2011. június 27.

Jöhet az Est Media reorganizációja

A közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a reorganizációs tervet. A rádiók eladása után az indoor üzletág is hasonló sorsra juthat.

A közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a reorganizációs tervet. Ebben többek között további leépítések, a print és online üzletág átszervezése, racionalizálása, az olcsóbb irodába költözés, a TimeOut esetleges eladása szerepel. Emellett a rádiók után az indoor üzletágra is eladás várhat, hacsak nem működtetik tovább egy szűkebb prémium hálózat formájában. A jelszó: erős brandek és digitalizáció.

Ellenszavazat nélkül elfogadta az Est Media Nyrt. reorganizációs tervét a közgyűlés. Az átszervezést az utóbbi években széles portfoliót épített cégcsoport azért hirdette meg, mert részben a válságnak, részben az erőltetett növekedési ütemnek köszönhetően mostanra veszteségessé vált a tevékenység. Emiatt a részvényesek azt sürgették, hogy a szélesebb s csak hosszabb távon profitot termelni képes portfoliót szűkítsék le, és azokra a tevékenységekre fókuszáljanak, amelyek már rövidebb távon is képesek nyereségessé válni.

"A reorganizáció végrehajtásával azt célozzuk, hogy a második félévben a cégcsoport Event üzletág nélküli része is a reorganizációs költségek kiszűrésével már üzemi eredmény termelésére legyen képes" - olvasható a közgyűlési dokumentumban. Az idei második-harmadik negyedévben zajló átszervezés tehát elsősorban a Print, az Online és az Indoor üzletágat érinti a továbbiakban, miután a Broadcast üzletágat már felszámolták a NeoFM és a radiocafé eladásával. Ez utóbbiak kapcsán az Est Media azt közölte: az eladást azért sem lehetett halogatni, mert 2012-2013 előtt nem várható a rádiós szegmens presztízs növekedése, ami új pénzeket vonzhatna be. Előbbi rádiójuk 770, utóbbi pedig 250 millió forintos üzemi veszteséget halmozott fel működése során.

Az egyértelműen, változatlan formában megőrzendő tevékenységek közé a terv szerint csak az Event üzletág, azaz a Sziget Kft. tartozik. Ennek terjeszkedésében, nemzetközi nyitásában látják az Est Media újbóli felpörgetésének egyik kulcsát. A programmagazinokat magába foglaló Print üzletágat szintén fontosnak látja a tulajdonos, ugyanakkor itt a TimeOut-ot várhatóan eladják vagy minimálisan csökkentik a részesedést benne. Az Est család esetében, amely átlag felett tudta az első negyedévében növelni a bevételeit, viszont a franchise rendszernél szorosabb együttműködést, illetve a termékek digitalizálása terén további előrelépést terveznek. Emellett a részben tulajdonolt termékeknél (Exit) törekednének a teljes tulajdon megszerzésére.

Az Online üzletágban a GMediával kötött értékesítési együttműködéstől vár sokat a cégcsoport, s ezen túlmenően is a fókusz a saját termékekre kerül, ahogy a Print üzletág esetében is. Azaz az olyan együttműködések, mint a Facebook-felületek hazai értékesítése, inkább hab lesznek a tortán. A cél az üzletágnál az, hogy a saját termékek méretükhöz képest is értelmezhetó bevételt érjenek el.

Miközben a koncertszervezéssel foglalkozó EMG Music tulajdonképpen nem oszt, nem szoroz a cégcsoport teljesítménye szempontjából, egyelőre nem tervezik az eladását, mivel az Event üzletágat kiegészítve jó lehetőséget jelent az Est Media és a fellépők számára - áll a tervben. Nem így az Indoor divízió, amelyet vagy átszerveznek, s jelentősen kisebb, a prémium szegmensekre fókuszáló formában visznek tovább, vagy eladják, vagy vevő híján megszűntetik.

Ez utóbbi a logisztikai üzletág átszervezését is maga után vonhatja, lévén így az állandó szervezet szükségtelenné válik, a munkát el tudják végezni a programmagazinok terjesztői is. Nem ez az egyetlen várható leépítés, erre még az Online és Print üzletágak átszervezése nyomán is sor kerül nagy valószínűséggel. A sales és adminisztráció területén már került sor elbocsátásokra, ez folytatódhat, illetve az új feladatkörök kialakítása nyomán akár új operatív vezetőket is bevonhatnak.

A reorganizáció elvi alappillérei között egyébként olyasmik szerepelnek, hogy az erős brandekre és az egyedi tartalomra kell építeni, a még nem digitális márkákat ki kell terjeszteni a digitális térben, úgy kell a reklámfelületeket kialakítani, hogy azok árazásban optimálisak illetve innovatívak legyenek, új szegmensekre is ki kell terjeszteni az értékesítést, a működési hatékonyságot növelni kell, s miközben a mostani átszervezés a jelen működés profitábilisabbá tételére irányul, az új irányok kereséséről sem mondanak le elviekben.