2013. május 10.

Jövő héten zeneipari konferencia

Hagyományteremtő szándékkal indul a hazai zeneipar teljes vertikumát átfogni igyekvő Music Hungary konferencia.

Hagyományteremtő szándékkal indul a hazai zeneipar teljes vertikumát átfogni igyekvő Music Hungary konferencia. A rendezvény célja, hogy az iparág szereplőinek évente lehetőséget biztosítson a találkozásra és a közös gondolkodásra. Az első rendezvényre május 16-17-én kerül sor Egerben.

Mi is az a zeneipar, kikből áll és mik a fő kihívásai? A nemzetközi trendek és hazai megoldások. Az állam és a zeneipar viszonya. Tehetséggondozás, zeneoktatás, piacra jutás. Jogok és kötelezettségek – ezekkel a témákkal foglalkozó kerekasztal beszélgetésekkel indul útjára a zeneipari konferencia, a Music Hungary.

A konferencia alapötletét az adta, hogy Eger városa meghívására idén Salgótarjánból átköltözik az ÉTER fesztivál elnevezésű zenei tehetségkutató rendezvény, és a rendezvény szervezői megkeresték a Sziget Szervezőirodát, hogy segítsenek a zeneipar meghatározó szereplőinek figyelmét felhívni a tehetséggondozó rendezvényükre.

„Sajnos a mi iparágunknak eddig nem volt olyan összejövetele, ahol évente legalább egyszer összejöhetnek az érintettek és a szervezett programokon túl ismerkednek, beszélgetnek. Eddig nem igazán volt még kísérlet sem, amely megpróbálta volna a legtágabban értelmezett zenei szakmát egy asztalhoz ültetni. Voltak és vannak nagyszerű rendezvények a Hangfoglalástól a Zipkomm-ig, de mindenki csak egy részterületre koncentrál, miközben azt tapasztalom, hogy bármilyen kicsi is ez a piac, annyira nincs párbeszéd, hogy még a meghatározó szereplőknél is előfordul, hogy személyesen nem is ismerjük egymást. Most viszont az Éter fesztivál előtti napra Egerbe várjuk a komolyzenészektől, a népzenészekig, a dj-ktől a rockerekig, a szerzők és zenészek képviselőit, csakúgy mint a jogvédőktől a rendezvényszervezőkön át a technikusokig, a zenés médiumok képviselőitől a klubosokon át az intézményvezetőkig, a kiadóktól a producereken át a hangszerkészítőkig, mindazokat, akik hisznek abban, hogy együtt erősebbek és hatékonyabbak tudunk lenni. Úgy gondoltuk, hogy Eger városa, azon belül is a Bolyki Pince különleges adottságú sziklakatlana, kitűnő lehetőségeket kínál arra, hogy végre összehozzuk egy fedél alá a szakma legkülönbözőbb területeinek képviselőit. Ha össze tudunk jönni, akkor akár össze is tudunk fogni” – fogalmazta meg lényegét, az idén első alkalommal rendezendő, de hosszútávú terveket szövögető konferenciának Gerendai Károly, az esemény egyik “motorja”.

"Meggyőződésem, ha sikerül közösen megfogalmazzuk azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek minden szakmabelit érintenek, és tudunk mellé tenni megoldási javaslatokat is, akkor van esély érdemi válaszokat kapnunk. Ezért a kérdések és a feladatok megfogalmazására teszünk 16-án, csütörtökön egy kísérletet, majd rögtön utána, a rákövetkező napon a konferencia tanulságait az ország vezető politikusaival is megvitatjuk. Ugyanis nemcsak ez lesz az első igazi iparági egyeztetés, de 17-én, pénteken délelőtt egy politikus fórummal zárul a rendezvény szakmai része, ahol a pártok vezető politikusai reagálnak majd a felvetődő kérdésekre." – tette hozzá Gerendai.

A kerekasztal beszélgetések résztvevőinek listája igazán impozáns, jól mutatja, hogy ez az iparág adja az itthon is stratégiai területnek számító kreatív ipar legjelentősebb szeletét. A konferencia szereplői közt találhatjuk – a teljesség igénye nélkül - L. Simon Lászlót, az NKA és a parlament kulturális bizottságának elnökét, Szinger Andrást, az Artisjus főigazgatóját, Doncsev András EMMI államtitkárt, Heal Edinát, a Google Magyarország vezérigazgatóját, Uj Pétert, a 444.hu alapító-főszerkesztőjét, Szűcs László MAHASZ elnököt, Gyimesi Lászlót, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárát, Tiszttartó Tituszt, a Class Fm programigazgatóját, Gazsó L. Ferenc vezérigazgató helyettest az MTVA-tól, Simon Zsoltot, a TV2 vezérigazgatóját, Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza igazgatóját, Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét és a politika színteréről Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét, Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, Schiffer Andrást az LMP vezetőjét és Karácsony Gergelyt az Együtt 2014 színeiben.

A széleskörű szakmai összefogással létrejövő konferencia szervezését és lebonyolítását a Sziget Szervezőiroda vállalta magára.

A zártkörű szakmai eseményen részt venni csak regisztráció útján lehet, a szervezők körülbelül 300 érdeklődőre számítanak a zeneipar minden területéről.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

23 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.