2011. augusztus 11.

Kettéválik a Kraft Foods

Az akvizíciók nyomán vált aktuálissá a kérdés. Most szétválasztják az eltérő fókuszú, stratégiájú egységeket.

Az akvizíciók nyomán vált aktuálissá a kérdés. Most szétválasztják az eltérő fókuszú, stratégiájú egységeket.

Kettéválik a Kraft Foods - jelentette be nemrégiben az FMCG óriás. A két különálló cég létrehozásának oka, hogy miközben tartani tudták a növekedést és a jó pénzügyi eredményeket, olyan egységeknek kell most együtt dolgozniuk, amelyeknek alapvetően mások a céljaik, kihívásai, prioritásaik. Ezt tovább erősítették az akvizíciók: Franciországban az LU-t vették meg a Daneone-tól, s a Cadburyt is felvásárolták, utóbbi integrációja másfél év után most zárul.

Az egyik egységbe a főképp Európában és a fejlődő piacokon forgalmazott rágcsálnivalók, édességek, illetve részben az Észak-Amerikában forgalmazott hasonló termékek kerülnek. A 32 milliárd dolláros bevételűre becsült cég esetében a forgalom háromnegyedét a nemzetközi piacokról, s 42 százalékát a fejlődő országokból várják. A portfolió tehát számos piacra, s több lábra támaszkodhat, hiszen az édességek, rágcsálnivalók mellett instant kávék és üdítőporok is a részét képezik. Jelentős mértékben építenek a fejlődő piacok gyors növekedési ütemére, illetve az új típusú fogyasztási csatornákra is. Olyan márkák tartoznak ide, mint az Oreo és LU kekszek, a Cadbury és Milka csokoládék, a Trident rágógumi és a Jacobs kávé.

A kb. feleakkora, tehát 16 milliárd körüli forgalomra számító észak-amerikai üzletágba viszont elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában forgalmazott élelmiszerek és italok, illetve az étkezési szolgáltatások kerülnek. A portfolió elsősorban a kontinensen piacvezető vagy erős pozíciójú márkákra és a klasszikus fogyasztási csatornákra épít. Ide olyan, számunkra kevésbé ismerős márkák tartoznak, mint a Kraft makaróni és sajt, az Oscar Mayer húsmárka, a Philadelphiacream sajt, a Maxwell House kávé, a Capri Sun üdítő, a Jell-O desszertek és a Miracle Whip salátaöntetek.

Bár a szándék megvan, nem kis falat a cég feldarabolása, így még most készülnek a részletes vezetőségi tervek. Optimális esetben még 2012 vége előtt létrejön a két önálló egység. A vezetőség közlése szerint eközben nem kívánják beáldozni az erős pénzügyi eredményeket, s a Cadbury-integrációból eredő előnyöket sem. A részvényeseken és a menedzsmenten kívül még a szabályozóhatóságok is beleszólhatnak az ügyletbe, mivel az ő jóváhagyásukra még szükség lesz.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.