2016. július 28.

Kapacitásbővítés a UPC-nél

Új épületbe költözött a UPC Magyarország hálózatának irányítóközpontja. Az új fejállomással jelentősen növekszik a szélessávú UPC hálózat adatforgalmi kapacitása és biztonsága.

Több millió eurós beruházással tovább fejlesztette az ország legtöbb végponttal rendelkező, 500 Mbit/s-os sebességre képes telekommunikációs hálózatát a UPC. Az évről évre növekvő adatforgalom és felhasználói elvárások miatt a UPC elérkezettnek látta az időt arra, hogy olyan hálózati kapacitást építsen ki, amely az eddigieknél is biztonságosabban tudja kiszolgálni a már meglévő, és a jövőbeli ügyfelek igényeit is. A fejlesztés legfontosabb mérföldköve a hálózat központjának, az országos fejállomásnak az átköltöztetése volt.

A fejállomás a vezetékes távközlési szolgáltató esetében stratégiai jelentőségű létesítmény. Olyan alapszolgáltatások mellett, mint a tévé, az internet, a vezetékes telefon és a mobil, számtalan kiegészítő szolgáltatást - mint például a videotár, a MyPrime, vagy a Horizon Go – is innen irányítanak. A fejállomáson futnak össze az országszerte több mint 300 települést, 1.6 millió háztartást összekötő, több ezer km hosszúságú, nagysebességű optikai hálózat szálai. Az itt található berendezések, szerverek jelentik a hálózat lelkét, az összes szolgáltatás alapját képező intelligenciát.

A költöztetéssel párhuzamosan megvalósított fejlesztésekkel a UPC jó előre felkészítette hálózatát a gigantikus mértékben növekvő internetes adatforgalom kiszolgálására. Az új fejállomáson a legmodernebb hálózati eszközöket helyezték üzembe, kiépítették az innovatív szolgáltatások biztonságosabb működéséhez szükséges rendszereket, illetve modernizálták az ügyintézést kiszolgáló IT rendszereket is. Ez utóbbi fejlesztés keretében a UPC belső folyamatait támogató IT infrastruktúra kapacitása háromszorosára növekedett.

A UPC hálózatának irányítóközpontját közel fél év alatt, éjszakánként és hétvégenként mozgatták át új helyére, a főváros XIV. kerületében található Ungvár utcába. A költöztetést úgy hajtották végre, hogy e miatt még csak részlegesen sem kellett egyetlen távközlési szolgáltatást sem leállítani. A költözés előkészítésén közel 100 UPC-s szakember - technikusok, mérnökök és informatikusok - dolgozott másfél éven át.

Székely Gábor, a UPC Magyarország hálózati igazgatója elmondta, hogy az országos optikai kábelhálózat 700 négyzetméter alapterületű új központjában világviszonylatban is kiemelkedő kapacitású új berendezések találhatók, amelyek másodpercenként akár 24 Terabit adatot képesek továbbítani. „Ezt az elképesztő adatmennyiséget, amely közel ötvenszerese a korábbi fejállomás kapacitásának, úgy lehet elképzelni, mintha 3000 mozifilmet egyetlen másodperc alatt küldenénk át az egyik számítógépről egy másikra. Ekkora terhelés mellett a szerverek megfelelő hűtéséről is gondoskodnunk kell, ezért az új hálózati központunk hűtőkapacitása akkora teljesítményű, mint 100 klimatizált lakásé.”

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.