A cél a fogyasztók megismertetése a érdeklődés- és viselkedésalapú reklámozás hátterével és a döntési lehetőségekkel, ezáltal a bizalom erősítése.

A magyar digitális média szereplői közös kampányt indítanak a viselkedésalapú reklámmal kapcsolatos ismeretek átadására. A projekt az EDAA (European Interactive Digital Advertising Alliance) vezette pán-európai tájékoztató kampány lokalizált változata.

A kezdeményezés célja a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy milyen módon hozhatnak döntéseket az érdeklődés-, illetve viselkedésalapú reklámokkal kapcsolatban.

A magyar kampány április 2-án indul, ahhoz a felületeket a hazai médiatulajdonosok és reklámtechnológiai szolgáltatók ingyenesen biztosították. A cél az internetező népesség 70-80 százalékának elérése és 30 millió megjelenítés, ehhez a tervek szerint öt-hat hétre lesz szükség.

Az akciót magyar részről az IAB Hungary és az Önszabályozó Reklám Testület szervezi, és a következő médiumok és szolgáltatók vesznek részt benne: 444.hu, Adaptive Media, Adverticum, CEMP SH, CM Sales, CTnetwork, Gemius Hungary, Gmedia, Használtautó.hu, Infinety, Jófogás.hu, RTL Klub, Napi.hu, Nosalty, Origo Media Group.

A pán-európai kezdeményezés kigondolója, kifejlesztője és finanszírozója az EDAA. A kreatív anyagokat a Mediacom Beyond Advertising divíziójával együttműködésben fejlesztették, és olyan témákat boncolgatnak, mint „Honnan tudják a weboldalak, hogy milyen reklámok érdekelhetik?” vagy „Tudja meg, mi történik az interneten látott reklámok hátterében!”. A reklámokban megjelenik az a kék háromszög ikon is, amellyel a viselkedésalapú reklámokat jelölték az EU-ban az elmúlt években.

Ha a felhasználó a reklámokra kattint, az érkező oldal elmagyarázza az online hirdetések szerepét a tartalom finanszírozásában, illetve ismerteti, hogyan állíthatja be a felhasználó az online reklámpreferenciáit. A témát egy videó segítségével is feldolgozzák az oldalon:

 

 

A téma iránt mélyebben érdeklődő fogyasztók pedig a részletesebb információkat tartalmazó, a rendszerek működését bemutató http://www.youronlinechoices.com/hu/ weboldalra léphetnek tovább.

Dr. Oliver Gray, az EDAA főigazgatója kiemelte: „Azzal, hogy Magyarország a kelet-közép-európai államok közül elsőként futtatja a fogyasztói tájékoztatási programot, erős jelzést küld a régió országainak arról, hogy az önszabályozás a viselkedésalapú kampányok esetében is működhet. Bízunk abban, hogy a magyar fogyasztókat megérinti a kampány és az átláthatóság növekedése, a választási és ellenőrzési lehetőségek jobb megismerése révén erősödni fog a reklámok iránti bizalmuk.”