2012. december 19.

Kevesebb álláshirdetés

Hasonló a tendencia az ingatlanhirdetések piacán is, egyedül a gépjárművek esetében volt érzékelhető a korábbi negyedévhez hasonló növekedés.

Az év utolsó három hónapjában mérséklődött az álláshirdetési feladási kedv: a korábbi 14 százalékos bővülést ezúttal csupán 7 százalékos növekedés követte. Hasonló a tendencia az ingatlanhirdetések piacán is, egyedül a gépjárművek esetében volt érzékelhető a korábbi negyedévhez hasonló növekedés.

A gazdasági viszonyok, valamint a szezonális hatások miatt az év utolsó három hónapjában harmadára mérséklődött, és 7 százalékkal nőtt csupán a feladott álláshirdetések száma – derült ki az Apród.hu negyedéves felmérésből. Ehhez képes kiugróan teljesített Bács-Kiskun és Békés megye, valamint Budapest, ahol 12-15 százalék közötti növekedés volt tapasztalható. „A gazdasági helyzet, úgy tűnik, Somogy megyében alakul a legrosszabbul, itt 5 százalékkal csökkent a feladott álláshirdetési állomány, s gyakorlatilag ez az egyetlen megye, ahol visszaesést mértünk” – mondta Dobra Péter, az Apród.hu oldalt is működtető Allegroup.hu Kft. apróhirdetési üzletágának vezetője.

Mérséklődött az ingatlanhirdetési feladási kedv is az utolsó negyedévben: az elmúlt három hónapban csupán 8 százalékkal több hirdetést adtak fel ebben a szegmensben, a korábbi kétszámjegyű növekedéshez képest. A legnagyobb mértékben Zala megyében (18 százalék) bővült az állomány, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csupán egy százalékkal adtak fel több ingatlanhirdetést ebben a negyedévben.

A fentiekkel szemben gyakorlatilag hasonló ütemben, 15 százalékkal nőtt a gépjárműhirdetések száma ebben a negyedévben is. A legaktívabb Budapest és Bács-Kiskun megye volt, 18 százalékos bővüléssel.

A nagyvárosok közül Szegeden és Miskolcon nőtt a feladott álláshirdetések száma leginkább (14-15 százalékkal), míg az ingatlanhirdetéseket tekintve Székesfehérvár járt az élen ebben a három hónapban. A gépjárműhirdetések pedig Kecskeméten és Székesfehérváron nőttek a leggyorsabban, 19 százalékkal.