2010. december 21.

Kéretlen ajándékok

Milliószám kapnak olyan ajándékokat az ausztrálok, amelyeket nem kértek – és soha, semmire nem is fognak használni.

Milliószám kapnak olyan ajándékokat az ausztrálok, amelyeket nem kértek – és soha, semmire nem is fognak használni.

Az Australia Institute vizsgálata szerint tavaly karácsonykor mintegy hatmillió ausztrál kapott nem kívánt és végül soha nem használt ajándékokat rokonairól, ismerőseitől. Idén négyből egy helyi számít arra, hogy átadott ajándékai között lesz olyan, amelyik a szekrény alján, a kacatok között elásva végzi.

Az intézet kalkulációja szerint a nem kívánt ajándékok az áruk, a vásárlásukra fordított idő és az előállításukra felhasznált erőforrások tekintetében legkevesebb 798 millió dollárt emésztenek fel. A kalkulációt a cég az egy fogyasztóra jutó átlagos ünnepi kiadások összegére, továbbá arra a gazdasági elméletre alapozta, miszerint az ünnepekkor ajándékokra elköltött összeg tíz százaléka a felesleges kiadásokat fedezi.

A kutatás szerint négyből egy ausztrál úgy ajándékot, hogy at inkább kötelességnek érzi. Ráadásul negyedük olyan anyagi helyzetben él, hogy nem tudja önerőből, hitelek nélkül fedezni kiadásait. Richard Denniss, a felmérést végző cég igazgatója szerint a kötelezőnek érzett ajándékozás terjedő szokása nem az embereknek okoz örömet, csak a kereskedőknek és a vásárlásokat fedező bankoknak. Mint mondta, legalább egymillió ausztrál vásárol hitelből ajándékokat olyan személyeknek, akiknek nem is szeretne adni – olvasható z ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

Címkék: ausztrália