2010. október 03.

Kevesebbért kutattatunk

Körülbelül másfél milliárd forinttal kevesebbet kutattak össze tavaly a piac hazai szereplői, mint egy esztendővel korábban.

Körülbelül másfél milliárd forinttal kevesebbet kutattak össze tavaly a piac hazai szereplői, mint egy esztendővel korábban.

A válság alatt még költségorientáltabbá váltak a beszerzések, ami nyomott árakat eredményezett – vázolja a folyamat okait a Médiainfo. Mint írják, 2009-ben éves összehasonlításban 8 százalékkal csökkent a magyarországi piackutatók által végzett kutatások összértéke, ami így 15,6 milliárd forintot tett ki, szemben a 2008-as 17 milliárddal.

"A piac lassú, de folyamatos növekedése tehát a múlt évben megtört, és a két évvel korábbi szintre esett vissza. A hazai cégek árbevételét gyarapította ezen felül az az összesen 1,4 milliárd forint értékű projekt, melyet - jellemzően regionális központként - külföldi ügynökségeknek közvetítettek" – idézik a felmérést megrendelő Piackutatók Magyarországi Szövetségének (PMSZ) elnökét, Jakab Áront.

"Az online kutatás, noha egyre több ügyfél alkalmazza, értékben nem hozta az általánosan várt növekedést, jelenleg 7 százalékot hasít ki a teljes költésből" - mondta el Barcza Enikő, a PMSZ elnökségi tagja. Ennek hátterében a szakember szerint az éleződő árverseny áll: az új szereplők dömpingárakkal és sokszor megkérdőjelezhető szakmai színvonalon kínálnak adatfelvételt az ügyfeleknek, illetve alvállalkozóként kutatócégeknek.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.