2011. január 03.

Jól teszik a márkák, ha adakoznak

A Trendwatching.com 2011 várható fogyasztói megatrendjeit vette számba. A nagylelkűség és a közösségi élmény tuti befutó.

A Trendwatching.com 2011 várható fogyasztói megatrendjeit vette számba, melyeket év közben is az állandó változás jellemez majd. Az biztosnak tűnik, hogy nagylelkűséggel, közösségi élményekkel és mobil eszközökkel nem lehet nagyot tévedni.

Tizenegy alapvető fogyasztói trendet azonosított az éppen hogy megkezdődött 2011-es évre vonatkozóan a Trendwatching.com. Ezekre nem árt majd figyelniük a márkáknak, ha közel akarnak férkőzni a fogyasztók szívéhez s ezzel pénztárcájához.

1. A fogyasztók ki vannak éhezve az emberi érintkezésre, a márka részéről érkező váratlan és kedves gesztusokra, ajándékokra. Az „adakozásnak” gyors és hatékony eszköze lehet a közösségi média, amely ráadásul a korábbiaknál jóval mélyebb betekintést ad a fogyasztók lelkivilágába.

2. Az urbanizáció nemcsak 2011, hanem az elkövetkező évtized egyik alapvető megatrendje lesz. A városi(as) fogyasztók azért különösen érdekesek a márkáknak, mert merészebbek, toleránsabbak, tapasztaltabbak és nagyobb kedvvel próbálnak ki új termékeket és szolgáltatásokat, mint eltérő hátterű társaik.

3. A mobileszközök lehetővé teszik, hogy a felhasználók folyamatosan célzott ajánlatokat és kedvezményeket kaphassanak a márkáktól, akár a konkurens orra előtt is...

4. A „nyugati” márkák mind nagyobb figyelmet fordítanak a feltörekvő piacok felé, s kifejezetten az ott élő fogyasztókra szabott termékekkel, szolgáltatásokkal jelentkeznek a jövőben. Ezt jól is teszik, mivel a "keleti" piacokon nagyobb ütemben bővül a fogyasztói költés, mint "nyugaton".

5. A márkák azzal sem fognak mellé, ha lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy könnyen, gyorsan megoszthassák a neten társaikkal preferenciáikat, alkotásaikat, a számukra fontos tényeket és gondolatokat. Tehetik ezt például helyalapú játékok révén.

6. Mind több fogyasztó kap rá az egészséghez kapcsolódó termékekre, szolgáltatásokra. Ezek inkább az életminőség javításához járulhatnak hozzá, mintsem pusztán a gyógyításhoz. A mobileszközök e területen is felértékelődnek 2011-ben.

7. A szájreklám és az ajánlások szerepe még jobban kötődik a P2P (peer-to-peer) hálózatok dinamikáihoz, mint korábban.

8. Nemcsak a márkáknak áll jól az adakozás, hanem a fogyasztók is mind nagyobb késztetést éreznek majd a nagylelkűségre. Főképp igaz ez a feltörekvő piacok (elsősorban Kína) tehetős rétegeire.

9. 2011-ben meg kell tanulnunk azt a kifejezést is, hogy tervezett spontaneitás. Ahogy a fogyasztók egyre több alternatíva közül választhatnak, s a mobileszközök még rugalmasabbá teszik az életvitelüket, feloldódik a korábbi tervszerűség, főképp a városi lakosok körében. Persze ez a spontaneitás nem teljesen véletlenszerű, arra a szolgáltatóknak készülniük kell.

10. Ahogy 2010-ben, idén is előtérbe kerülnek a zöld termékek, amelyek mostanra minden elemükben igyekeznek lefőzni „szennyező” társaikat.

11. Sok esetben felértékelődik a használat a birtoklással szemben. Így az autókölcsönzők és a kerékpárbérlő szolgáltatások is sikerre számíthatnak.

Címkék: 2011 trend

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.