2017. november 28.

Karácsonykor sem szabad hanyagolni a környezetvédelmet

A legfrissebb tanulmányok szerint 2050-re 12 milliónyi köbméternyi műanyag palackból álló szemét gyűlhet össze Földünkön.

A közelgő karácsonyi ünnepek előtt rengetegen vásárolnak ajándékokat szeretteiknek. A Sodastream szerint ilyenkor sem szabad megfeledkezni a környezetvédelemről. Érdemes olyan készüléket választani, mellyel csökkenthetjük saját ökológiai lábnyomunkat. „Egy jó döntéssel nem csak az ajándékozott, hanem az egész család életét könnyebbé tehetjük” – hívta fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream marketing vezetője.

A legfrissebb tanulmányok szerint 2050-re 12 milliónyi köbméternyi műanyag palackból álló szemét gyűlhet össze Földünkön. Az üdítős és vizes palackok többsége polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. Ez ugyan újrafelhasználható műanyag, ennek ellenére tavaly vásárolt palackok kevesebb, mint a felét gyűjtötték be és elenyésző százalékát hasznosították újra.

A műanyagpalackok többsége a szeméttelepeken és az óceánokban végzi. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor az évtized közepére műanyag palack lehet az óceánokban, mint hal. Egy PET palack becsült lebomlási ideje 450 év, ezért nem lenne szabad termelni, hanem csökkenteni kellene a használatát.

Nem sok jóval kecsegtet a palackok otthoni hasznosítása sem. A többszöri felhasználás során – napsütés, hő, mosogatás – hatására BPA ( Biszferol A) oldódhat ki a palackból, mely hozzájárulhat a hormonháztartás felbomlásához, a cukorbetegség, illetve egyes rákos megbetegedések kialakulásához. „A SodaStream már nagyon régóta környezetbarát és versenyképes alternatívát kínál a PET-palackok használatával szemben az otthoni szódavíz elkészítését szolgáló készülékeivel” – hívta fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream marketing vezetője. Hozzátette: egy BPA-mentes SodaStream palackot akár 3 évig is lehet használni, ez idő alatt pedig 2500 műanyag flakontól lehet megóvni a Földet.

Egy SodaStream készülék rengeteg felesleges cipekedéstől és költségtől kíméli meg tulajdonosát. A visszaváltható SodaStream szénsavasító patronnal pedig legalább 60-80 liter szóda készíthető el, a szénsavasítás mértékétől függően. Így egy liter otthon előállított szódavíz ára körülbelül 35 forintra jön ki, míg a boltban darabonként 100-150 forintért lehet megvásárolni egy egyliteres palackozott ásványvizet. „Nem túlzás azt állítani, hogy egyetlen patron 40-50 darab 1,5 literes ásványvizes palack cipelésétől kíméli meg a SodaStream készülék tulajdonosát. Ennek köszönhetően több hely marad a bevásárló szatyorban, vagy akár a csomagtartóban” – emelte ki Rutai Gergely.

A SodaStream készülékkel nemcsak használója, hanem Földünk is jól jár, hiszen jelentős mértékben csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Az otthoni szódakészítést lehetővé tevő készülékek most 2 év helyett 5 év szavatossági idővel, emellett pénz visszafizetési garanciával vásárolhatók meg a karácsonyi szezonra való tekintettel.