A bónusztervezet miatt olyan bizonytalanság jelenik meg a piacon, ami az ügynökségek szerint kezelhetetlenné teszi a helyzetet. Gyakorlatilag megállhat az élet a hirdetési piacon. Árakat legalábbis nem lehet mondani a tendereken.

Állásfoglalást adott ki a MAKSZ a tendereken adandó médiaárakra és egyéb kondíciókra vonatkozóan, tekintettel a most tárgyalt, a bónuszokat érintő törvényjavaslatra.

A tervezet szerint, akár már június végétől elképzelhető, hogy tilos lesz az ügynökségeknek szerződéses kapcsolatba lépniük a médiatulajdonosokkal ügyfeleik számára végzett tevékenységük során. Betiltani tervezik az év végi mennyiségi bónuszok rendszerét, valamint egységes, kvázi hatósági árakat vezetnének be a médiaügynökségi munka díjazásában.

Véleményünk szerint, amíg nem derül ki, hogy mi lesz ennek a kormány előterjesztésnek a sorsa, nem lehet felelősen tendereken árakat adni, árgaranciákat vállalni, illetve szintén nehéz felelős ajánlatot tenni ügynökségi díjazás tekintetében, hiszen a munkaráfordítás mennyisége és feladatai nem megjósolhatóak, illetve nem lehetséges a hatósági ártól eltérni, ha ez valóban bevezetésre kerül.

A fenti tényezők miatt, tisztelettel felkérjük a most futó tenderek kiíróit, ügyfeleinket, hogy tekintsenek el árak és kondíciók bekérésétől, addig, amíg a törvényi környezet változásairól kiderül valami véglegesnek tekinthető, vagyis hogy megtudjuk milyen új feltételek mellett működhet a reklámpiac.

Véleményünk szerint a tenderek tartalmi szakmai részét nem szükséges felfüggeszteni, illetve az ár moratóriumot is csak a törvény érdemi elfogadásáig vagy június végéig javasoljuk fenntartani, amikor is mindenképpen felülvizsgálnánk jelen MAKSZ állásfoglalást

- olvasható a szakmai szervezet közleményében.

Minden, amit eddig a bónusz témában írtunk, elérhető itt.