2014. április 09.

Jók a globális reklámpiac kilátásai

A televízióra fordított összeg dinamikusabban növekedett, mint az online reklámköltés, míg a legnagyobb növekedés a mobilhirdetések előtt áll.

A televízióra fordított összeg dinamikusabban növekedett, mint az online reklámköltés, míg a legnagyobb növekedés a mobilhirdetések előtt áll.

A ZenithOptimedia előrejelzése szerint idén 5,5 százalékkal fog nőni a reklámpiac. A következő években pedig még jobban fel fog gyorsulni a növekedés: 2015-ben 5,8; 2016-ban pedig 6,1 százalékra. Míg tavaly csupán 3,9 százalékkal bővült a globális reklámpiac, idén a téli olimpiai játékok és a futball világbajnokság is kedvezően hatnak a piacra. Ezekből főként a televízió fog profitálni. Ezenkívül megnőtt a reklámszakmába vetett hit a nemrégiben válság sújtotta eurózónában – olvasható a jelentésben.

A globális piachoz képest azonban kevésbé dinamikus a fejlődés Németországban. „Az idei évre 1,5 százalékos növekedést várunk, mely a 2015-ös és a 2016-os évben 1,3, illetve 1,2 százalékos növekedési rátákkal folytatódik” – mondta el Frank-Peter Lortz, a ZenithOptimedia vezetője. Az internetes nettó reklámbefektetések azonban 8,5 százalékkal növekedhetnek. A beszámolóból kiderül az is, hogy az elmúlt évben globálisan 40 százalékkal nőttek a televíziós reklámbefektetések – szinte kétszer annyival, mint az internetes reklámokba való beruházások (21 százalék). Jövőre viszont az online displayre fordított beruházások (74,4 milliárd dollár) túlszárnyalhatják a keresőmarketingbe invesztált összeget (71,1 milliárd dollár). A mobilreklámok pedig 2016-ig évente 50 százalékkal növekedhetnek. A 2016-os évre az ügynökség 45 milliárd dollárra jósolja az ilyen reklámokra fordított pénzösszeget.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.