2011. augusztus 11.

Kettéválik a Kraft Foods

Az akvizíciók nyomán vált aktuálissá a kérdés. Most szétválasztják az eltérő fókuszú, stratégiájú egységeket.

Az akvizíciók nyomán vált aktuálissá a kérdés. Most szétválasztják az eltérő fókuszú, stratégiájú egységeket.

Kettéválik a Kraft Foods - jelentette be nemrégiben az FMCG óriás. A két különálló cég létrehozásának oka, hogy miközben tartani tudták a növekedést és a jó pénzügyi eredményeket, olyan egységeknek kell most együtt dolgozniuk, amelyeknek alapvetően mások a céljaik, kihívásai, prioritásaik. Ezt tovább erősítették az akvizíciók: Franciországban az LU-t vették meg a Daneone-tól, s a Cadburyt is felvásárolták, utóbbi integrációja másfél év után most zárul.

Az egyik egységbe a főképp Európában és a fejlődő piacokon forgalmazott rágcsálnivalók, édességek, illetve részben az Észak-Amerikában forgalmazott hasonló termékek kerülnek. A 32 milliárd dolláros bevételűre becsült cég esetében a forgalom háromnegyedét a nemzetközi piacokról, s 42 százalékát a fejlődő országokból várják. A portfolió tehát számos piacra, s több lábra támaszkodhat, hiszen az édességek, rágcsálnivalók mellett instant kávék és üdítőporok is a részét képezik. Jelentős mértékben építenek a fejlődő piacok gyors növekedési ütemére, illetve az új típusú fogyasztási csatornákra is. Olyan márkák tartoznak ide, mint az Oreo és LU kekszek, a Cadbury és Milka csokoládék, a Trident rágógumi és a Jacobs kávé.

A kb. feleakkora, tehát 16 milliárd körüli forgalomra számító észak-amerikai üzletágba viszont elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában forgalmazott élelmiszerek és italok, illetve az étkezési szolgáltatások kerülnek. A portfolió elsősorban a kontinensen piacvezető vagy erős pozíciójú márkákra és a klasszikus fogyasztási csatornákra épít. Ide olyan, számunkra kevésbé ismerős márkák tartoznak, mint a Kraft makaróni és sajt, az Oscar Mayer húsmárka, a Philadelphiacream sajt, a Maxwell House kávé, a Capri Sun üdítő, a Jell-O desszertek és a Miracle Whip salátaöntetek.

Bár a szándék megvan, nem kis falat a cég feldarabolása, így még most készülnek a részletes vezetőségi tervek. Optimális esetben még 2012 vége előtt létrejön a két önálló egység. A vezetőség közlése szerint eközben nem kívánják beáldozni az erős pénzügyi eredményeket, s a Cadbury-integrációból eredő előnyöket sem. A részvényeseken és a menedzsmenten kívül még a szabályozóhatóságok is beleszólhatnak az ügyletbe, mivel az ő jóváhagyásukra még szükség lesz.