek is

A mobileszközök által generált oldalletöltések átlagos aránya 3,8% régiónkban, ami több mint 250 százalékkal magasabb, mint a megelőző évben. Magyarországon a mobil felhasználók száma 300 százalékkal emelkedett, a mobileszközökkel generált oldalletöltések száma pedig eléri a havi 100 milliót.

Ábra 1. iOS részesedése az összes oldalletöltés arányában. Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2007.01. – 2012.01.

"Az elérhető tabletek körének szélesedésével a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak ezeknek az eszközöknek az irányában, melyek nagyobb felbontású képernyőikkel lehetővé teszik a mobiloldalak mellett a hagyományos weboldalak látogatását is. Jelen pillanatban a CEE országokban tabletekkel generált oldalletöltések között a hagyományos oldalak lényegesen megelőzik a mobiloldalakat és ez a rés várhatóan csak tovább fog növekedni" - mondta el Krzysztof Rosiński, a Gemius R&D menedzsere.

Ábra 2. Magyar mobil web. Forrás: Gemius, gemiusTraffic, Magyarország, 2011.03 – 2012.03