2016. december 06.

Jogsértő a Vodafone Family tavalyi reklámfilmje

A GVH döntése szerint a Vodafone lényeges feltételeket és kötöttségeket hallgatott el a csomagdíjjal kapcsolatban. A jogsértésért 90 millió forint bírságot szabtak ki.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. 2015. november 2. és december 23. között látható, „Négy előfizetés csak 6 880 Ft havonta” szlogennel futó tévéreklámjai és a Tesco áruházakban bemutatott filmek nem tették egyértelművé a Vodafone Family 6880 forintos csomagjának lényeges körülményeit, így

  • a négyfős ajánlat összetételét (két felnőtt és két, 6 és 18 év közötti gyerek veheti igénybe a hirdetett csomagot),
  • a két felnőtt számlás előfizetésének meghatározott csomagját (csak S csomaggal vehető igénybe az ajánlat),
  • a speciális fizetési konstrukciót (e-Pack szolgáltatás), valamint
  • a Kid tarifa éves feltöltési kötelezettségét.

A GVH döntésében kifejtette, hogy a fogyasztók előtt ugyan ismert lehet a különböző ajánlatok összetettsége és a lehetséges variációk sokasága, azonban éppen e sokszínűség jelentős információs zajjal is járhat, ami megnehezíti a tájékozott és átgondolt döntést. Ha ugyanis egy reklámban valamely lényeges és kedvező termékjellemzőt (adott esetben egy promóciós árat) kiemelnek, akkor megtévesztő, ha közben elhallgatják az adott ajánlat további lényeges, az igénybe vételt korlátozó feltételeit annak ellenére, hogy az adott reklámeszköz keretei megengednék a kiegészítő információ közzétételét.

A GVH a bírság kiszabásakor a reklámköltség összegét vette alapul. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő gyakorlat hosszabb ideig tartott és jelentős számú fogyasztót ért el.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy

  • a vállalkozás olyan kutatási eredményeket nyújtott be, amelyeket a GVH Versenytanácsa a jogsértés megállapításához is felhasznált;
  • az érintett reklámok jelentős része csupán image-tartalmú, így alapvetően a fogyasztói bizalom, elégedettség megerősítését és az általános érdeklődés felkeltését célozták.

Így vásárolnak autót a magyarok

34 perce

A Best Cars kutatás keretében, rekordszámú magyar kitöltő részvételével megvalósult felmérésből kiderül, milyen márkákat választanak, új vagy használt autót preferálnak és mit gondolnak a dízelmotorról a vezetők.