Ihász Ingrid 2012. június 01.

Kétszámjegyű növekedés az európai online piacon

Az IAB Europe barcelonai Interact konferenciáján jelentették be az európai nettó online reklámköltési adatokat.

Az IAB Europe barcelonai Interact konferenciáján jelentették be az európai nettó online reklámköltési adatokat. A kutatás főbb eredményeit az IAB Europe kutatási partnerétől, az IHS Screen Digesttől érkező Daniel Knapp ismertette.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére az európai online hirdetési piac 14,4%-kal, 20,9 milliárd euróra nőtt, miközben a hagyományos - offline - hirdetési piac mindössze 0,8%-kal bővült (sőt, Nyugat-Európában csökkent). Az internet így már 21,8%-át teszi ki a teljes médiaköltésnek. A bevétel 75%-a a top 7 piacon keletkezik - derült ki az IAB által szervezett Interacton elhangzott előadásból.

A leggyorsabban növekvő szegmens a kereső volt, 17,9%-kal 9,7 milliárd euróra bővülve. A display 15,3%-kal 7 milliárd euróra, az apróhirdetés (classifieds) 5,7%-kal 4 milliárd euróra nőtt. A displayen belül a videó és mobil hirdetés (+45%) jelentős bővülést ért el. A videó - 14 piacra vonatkozóan - jelenleg a display 8,2%-át, a mobil pedig - 9 piacra vonatkozóan - 1-3%-át adja. A mobil hirdetés aránya az Egyesült Királyságban (5,3%) és Olaszországban (3,6%) a legmagasabb.

A legnagyobb növekedést a közép-kelet-európai régió érte el, Oroszország (+55,5%), Szerbia (+46%), Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország és Törökország. A közép-kelet európai piacok így 11,8%-os részesedést értek el, Oroszország pedig a 6. legnagyobb online piaccá vált Európában. A keresőhirdetés bővülését is főleg ez a régió hajtotta, elsősorban Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország és Szlovénia.

Az IAB Europe AdEx riportja 2006 óta jelenik meg éves gyakorisággal, összesítve a nemzeti IAB-k által készített online reklámköltési adatokat. Az előzetes tanulmány minden évben nyár elején jelenik meg, míg a teljes riport általában szeptemberben. A 2011-es évről szóló AdEx tanulmány 26 európai ország adatát tartalmazza: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Egyesült Királyság. Magyarország 2008 óta szerepel a riportban.

Az AdEx Benchmark tanulmány négy kulcsfontosságú trendet emelt ki: márkaépítés és történet mesélés, videó, mobil és a keresőhirdetés jövőbeli növekedése és innovációs potenciálja..