2013. január 03.

Jövőre előz Kína

Az Ázsia-Csendes-óceáni térség a második legnagyobb reklámpiac Észak-Amerika mögött. Ezen belül Japán az éllovas, de már nem sokáig.

Az Ázsia-Csendes-óceáni térség a második legnagyobb reklámpiac Észak-Amerika mögött. Ezen belül Japán az éllovas, de már nem sokáig.

Jövőre megelőzheti a kínai reklámgazdaság mérete a japánét - írja az eMarketer. A hirdetők tavaly majd 146 milliárd dollárt költöttek el az Ázsia-Csendes-óceáni régióban, amely így a második helyen zárt Észak-Amerika mögött. Ezen belül a japán reklámgazdaság megőrizte az első helyét kicsivel több mint 47 milliárddal, ám egyre szűkül az előnye Kína előtt, amely 42 milliárd felett zárt.

A trend azonban ellentétes a két éllovas reklámpiac esetében: Japánban folyamatosan csökkennek a hirdetési költések, míg Kínában - a válság ellenére is - dinamikusan nőnek. A japán reklámpiaci gondok persze logikusnak tűnnek, ha az általános világpiaci visszaeséshez hozzávesszük a 2011 márciusi földrengés és cunami hosszan ható következményeit.

Az eMarketer becslése szerint a különböző tényezők együttesen ahhoz vezetnek, hogy 2014-ben megváltozik a régiós sorrend: akkor 49,5 milliárd dollár áramolhat a japán reklámpiacra, míg Kínában a reklámköltés megközelítheti az 53 milliárdot. 2016-ra pedig már 64 milliárd dollárt költhetnek Kínában a márkatulajdonosok, szemben az 51 milliárd körüli japán költéssel.

Bár a japánokat ez biztosan nem vigasztalja, de ezen adatok alapján a "trónfosztás" a korábban jósoltnál lassabban következik be. 2011 márciusában ugyanis még azt tippelték egyes források, hogy akár még abban az évben bekövetkezhet a helycsere, elsősorban a japán katasztrófa miatt.